Ce măsuri trebuie să ia România împotriva Rusiei, dacă va câștiga Lasconi: „Riscăm să încerce din nou în viitor”
0Expertul în securitate Marius Ghincea, de la Universitatea ETH din Zurich şi Institutul Universitar European din Florenţa susține că „Rusia trebuie să suporte, direct și indirect, costuri pentru intruziunile în politica democratică din România”.
Potrivit specialistului, dacă Elena Lasconi câștigă alegerile de duminică, statul român va trebui să ia o serie de măsuri strict necesare drept răspuns la ce se întâmplă zilele acestea.
Primele măsuri sunt cele de retorsiune împotriva Federației Ruse. Cuvântul de ordine trebuie să fie „descurajare prin negare și pedeapsă”. „Rusia trebuie să suporte, direct și indirect, costuri pentru intruziunile în politica democratică din România. Dacă nu suportă niciun cost după aceste acțiuni hibride, atunci nu va exista niciun factor descurajant pentru a încerca din nou în viitor”, explică expertul în securitate.
„Din punctul meu de vedere, România trebuie să lanseze măsuri de retorsiune și descurajare împotriva Rusiei pe trei direcții:
- Măsuri de retorsiune împotriva vectorilor pro-ruși din Republica Moldova prin consolidarea statului moldovean și subminarea sistematică a rețelelor de influență rusești dintre Prut și Nistru. Aceleași rețele rusești care își extind raza de acțiune și în spațiul românesc.
-Creșterea semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina. Dacă acțiunile hibride de destabilizare a României sunt drept răspuns la ajutorul românesc pentru apărarea suveranității Ucrainei, atunci răspunsul nostru ar trebui să constea în creșterea substanțială și transparentă a sprijinului pentru Ucraina. Asta arată că orice încercare rusească de a ne descuraja de a sprijini--în interesul nostru strategic-apărarea suveranității și integrității Ucrainei nu va avea succes.
- Acțiuni țintite, de natură hibridă, militară sau de spionaj pentru subminarea și afectarea sistematică a intereselor și obiectivelor politice și de securitate ale Rusiei oriunde s-ar afla acestea. Cu prioritate dacă acestea se referă la regiunea extinsă a Mării Negre”, explică Marius Ghincea.
Destructurarea rețelelor neo-legionare, fasciste sau filoruse
A doua măsură este destructurarea sistematică a tuturor mișcărilor, organizațiilor și rețelelor neo-legionare, fasciste sau filoruse de pe teritoriul României. În deplină conformitate cu legislația românească care interzice astfel de mișcări și astfel de ideologii pe teritoriul țării.
„Toate aceste structuri trebuie considerate vulnerabilități sistematice pentru securitatea națională a României și trebuie desemnate astfel în următoarea strategie de apărare națională. Resursele SRI și MAI trebuie direcționate către destructurarea, arestarea și combaterea acestor mișcări și rețele”, susține specialistul.
A treia măsură este constituirea unei comisii parlamentare de investigare și analiză „post-mortem” a eșecurilor de intelligence, a lipsurilor și ineficacității sistematice a întregului sistem de securitate națională.
„Comisie care trebuie să vină cu o serie de recomandări pentru schimbări instituționale, de filosofie, de recrutare, formare și retenție a personalului din structurile de securitate, precum și schimbări legislative. Acestea ar trebui să țină cont atât de aspecte legate de controlul civil democratic cât și de aspecte organizaționale ce țin de ineficacitatea operațională evidentă a structurilor de informații”, spune Ghincea.
A patra măsură este, potrivit expertului, „identificarea, trierea și eliminarea sistematică din toate instituțiile statului, în special din structurile de forță, a tuturor persoanelor față de care există suspiciuni rezonabile de afinități ideologice sau de participare în mișcări, rețele sau organizații de natură fascistă, (neo)legionară, de extremă dreapta sau cu afinități filoruse”.
Pentru toate acestea este nevoie de voință politică, atât de la Palatul Cotroceni cât și de la Palatul Parlamentului și Palatul Victoria, subliniază Marius Ghincea.
„Fără voință politică, riscăm ca reziliența statului, deja șubrezită de această criză, să fie erodată din nou. Iar dacă România nu ia nicio măsură de retorsiune și descurajare, riscăm ca Rusia să încerce din nou în viitor. Descurajare, consolidare și reformă ar trebui să fie conceptele cheie pe această temă într-un potențial mandat al Elenei Lasconi la Cotroceni”, susține specialistul.
Dacă câștigă Călin Georgescu, „partida va fi fost deja parțial pierdută, iar forțele pro-europene vor trebui să ia măsuri de izolare a acestuia și minimizare a pierderilor politice și în termeni de securitate”, concluzioneză expertul.