Ce interdicții au primit Coldea și Dumbravă după ce au fost puși sub acuzare de DNA

0
Publicat:

Fostul șef operativ al SRI Florian Coldea și generalul SRI Dumitru Dumbravă au fost puși sub acuzare de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Aceștia și alte două persoane sunt acuzate de  trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

Florian Coldea la intrarea la DNA FOTO INQUAM Photos Saul Pop
Florian Coldea la intrarea la DNA FOTO INQUAM Photos Saul Pop

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane, respectiv doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială, pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

Este vorba despre Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă au calitatea de inculpaţi în dosarul privind infracţiunile de trafic de influență și spălare de bani şi au la dispoziţie 7 zile să achite cauţiunea de 500.000 de lei fiecare pentru a rămâne sub control judiciar, dar și o a patra persoană.

„În ordonanțele procurorilor se arată că”în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale. În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, se arată în referatul procurorilor DNA.

În acest dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite