Cazul „Butoane“: Şef de la Fisc reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DIICOT au audiat în dosarul evazioniştilor peste 100 de persoane
Procurorii DIICOT au audiat în dosarul evazioniştilor peste 100 de persoane

Anchetatorii DIICOT au reţinut un director de la Fisc, implicat în dosarul evazioniştilor, de la care au confiscat şi 600.000 de euro. După gratii a ajuns şi liderul clanului „Butoane“, Octavian Grecu.

Acţiunile în forţă ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)  în cazul grupării de evazionişti coordonată de clanul "Butoane" au continuat. Într-un seif din casa directorului Departamentului Achiziţii şi investiţii interne, din cadrul ANAF, Dan Stroe, anchetatorii au găsit 600.000 de euro, sumă pe care acesta nu a putut să o justifice. Potrivit surselor judiciare, procurorii au emis o ordonanţă de instituire a sechestrului asigurător pe banii găsiţi în seif.

Dan Stroe a fost om de afaceri până în 2010, când s-a angajat la stat. După ce a lucrat, o vreme, ca inspector la Garda de Mediu Galaţi şi la Garda Financiară Ilfov, Stroe a fost propulsat în funcţia de director la ANAF. El a fost reţinut de procurori, alături de alţi membri ai grupării de evazionişti.

Octavian Grecu, în arestul Poliţiei

După ce a fost audiat toată noaptea, Octavian Grecu, liderul clanului "Butoane", a fost trimis de procurori direct în arest. Deocamdată doar pentru 24 de ore, urmând apoi să fie prezentat judecătorilor pentru emiterea mandatului de arestare. Procurorii au mai emis, ieri- dimineaţă, ordonanţe de reţinere pe numele altor patru evazionişti, printre care şi ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Gâzdac.

Potrivit procurorilor, firma lui Găzdac, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu, ar fi fost direct implicată în activităţile infracţionale. Soţia lui Găzdac, Raluca, fiica senatorului Măgureanu, a fost audiată marţi, însă eliberată, ea fiind însărcinată în luna a patra. Anterior, procurorii i-au mai reţinut pe fostul iubit al Ginei Pistol, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, şi pe Daniel Niţu, director la firma acestuia.

Sechestru pe zeci de maşini de lux

Potrivit surselor judiciare, toţi cei reţinuţi au refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilor. După emiterea ordonanţelor de reţinere, aceştia au fost scoşi din sediul DIICOT şi duşi în arest. Ei urmează să ajungă în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii au pus sechestru asigurător şi pe 30 de maşini de lux, aparţinând celor implicaţi în dosarul evazioniştilor. Anchetatorii au luat această măsură pentru că au indicii că autoturismele au fost achiziţionate cu bani obţinuţi din evaziune fiscală. Numai din curtea vilei lui Octavian Grecu, din Giurgiu, anchetatorii au săltat trei limuzine: un autoturism Mercedes S-Class (aproximativ 90.000 de euro), un Audi A 7 (75.000 de euro) şi un Audi A4 (35.000 de euro). Toate cele 30 de maşini de lux reţinute valorează circa un milion de euro.

Evazioniştii, protejaţi de şefii Fiscului

Printre cei aflaţi în atenţia anchetatorilor, în dosarul evazioniştilor, se numără senatorul Cezar Măgureanu, dar şi doi directori de la ANAF. Procurorii DIICOT susţin că activitatea infracţională a grupării a fost sprijinită de senatorul Măgureanu, Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

Afacerile se desfăşurau în judeţul Giurgiu sub supravegherea capului lumii interlope din Giurgiu, Octavian Grecu, zis „Butoane". Gruparea se ocupa cu tranzacţii de produse alimentare şi materiale de construcţii, prin intermediul a patru firme (Lemarco SA Bucureşti - reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti - reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov - reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu - reprezentată de soţii Sorin şi Raluca Găzdac), potrivit DIICOT. Acţiunea procurorilor a început marţi cu nu mai puţin de 256 de percheziţii desfăşurate în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.

600 de mii de euro este suma găsită de procurorii DIICOT într-un seif acasă la directorul  de Achiziţii al ANAF, Dan Stroe.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite