Cât de rapid vor renunța instituțiile publice la dosarele cu șină

0
Publicat:

Nu va fi simplu să scăpăm de dosarele cu șină chiar dacă o lege votată recent obligă instituțiile statului să se digitalizeze astfel încât cererile de servicii publice să se poată depune și electronic, spun sociologii.

Funcționarii nu vor mai cere dosare la depunerea cererilor cetățenilor
Funcționarii nu vor mai cere dosare la depunerea cererilor cetățenilor

Sociologul Mircea Kivu susține că legea era așteptată de mult timp, dar că și cetățenii trebuie să se implice pentru ca ea să fie pusă în practică. „În mod evident, în primă fază, vor exista funcționari ai statului care vor mai trimite oamenii aiurea după copii inutile, dar cu timpul se vor găsi și cetățeni care să-i reclame, iar lucrurile se vor pune la punct. Mai ales dacă vom avea o implicare a experților din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării care ar putea pune la punct la dispoziția instituțiilor statului aplicațiile specializate necesare. Oricum, toate instituțiile statului vor fi obligate, cel mai probabil, să-și conceapă niște norme interne de aplicare a acestei legi pentru ca funcționarii să știe ce au de făcut de acum înainte”, a precizat sociologul.

Reamintim că, cel puțin teoretic, în aproximativ șase luni, românii vor avea de-a face cu mai puțină birocrație atunci când se vor adresa unei instituții publice. Asta după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Concret, legea, care va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, reglementează modul de lucru al „instituţiilor publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică” cu cetățenii.

În primul rând, după ce legea va intra în vigoare, instituțiile statului nu vor mai putea solicita cetățenilor dosare cu şină sau alte articole sau obiecte de birotică/papetărie atunci când aceștia depun cereri pentru furnizarea unui serviciu public. Prevederea se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. În cazul în care o instituție publică cere copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

Unele cereri se vor depune exclusiv electronic

Apoi, după ce legea va fi funcțională, aceleași entități vor avea obligația de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, „atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic”. Mai mult, toate formularele vor fi în așa fel concepute tehnic încât să „permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar”, se arată în legea care mai prevede și că instituțiile sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail. Drept urmare, vor exista cazuri în care cererile pentru servicii publice se vor putea depune exclusiv în regim electronic fără a mai fi necesară deplasarea cetățeanului până la ghișeu.

În plus, legea mai introduce și obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. În fine, la depunerea cererii pentru un serviciu public, instituțiile nu vor mai putea solicita documente sau avize emise de alte entități ale statului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite