Instituțiile publice din România se digitalizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe primării și consilii județene din țară fac pași concreți spre digitalizare și au început să folosească SIRAR, softul care permite instituțiilor publice locale și naționale să gestioneze toate litigiile instituției.

Digitalizarea instituțiilor publice din România FOTO: SIRAR
Digitalizarea instituțiilor publice din România FOTO: SIRAR

Potrivit unui comunicat al firmei SIRAR, primăriile și consiliile județene din țară „fac pași concreți spre digitalizare și au început să folosească SIRAR, softul care permite instituțiilor publice locale și naționale să gestioneze toate litigiile instituției și să urmărească, în timp real, obligațiile ce revin instituțiilor publice în implementarea măsurilor și recomandărilor stabilite în urma activităților de control efectuate de către toate instituțiile cu competențe de control”. 

„În ultima perioadă, tot mai multe instituții publice au căutat soluții pentru a simplifica procedurile interne și pentru a gestiona mai ușor, mai rapid și mai eficient interacțiunea cu alte instituții ale statului sau cu cetățenii. Una dintre soluțiile cele mai căutate și mai folosite, în momentul de față, de către autoritățile publice locale și centrale din România, este programul SIRAR” , se arată în comunicat SIRAR.

Softul SIRAR „facilitează, în primul rând, gestionarea tututor litigiilor instituției, punând la dispoziția clienților o multitudine de instrumente de lucru, utilizatorii având posibilitatea de a accesa un tabel ce conține toate informațiile necesare despre fiecare dosar în parte, de a încărca acte procedurale și documente din cadrul dosarului, dar și multe alte opțiuni create pentru a oferi sprijin personalului administrativ. Softul transmite utilizatorilor notificări cu privire la stadiul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată, informație furnizată în timp real de pe site-ul portal.just.ro (cu 90, 60, 30, 20, 15, 10, 5, 3 și 1 zi(le) înainte de termenul de judecată). Totodată, acesta transmite soluțiile pe scurt pentru fiecare termen de judecată în parte și dispozitivul sentinței, la termenul final de judecată, în mod automat, pe e-mail”.

„În al doilea rând, softul SIRAR permite monitorizarea la termen a obligațiilor ce revin instituțiilor publice în implementarea măsurilor și recomandărilor stabilite în urma activităților de control efectuate de către toate instituțiile cu competențe de control (Curtea de Conturi, Auditul Intern, ITM, ISC, ISU, Garda de Mediu, DSP, etc.) Softul transmite utilizatorilor notificări prin e-mail atât cu privire la acțiunile întrepinse în monitorizarea recomandărilor/măsurilor cât și cu privire la termenele de implementare ale acestora (cu 90, 60, 30, 20, 15, 10,5, 3 și 1 zi(le)înainte de termenul de implementare)” , arată sursa citată.

Conform comunicatului, prin utilizarea softului, clienții vor avea acces și la facilități, precum posibilitatea de stocare a documentelor instituției în arhiva electronică din cadrul aplicației, oportunitatea de a accesa biblioteca legislativă înglobată în soft, acordarea asistenței tehnice 24/7, prin intermediul modulului de chat inserat în aplicație și, nu în ultimul rând, informarea privind începerea misiuniide audit desfășurată de Curtea de Conturi, cu 60 și 30  de zile înainte de demararea controlului.

„Astfel, se poate observa că toate funcționalitățile aplicației au fost create și îmbunătățite pentru a eficientiza activitatea din instituțiile publice și pentru a elimina unul dintre cele mai mare obstacole care împiedică buna funcționare a entităților publice, respectiv birocrația” , precizează comunicatul.

Conform comunicatului, instituțiile publice din România care au apelat deja la acest soft și îl folosesc sunt: Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Primăria Sectorului 4, Consiliul Județean Maramureș și Administrația Fondului pentru Mediu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite