Cât a recuperat statul din prejudiciul creat de Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a recupera prejudiciul din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), estimat la 60 de milioane de euro, statul a pus sechestru pe mai multe conturi, participaţii la firme şi imobile ale familiei Voiculescu. Până acum, însă, s-a reuşit valorificarea doar a unui apartament din Capitală, la un preţ de 427.000 de euro, şi a unei vile din Predeal, mobilată şi utilată, cu 358.000 de euro.

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat în august 2014 la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro. 

Odată cu decizia de condamnare, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au hotărât confiscarea mai multor imobile, participaţii şi sume din conturi ale inculpaţilor, cele mai multe aparţinând familiei Voiculescu. Astfel, s-a dispus confiscarea sediilor posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3, ale grupului de firme Grivco, dar şi a apartamentului lui Dan Voiculescu de pe Şoseaua Kiseleff. În plus, s-a dispus şi confiscarea sumei de 3,5 milioane de dolari (plus TVA), ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spaţiului Grivco către Romtelecom. 

De asemenea, s-a stabilit confiscarea unor sume de câte aproape 3 milioane de lei de la fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu, reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute la ICA, donate de omul de afaceri. Statul încearcă să recupereze prejudiciul creat de Voiculescu, astfel că a organizat mai multe licitaţii pentru vânzarea bunurilor acestuia şi ale familiei.  

Apartamentul din Kiseleff, vândut cu 427.000 de euro

image

Primul imobil scos la licitaţie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA a fost apartamentul lui Dan Voiculescu din Şoseaua Kiseleff, numărul 11, construit în 1961, compus din patru camere, cu o suprafaţă totală utilă de 206,5 metri pătraţi. Licitaţia de vânzare a apartamentului a fost organizată la sfârşitul lunii mai şi a avut cinci ofertanţi – două persoane juridice şi trei persoane fizice. 

La licitaţie a participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată întrucât a fost considerată persoană interpusă. Licitaţia a fost câştigată de o persoană fizică (o femeie al cărei nume nu a fost făcut public), care a oferit un preţ de 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. De altfel, acesta este primul imobil pe care Fiscul a reuşit să-l vândă pentru recuperarea prejudiciului din cazul ICA. 

Acţiunile fiicelor lui Voiculescu la Sanagra, greu de vândut

Pentru ca statul să recupereze prejudiciul creat în dosarul privatizării ICA, s-a pus sechestru şi pe unele active ale fiicelor lui Voiculescu. Astfel, la jumătatea lunii octombrie, Fiscul anunţa organizarea a două licitaţii de vânzare a participaţiilor pe care fiicele lui Voiculescu, Camelia şi Corina, le deţineau la societatea Sanagra SA din judeţul Mureş. Numai că la scurt timp, licitaţiile ce urmau să aibă loc la Bucureşti au fost anulate şi mutate la Târgu-Mureş, locul în care se aflau activele confiscate. Astfel, la 19 noiembrie urmau să fie organizate două licitaţii, la aceeaşi oră şi în acelaşi loc – Direcţia Finanţelor Publice Târgu-Mureş – pentru vânzarea participaţiilro fiicelor lui Voiculescu la Sanagra. Preţul de pornire era de 1,463 milioane de lei, fără TVA, pentru 306 acţiuni deţinute de Camelia Voiculescu şi de 1,678 milioane de lei, fără TVA, pentru 351 de acţiuni ale Corinei Voiculescu. 

Licitaţia nu a mai avut loc, întrucât nu s-a arătat nicio persoană interesată. Astfel, potrivit legislaţiei, preţul de pornire a fost redus cu 25%, iar o nouă licitaţie a fost programată pentru data de 17 decembrie. Nici de data aceasta nu s-a înscris nimeni în licitaţie. ANAF trebuie să stabilească până la 16 ianuarie data pentru organizarea unei noi licitaţii, preţul de pornire urmând să fie redus la jumătate faţă de cel stabilit iniţial.   

Societatea Sanagra, înfiinţată în anul 1999, are ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte“, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor. Sanagra, care este principalul furnizor de lapte al companiei Sanlacta, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 7,14 milioane de lei şi o pierdere de 4,85 milioane de lei. La sfârşitul lui 2014, societatea avea 54 de salariaţi şi datorii de 5,36 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

O altă licitaţie ce urma să fie organizată la 9 decembrie viza vânzarea participaţiei Cameliei Voiculescu la firma RC Media Company, la un preţ de pornire de 128.160 de lei, fără TVA (28.000 de euro). Nicio persoană nu s-a înscris însă la licitaţie. Fiscul trebuie să anunţe până la 8 ianuarie data unei noi licitaţii, iar preţul de pornire va fi mai mic cu 25% faţă de cel de la prima licitaţie. 

Vila din Predeal, vândută cu mobilă şi electrocasnice

casa camelia voiculescu predeal dosarul ica licitatie

La începutul lunii decembrie, Fiscul a anunţat că organizează chiar înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, o licitaţie pentru vânzarea vilei pe care Camelia Voiculescu o deţine în Predeal, dar şi o altă licitaţie pentru mobila şi electrocasnicele din imobil. Licitaţia a fost câştigată de o familie din Bucureşti, singurul participant, care a oferit preţul de pornire. 

„Un cuplu din Bucureşti, soţ şi soţie, a oferit pentru casă şi teren preţul de evaluare, de 1,534 milioane de lei. Tot ei au oferit încă 64.807 lei pentru mobilă. Au fost singurii care s-au înscris în licitaţie, urmează validarea adjudecatarilor“, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru a se înscrie în licitaţie, familia de bucureşteni a plătit taxa de participare reprezentând 10% din preţul de evaluare - 153.400 de lei, respectiv 6.480 de lei, urmând ca în termen de 10 zile  - până la 1 ianuarie - să vireze diferenţa de bani.

Vila şi terenul aferent acesteia, o curte cu o suprafaţă de 901 metri pătraţi, aveau un preţ de pornire de 1,534 milioane de lei, fără TVA (343.000 de euro). Casa se ridică pe patru niveluri – demisol, parter, etaj, mansardă şi include, printre multe altele, pivniţă, cămară, bucătărie, atelier, seră, terase, garaj, birou, dressinguri, balcoane, trei dormitoare şi trei camere de zi. În anunţ nu este specificată suprafaţa vilei, ci doar a terenului intravilan (curtea), de 901 metri pătraţi. 

Citeşte pe Adevărul Financiar pe ce alte bunuri ale familiei Voiculescu a pus sechestru statul şi cum poate fi recuperat dintr-o lovitură jumătate din prejudiciul din dosarul ICA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite