EXCLUSIV Fiscul a vândut vila din Predeal a Cameliei Voiculescu. O familie din Bucureşti, singurul participant la licitaţie, a oferit preţul de pornire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Predeal a Cameliei Voiculescu se ridică pe patru niveluri şi se vinde la pachet cu o curte de 901 metri pătraţi FOTO Google Street View
Casa din Predeal a Cameliei Voiculescu se ridică pe patru niveluri şi se vinde la pachet cu o curte de 901 metri pătraţi FOTO Google Street View

Casa de vacanţă din Predeal a Cameliei Voiculescu, asupra căreia s-a pus sechestru, a fost vândută marţi la licitaţie unei familii din Bucureşti, care a oferit preţul de pornire - 1,534 milioane de lei (343.000 de euro), au declarat, pentru "Adevărul", surse din ANAF. De asemenea, familia de bucureşteni a oferit încă 64.807 lei (15.000 de euro) pentru mobila şi electrocasnicele cu care este echipată vila fiicei omului de afaceri Dan Voiculescu.

"Un cuplu din Bucureşti, soţ şi soţie, a oferit pentru casă şi teren preţul de evaluare, de 1,534 milioane de lei. Tot ei au oferit încă 64.807 lei pentru mobilă. Au fost singurii care s-au înscris în licitaţie, urmează validarea adjudecatarilor", au declarat, pentru "Adevărul", surse din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Pentru a se înscrie în licitaţie, familia de bucureşteni a plătit taxa de participare reprezentând 10% din preţul de evaluare - 153.400 de lei, respectiv 6.480 de lei, urmând ca în termen de 10 zile să vireze diferenţa de bani. 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a organizat marţi, 22 decembrie, o licitaţie pentru vânzarea vilei din Predeal a Cameliei Voiculescu, asupra căreia s-a instituit sechestru, preţul de pornire fiind de 343.000 de euro, fără TVA. De fapt, la sediul Finanţelor Publice din Braşov a avut loc licitaţia de vânzare a casei Cameliei Voiculescu, dar şi a terenului aferent vilei, o curte cu o suprafaţă de 901 metri pătraţi, potrivit unui anunţ de pe portalul ANAF. 

Casa se ridică pe patru niveluri – demisol, parter, etaj, mansardă şi include, printre multe altele, pivniţă, cămară, bucătărie, atelier, seră, terase, garaj, birou, dressinguri, balcoane, trei dormitoare şi trei camere de zi. În anunţ nu este specificată suprafaţa vilei, ci doar a terenului intravilan (curtea), de 901 metri pătraţi. Cele două bunuri imobile se vând împreună, preţul de evaluare fiind egal cu cel de pornire în licitaţie – 1,534 milioane de lei, fără TVA (343.000 de euro). 

casa camelia voiculescu predeal dosarul ica licitatie

Numai că tot marţi, 22 decembrie, la aceeaşi oră şi acelaşi loc, Fiscul a mai scos la licitaţie şi obiectele de mobilier şi electrocasnicele din vila fiicei lui Dan Voiculescu. Astfel, peste 75 de piese de mobilier, electronice şi electrocasnice sunt vândute la pachet, la un preţ de pornire fără TVA de 64.807 lei (15.000 de euro). De exemplu, se vând 10 scaune şi masă ovală de living din esenţă nobilă, vitrine, fotolii şi canapea din lemn masiv şi piele, paturi, dulapuri, cuiere sau pat de masaj. De asemenea, pachetul licitat include maşină de spălat vase, combină frigorifică, DVD player, televizoare, maşină de curăţat zăpada, aparat de spălat auto şi altele.     

Încă două licitaţii în decembrie

Licitaţia este organizată în vederea recuperării unei părţi din prejudiciul creat în dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro. De altfel, aceasta nu este prima licitaţie care vizează bunurile familiei Voiculescu. 

În luna iunie a acestui an, Fiscul a vândut la licitaţie apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff din Bucureşti, care a aparţinut lui Dan Voiculescu. Adjudecatara apartamentului cu o suprafaţă de 206,5 metri pătraţi a fost o femeie (persoană fizică), care a oferit 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public. 

image

O altă licitaţie care vizează bunurile familiei Voiculescu ar fi urmat să fie organizată la 9 decembrie, însă aceasta nu a mai avut loc pentru că nimeni nu s-a înscris. În cadrul acestei licitaţii urma să fie scoasă la vânzare participaţia pe care Camelia Voiculescu (foto) o deţinea la compania RC Media Company, preţul de pornire fiind de 128.160 de lei, fără TVA (28.800 de euro). 

De asemenea, Fiscul a programat până acum două licitaţii pentru vânzarea participaţiilor pe care fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Corina Voiculescu, le deţineau la compania Sanagra SA din Tîrgu Mureş, însă niciuna dintre acestea nu a mai avut loc pentru că nu s-a înscris nimeni. Astfel, la următoarea licitaţie, preţul va fi redus cu 50% faţă de cel de evaluare - 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro) pentru cele 306 de acţiuni pe care Camelia Voiculescu le deţinea şi 1,678 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro) pentru cele 351 de acţiuni pe care le deţinea Corina Voicuescu. 

Fiscul a evaluat terenurile şi clădirile omului de afaceri Dan Voiculescu la 32,58 milioane de euro, valoarea acestora acoperind puţin peste jumătate din prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro. 

Pe lista cu bunuri evaluate de ANAF, care au aparţinut lui Dan Voiculescu, se înscriu patru terenuri şi trei clădiri. Astfel, terenul intravilan şi clădirea – cu o suprafaţă de 3.789 de metri pătraţi – de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti din Capitală, fostul sediu Antena, au fost evaluate la o valoare de 5,829 milioane de euro. De asemenea, un alt teren cu o suprafaţă de peste 29.000 de metri pătraţi, de pe strada Gârlei, aparţinând anterior Grivco, a fost evaluat la 10,4 milioane de euro. În plus, comisia din ANAF a evaluat la 5,153 milioane de euro un teren şi o clădire cu trei etaje, tot din strada Gârlei, cu o suprafaţă de 4.457 de metri pătraţi. Pentru un alt teren şi o altă clădire (P+8) de pe strada Gârlei, aparţinând anterior grupului Grivco, s-a stabilit un preţ de 11,2 milioane de lei. 

Pentru toate aceste imobile, ANAF ar urma să organizeze licitaţii de vânzare, în încercarea de a recupera prejudiciul creat în dosarul ICA. ANAF a anunţat recent că aceste imobile nu au fost încă scoase la licitaţie întrucât existp litigii în curs. 

„Acestea nu sunt scoase la licitaţie în prezent întrucât există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară. Aceste litigii sunt rezultatul acţiunilor demarate în instanţă de către SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu şi compania SC Grivco SA“, arăta într-un comunicat transmis de ANAF.

Litigiile vizează recunoaşterea contractelor de închiriere dintre reclamanţi şi foştii proprietari şi, implicit, a dreptului de preemţiune (prioritate la cumpărare) al chiriaşilor la achiziţionarea imobilelor, dar şi legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, precizează ANAF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite