ANAF nu a scos la vânzare imobilele confiscate lui Voiculesu şi nu consideră acum oportună valorificarea acestora din cauza litigiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că valorificarea imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA, este îngreunată de cauze independente de instituţie, adică unele litigii ce vizează aceste bunuri imobile. Mai mult, ANAF arată că până la soluţionarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a acestor imobile.

În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimate la 60 de milioane de euro, au fost confiscate, pe lângă alte bunuri ale familiei Voiculescu, şi patru imobile evaluate la 32,582 milioane de euro.  Mai exact, imobilele din strada Gârlei 1 D (teren de 29.220,03 metri pătraţi şi construcţiile aferente), din strada Gârlei 1B (teren de 4.457 de metri pătraţi şi încă un teren de 3.000 de metri pătraţi şi construcţii aferente), precum şi de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 25-27 (teren de 4.184 de metri pătraţi şi imobil cu suprafaţa desfăşurată de 3.140 de metri pătraţi).

„Acestea nu sunt scoase la licitaţie în prezent întrucât există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară. Aceste litigii sunt rezultatul acţiunilor demarate în instanţă de către SC Antena 3 SA, SC Antena Grup SA, Grupul Industrial Voiculescu şi compania SC Grivco SA“, arată ANAF într-un comunicat.

Litigiile vizează recunoaşterea contractelor de închiriere dintre reclamanţi şi foştii proprietari şi, implicit, a dreptului de preemţiune (prioritate la cumpărare) al chiriaşilor la achiziţionarea imobilelor, dar şi legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, precizează ANAF.

Cazul imobilului de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti

ANAF arată că Antena TV Group SA a solicitat în instanţă constatarea valabilităţii contractului de închiriere încheiat cu Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA şi a dreptului de preemţiune la cumpărarea imobilului situat în Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27. Instanţa a constatat dreptul de preemţiune al reclamantei la cumpararea imobilului ce reprezintă spaţiul închiriat potrivit contractului de închiriere menţionat, la preţul stabilit de comisia de evaluare. Ulterior, ANAF a formulat cale de atac împotriva acestei decizii.

ANAF mai arată că probleme cu valorificarea sediului Grivco - terenul de 3.000 de metri pătraţi plus clădire P+8 din strada  Gârlei 1B. „După ce plângerea reclamanţilor a fost respinsă, aceştia au continuat demersurile în instanţa, iar în luna octombrie au introdus noi acţiuni, înregistrându-le în cartea funciară în 23.10.2015“, se arată în comunicatul ANAF.

Fiscul mai arată că în cazul  terenului de 29.220 de metri pătraţi din strada Gârlei 1D şi a terenului  de 4.457 de metri pătraţi plus clădire P+3 din strada Gârlei 1B s-a reclamat nelegalitate intabulării a dreptului de proprietate înscris pe numele statului român. 

„În aceste dosare instanţa de fond a respins acţiunea reclamanţilor, aceştia având drept de a exercita cale de atac împotriva sentinţei judecătoreşti în termen de 30 de zile de la data la care hotărârea le-a fost comunicată. Subliniem faptul că, până la acestă dată, instanţa nu a comunicat ANAF motivarea sentinţelor pronunţate în luna iunie a.c.“, se mai arată în comunicatul ANAF. 

Toate litigiile au fost înscrise ca sarcină de reclamanţii din dosare în cartea funciară, înscriere contestată de instituţia noastră.

„ANAF poate scoate la licitaţie imobilele menţionate asumându-şi însă riscul de a nu primi nicio ofertă, în condiţiile în care probabilitatea ca un potenţial cumpărător/i să-şi asume achiziţonarea unor imobile de valoare ridicată cu sarcini  este extrem de scăzută. Menţionăm faptul că scoaterea la licitaţie publică având ca rezultat nevânzarea imobilelor, din cauza lipsei ofertanţilor, conduce automat la diminuarea preţului de vânzare cu 25%, la fiecare licitaţie“, explică ANAF.

Fiscul atrage atenţia că, în cazul în care s-ar iniţia procedurile de valorificare, cu reducerea succesivă a preţului de vânzare (potrivit legii), există riscul real al valorificării în ultima etapă la un preţ cu mult sub cel din rapoartele de evaluare. 

Din acest motiv, ANAF apreciază că, până la soluţionarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a bunurilor imobile, având în vedere că interesul ANAF este de a obţine pentru statul român o sumă cât mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite