Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 72 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în ianuarie cu 4,8%, ajungând la 1.424 lei, faţă de luna anterioară, şi cu 0,1% faţă de ianuarie 2010, porivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari valori s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Câştigul salarial mediu net a fost de 3.430 lei în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice, şi de 847 lei în hoteluri şi restaurante, potrivit comunicatului INS.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de decembrie 2010, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 285/2010 . În învăţământ câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%.

Faţă de luna iulie 2010, câştigul salarial mediu net din ianuarie 2011 a crescut cu 17,5% în administraţia publică, 16,2% în învăţământ, respectiv cu 11,7% în sănătate şi asistenţă socială.

În sectorul economic, în ianuarie, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna anterioară când s-au acordat premii ocazionale - prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă -, ajutoare băneşti, sume din alte fonduri ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari. În plus, câştigul salarial mediu net din prima lună a acestui an a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia minereurilor metalifere - 36%, şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice - 25,9%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite