Câmpeanu: Românii au devenit o supapă pentru politicienii UE care vor să abată nemulţumirea populară în altă direcţie
0Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Forumul Românilor de Pretutindeni, că în unele ţări UE multe infracţiuni sunt puse pe seama românilor, care au devenit o supapă prin care politicienii abat nemulţumirea populaţiei de la eventuale nerealizări ale guvernelor. Ea a criticat modul în care sunt trataţi muncitorii români în unele ţări ale Uniunii Europene.
"Multe dintre infracţionalităţile care au loc pe diverse teritorii sunt puse pe seama românilor, pentru că românii au devenit o supapă prin care politicieni din alte ţări îşi pot îndrepta nemulţumirea populaţiei ca să o abată, eventual, de la nerealizările pe care fiecare guvern le poate avea în ţara lui", a susţinut Câmpeanu, potrivit Mediafax.
Oficialul a menţionat că astfel de efecte negative apar şi ca urmare a aproprierii date de 1 ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile în toată Uniunea Europeană, fapt care dă posibilitatea cetăţenilor români să îşi caute şi, eventual, să îşi găsească un loc de muncă în oricare ţară.
"Forţă de muncă calificată, tânără, în putere a plecat din România şi contribuie la PIB-ul altor ţări. Sigur, nu au plecat că au vrut neapărat. Acestea au fost condiţiile, criza economică, nivelul economiei româneşti, care au determinat pe foarte mulţi să îşi caute locuri de muncă plătite conform pregătirii şi specializării", a mai spus Câmpeanu.
Ea a arătat că Ministerul Muncii este foarte preocupat de condiţiile şi modul în care muncitorii români sunt trataţi în toate ţările din Uniunea Europeană. Şi a adăugat că principiul libertăţii de muncă prevăzut de tratatul UE nu este însă suficient.
Ministrul Muncii: românii, trataţi uneori ”într-un mod subuman”
"Am văzut, deja, ce se întâmplă în anumite ţări, cum pot fi exploataţi lucrătorii români, cum pot fi ei abuzaţi, cum pot fi trataţi uneori într-un mod subuman", a mai declarat Câmpeanu.
Oficialul a explicat că Ministerul Muncii a demarat o campanie prin care vor să încheie acorduri de colaborare cu ministerele fiecărei ţări UE, astfel încât, în urma schimbului de informaţii, să fie combătută munca ilegală şi tratamentul inegal care este aplicat de multe ori lucrătorilor români, în privinţa salariilor, condiţiilor de muncă şi de locuit.
Ea a menţionat că astfel de acorduri au fost încheiate cu ministerele omoloage din Italia, Cipru, Olanda şi Belgia, altele sunt în curs de finalizare cu Marea Britanie şi au fost începute discuţiile şi cu Franţa, urmând ca astfel de negocieri să aibă loc cu toate ţările UE.
Imigranţii europeni care solicită locuinţe sociale în Marea Britanie vor fi supuşi, începând de vineri, unui test cu 100 de întrebări, prin care britanicii încearcî să vadă de ce nu şi-au găsit un loc de muncă în ţara natală şi cât de bine ştiu limba engleză relatează The Guardian.
Ce trebuie să ştii ca să treci testul pentru cetăţenia britanică
Străinii care doresc să se stabilească permanent în Marea Britanie vor trebui să-şi testeze cunoştinţele referitoare la toate aspectele vieţii britanice, de la comedie, muzică şi cultură, până la istorie, sport şi tehnologie. Examenul pentru obţinerea cetăţeniei va fi mult mai dificil, ca parte a încercărilor guvernului de a reduce migraţia netă, scrie „The Guardian“.
Articol ofensator în „Daily Mail”: românii sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii
Cotidianul britanic „Daily Mail” a publicat vineri un nou articol ofensator la adresa românilor, declarând că aceştia sunt arestaţi de şapte ori mai des decât britanicii în Albion, o rată şi mai mare a infracţiunilor fiind posibilă de la 1 ianuarie, moment în care vor fi ridicate restricţiile pentru imigranţii români şi bulgari.
Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor.
Cotidianul britanic „Daily Mail” scrie că din ianuarie, momentul în care se vor ridica restricţiile de muncă pentru români, jumătate din populaţia unui sat va pleca în Marea Britanie pentru salarii mai mari şi ajutoare generoase.
Cu două luni înainte de ridicarea restricţiilor de muncă pentru români în Marea Britanie, cotidianul „Daily Mail“ pune din nou gaz pe foc, în stilul caracteristic, şi publică în ediţia sa electronică un amplu articol în care relatează că românii „stau deja la coadă“ pentru a veni să muncească în Anglia.