BBC: Influencerii lui Georgescu, acuzați că au provocat un „scandal electoral” în noiembrie, cu câteva zile înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC a publicat un articol, cu câteva zile înainte de alegeri, în care reamintește de campania desfășurată pe TikTok a fostului candidat Călin Georgescu.

Influencerii Cristina Horez și Lucian Elgi FOTO Instagram
Influencerii Cristina Horez și Lucian Elgi FOTO Instagram

La început, BBC menționeză șocul pe care candidatul de extremă dreaptă Călin Georgescu l-a provocat prin victoria sa din primul tur, dar și de faptul că Moscova a negat interferența în alegeri.

În continuare, publicația amintește și de faptul că Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura lui Georgescu la alegerile din luna mai, acuzând ulterior autoritățile de „inventarea de dovezi pentru a justifica furtul alegerilor”.

Revenind la alegerile anulate, înainte de primul tur, sondajele arătau că Georgescu avea un scor de 3-5% intenție de vot. Acesta declarase că a cheltuit zero lei pentru campanie, faptul că nu avea un sediu pentru campanie și nu s-a angajat în campanii tradiționale.

Acesta și-a desfășurat campania pe TikTok, unde publica videoclipuri în care „călărea cai în costum tradițional, practica judo”, amintește publicația. Astfel, acesta a devenit viral pe TikTok cu câteva săptămâni înainte de alegeri și a urcat în sondaje, câștigând în cele din urmă aproape 22,9% din voturi.

Potrivit unui raport publicat de Expert Forum, creșterea explozivă de care Georgescu s-a bucurat pe TikTok a fost creată „brusc și artificial - în concordanță cu modul în care a explodat în sondaje”.

În continuare, BBC amintește de influencerii plătiți să-l promoveze indirect pe Georgescu, dar și de documentele declasificate de CSAT.

Cu puțin timp înainte de alegeri, o campanie folosind hashtag-ul „echilibru și verticalitate” a inundat TikTok-ul românesc. Influencerii au încărcat videoclipuri în care descriau ce căutau la un viitor președinte: „stabilitate”, „progres”, „patriotism”, fără însă a menționa numele unui candidat.

Ei au fost plătiți să încarce videoclipuri cu aceste mesaje prin intermediul unei platforme de marketing numită FameUp, care permite mărcilor să angajeze influenceri la scară largă pentru a promova produse. Dar influencerii spun că nu știau cine a plătit pentru ele.

FameUp a refuzat să comenteze pentru BBC.

Cristina, un influencer din Iași, a declarat că atunci când a acceptat oferta „nu credea că e nimic dubios în asta”. 

Ea spune că „în mintea [ei]” s-a gândit că probabil unul dintre cei 14 candidați a plătit pentru ea și „s-a gândit că este o abordare inteligentă. Asta nu înseamnă propagandă politică. Doar îi încurajează pe oameni să iasă la vot”.

Unii influenceri nu au marcat conținutul ca publicitate plătită, ceea ce e împotriva regulamentului TikTok. Pe aplicația chineză, reclama politică plătită este eliminată.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru BBC că, în timpul campaniei prezidențiale, compania „a blocat milioane de încercări de interacțiuni false, a eliminat sute de mii de conturi de spam, a împiedicat impersonarea candidaților politici și a întrerupt trei rețele de influență secrete cu acoperire limitată”.

Continuăm să colaborăm îndeaproape cu autoritățile locale și ale UE și să ne asociem cu organizații locale pentru a ridica informațiile electorale fiabile”, au declarat aceștia.

ANAF a dezvăluit că campania #stabilitateșiintegritate a fost plătită de Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta, care își susținea propriul candidat în alegeri.

Ca răspuns, PNL a declarat jurnaliștilor români de la Snoop că campania lor a fost deturnată pentru a-l susține pe Georgescu, mai notează BBC.

BBC amintește de Bogdan Peșchir

Bogdan Peșchir FOTO Inquam
Bogdan Peșchir FOTO Inquam

Publicația amintește și de Bogdan Peșchir, acuzat de săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale). Peșchir era cunoscut în România drept „Regele TikTok-ului”, faimos pentru că oferea cadouri influencerilor, adică monede virtuale ce pot fi convertite în bani reali.

Acesta a oferit plăţi în valoare de peste 879.000 de dolari pe aplicaţia TikTok, sub formă de "daruri", şi transferuri de sute de mii de lei prin aplicaţia Revolut, către 265 de persoane, pentru a le determina să îl voteze pe Georgescu.

BBC a discutat și cu Lucian Elgi, artist român care a recunoscut că a primit mii de dolari de la Peșchir, prin cadouri pe TikTok.

El spune că crede că aceste plăți au fost făcute în sprijinul activității sale ca muzician. Elgi a negat că l-ar fi promovat pe Georgescu. BBC nu a putut confirma acest lucru, deoarece videoclipurile sale de pe TikTok - împreună cu cele ale altor persoane care au fost plătite de Peșchir - au fost eliminate.

Totuși, Elgi mărturisește că conținutul lui nu este despre alegeri, ci despre manele. Cu toate acestea, mai mulți maneliști au primit bani de la Peșchir pentru a-i face campanie lui Georgescu.

Elgi a spus că videoclipurile sale au fost inundate de comentarii pro-Georgescu. „A fost o nebunie”, spune el. „Fiecare postare, comentarii de genul: Georgescu președinte, Georgescu președinte, Georgescu președinte!”

Sunt multe necunoscute cu privire la anularea alegerilor. Investigațiile sunt în curs la Comisia Europeană și la cele mai înalte instanțe din România. În timp ce românii sunt îngrijorați de presupusa interferență străină, mulți sunt indignați de faptul că încă nu există dovezi disponibile public care să demonstreze în mod incontestabil interferența Rusiei în alegeri.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite