Armata caută din nou drone căzute pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării caută din nou resturi de drone în urma unor apeluri la 112. Asta după ce forțele ruse au continuat, marți noaptea, atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail. O posibilă dronă prăbușită, descoperită în zona localităților Nufărul și Victoria.

 Bucăți din două drone rusești au fost găsite deja în România
Bucăți din două drone rusești au fost găsite deja în România

UPDATE Drona cazută la Nufăru-Tulcea este una lansată de ruși

Echipa mixtă de cercetare și verificare deplasată astăzi, 13 septembrie, în raionul aflat la aproximativ 1.5 km Est de localitatea Nufăru, județul Tulcea, a ridicat probe de la fața locului, în vederea analizării și expertizării tehnice.

Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional, arată instituția într-un comunicat.  Detalii aici

UPDATE „Lume, lume, cade drona!“. Cum sunt avertizați românii în cazul atacurilor cu drona acolo nu e semnal pentru Ro-Alert

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat că în localitățile aflate la granița cu Ucraina, acolo unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert, mesajele vor fi transmise cu portavocea.

Rael Arafat a vorbit la postul de radio DigiFM despre procedurile de lucru în cazul localităților unde nu este semnal RO-Aler. El spune că românii vor fi avertizați cu portavocea în cazul unor atacuri cu dronă

„Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră.  Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare. În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU. Am discutat astăzi și cu președintele Ancom pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a afirmat Raed Arafat. Detalii aici

UPDATE  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a declarat, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici.

Dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă în aceste atacuri atacă la înălţimi mici şi foarte mici, până în 100 de metri. Este un principiu de radiolocaţie, de fizică. Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că în aceste înălţimi există relief, există elemente de infrastructură, există vegetaţie, există chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor. Deci, există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de raiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie şi de înaltă performanţă", a declarat Constantin Spînu.   

UPDATE Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor, a transmis MApN.

Știrea inițială

Ministerul Apărării Naționale a transmis că a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.

Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații. "Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren", a comunicat MApN.

Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

De asemenea, MApN a mai transmis că rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite