MApN, noi precizări despre fragmentele de dronă găsite sâmbătă: informațiile de la autoritățile locale s-au confirmat

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a declarat că fragmentele de dronă, găsite sâmbătă, vor fi supuse expertizei tehnice, pentru a afla mai multe informaţii despre circumstanţele şi perioada în care acestea au ajuns pe teritoriul României, informează Agerpres.

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN Foto Inquam Photos
Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN Foto Inquam Photos

"Colegi de la Forţele Navale Române sunt dislocaţi în zona Ceatalchioi - Plauru pentru misiuni de cercetare în aria de responsabilitate. Am primit astăzi informaţii de la autorităţile locale cu privire la posibila existenţă a unor elemente de acest tip la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. Informaţiile s-au dovedit corecte. În această locaţie au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de armată rusă. În mod procedural, zona a fost securizată, probele au fost ridicate pentru expertiză tehnică şi analiză. Foarte important este că noi rămânem în continuare în alertă şi vom continua cercetările în zonele acestea aflate în proximitatea obiectivelor vizate de atacurile aeriene", a precizat Constantin Spînu, la Digi 24.

El a subliniat că este vorba "cu siguranţă" despre o altă locaţie decât cea în care au fost găsite fragmente zilele trecute.

"Nu am informaţii exacte câţi kilometri şi câţi metri sunt între cele două locaţii, însă sunt două locaţii diferite. Important este că rămânem în contact permanent şi cu structurile aliate, care sunt informate în timp real. Cel mai important mi se pare faptul că aceste atacuri trebuie condamnate cu fermitate. România condamnă cu fermitate aceste atacuri şi le spune pe nume: sunt crime de război. Orice atac împotriva infrastructurii civile, aşa cum este cea din porturile ucrainene de la Dunăre, împotriva zonelor locuite de populaţie civilă, sunt crime de război", a punctat el.

Constantin Spînu a declarat că fragmentele fac parte dintr-o dronă similară cu cele folosite de armata rusă şi a anunţat că va oferi noi detalii în momentul în care expertizele tehnice vor fi finalizate.

"Este nevoie de finalizarea acelor expertize, una care a început cu probele ridicate de la locaţia descoperită marţi după-amiaza. Cu siguranţă va începe foarte rapid şi expertiza în cazul probelor ridicate astăzi. Sperăm ca în urma acestor expertize să putem să avem informaţii cu privire la circumstanţele şi, inclusiv, în ce perioadă ar fi fost posibil ca aceste fragmente să ajungă pe teritoriul nostru, aproape de locaţiile lovite de forţele ruse, cu aceste atacuri cu drone. (...) Astăzi, noi rămânem angajaţi, cu forţe care au misiunea de a continua cercetările în această zonă. De asemenea, rămânem în alertă şi toate locaţiile care sunt în proximitatea zonelor vizate de atacurile ruse vor fi cercetate în continuare. La fel de important: rămânem în contact şi cu autorităţile aliate, pe care le informăm în timp util", a subliniat el.

Sâmbătă, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite de militari ai Forţelor Navale Române.

Potrivit unui comunicat al MApN, în cursul zilei de sâmbătă militari din Forţele Navale Române, dislocaţi pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au executat activităţi de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informaţii de la autorităţile locale, transmise prin comenduirea Garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenţă a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite