Godină, atac dur la adresa şefilor: „Poliţia Română este o instituţie care se lasă terfelită fără ca vreun şef s-o apere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul braşovean Marian Godină a postat un mesaj dur, pe contul personal de Facebook, la adresa şefilor săi din MAI şi a fostului ministru Petre Tobă.

Maria Godină susţine că şi-a pus „în cap” câţiva colegi de pe la IGPR şi mulţi oameni „sus puşi”, care s-au arătat indignaţi de faptul că şi-a spus părerea şi sunt uimiţi că a ajuns „un neica nimeni” să critice ditamai ministrul.

„Eu consider că «neica nimeni» e omul cel mai potrivit să critice pentru că el e cel asupra căruia se resimte activitatea unui superior. Revenind la comentariul meu, am spus că eu, ca simplu agent de pe stradă, din lista cu realizările prezentate acolo, nu am simţit nimic. De ce am scris asta aseară şi nu am zis nimic până acum? E simplu: e prima oară când domnul ministru şi-a etalat palmaresul. În altă ordine de idei, cred că mi-am spus părerea destul de clar atunci când s-a luat decizia ca deficitul de personal să fie acoperit prin încadrări directe şi puteţi găsi textul cu titlul «Apelul bocancilor» pe pagină. Aşa că nu prea mi se aplică zicala «după război, mulţi viteji se arată», mai ales că e foarte probabil ca dl Tobă să revină la conducerea IGPR”, scrie poliţistul braşovean.

Agentul de poliţie spune că a avut o întrevedere cu fostul ministru, care a durat circa un sfert de oră, timp în care a primit unele sfaturi şi când Petre Tobă s-a arătat un om foarte deschis, ba chiar avea cartea lui pe birou. Însă, mai precizează Godină, chiar dacă este foarte tânăr, a văzut multe la viaţa lui ca să mai creadă în Moş Crăciun. Revenind la colegii - şefi din IGPR, braşoveanul spune că i-ar plăcea să-i vadă atât de incisivi şi în alte situaţii.

    „În opinia mea, Poliţia Română este o instituţie care se lasă terfelită fără ca vreun şef să o apere dintr-o poziţie oficială. Mi-ar fi plăcut să văd un şef mare din Poliţie, ieşind public pentru a condamna vehement gestul acelui deputat care, batjocorind limba română, a jignit mii de poliţişti şi o întreagă instituţie. Dar cine ar fi avut un asemenea curaj, când cel mai simplu e să îţi vezi de treaba ta şi funcţia cu salariul aferent să meargă? Când acea doamnă a fost încătuşată pentru că aşa prevedea legea, de ce nu a ieşit public un şef care să spună ferm că ai lui subalterni au acţionat corect? Simplu! De ce să se complice şi să îşi asume un lucru pentru care şi-ar fi luat şi multe înjurături? De ce trebuie să dau aproape zilnic de câte unul care citeşte pe net că trebuie să îi arăt ordin de serviciu şi alte zeci de baliverne şi să duc muncă de lămurire cu el? Pentru că, încă o dată, niciun oficial din Poliţie nu îşi asumă să explice clar cetăţenilor ce drepturi şi obligaţii au”, se arată revoltat Godină.

El aminteşte şi de cazul accidentului cu autor necunoscut, în care autorul a fost identificat cu sprijinul cetăţenilor de pe Facebook, dar nu a auzit un mulţumesc din partea instituţiei. Poliţistul braşovean spune că nu aşteaptă pentru el mulţumiri, ci pentru cetăţenii care au acordat tot sprijinul, remarcând faptul că pagina oficială de FB a Poliţiei Române părea „din alt film” în acele momente.

    În timp ce sute de poliţişti şi mii de civili din toată ţara distribuiau postarea cu fotografiile acelei maşini, care a provocat accidentul mortal, pe pagina Poliţiei erau postate poze cu câini, drăguţe de altfel, dar în totală neconcordanţă cu momentul.

    „Tot Poliţia Română mi-a propus cu mult timp în urmă să colaborez cu revista lor, unde să am o rubrică. Propunerea a fost tot în acele momente de presiune publică, dar chiar am crezut-o. Am realizat mai apoi că fusese doar o găluşcă pe care trebuia să o înghit şi care să-mi ţină gura închisă, pentru că nimeni nu a mai pomenit ceva despre acest subiect. Mi s-a propus să lucrez în cadrul IGPR, la Direcţia de Relaţii Publice. Nu ştiu câţi dintre cei care mă critică ar fi refuzat un post acolo. Eu am refuzat. Am ales să rămân poliţist rutier, să lucrez pe stradă, în 3 schimburi, iarnă sau vară. Nu mă vait, e alegerea mea şi nu mă ţine nimeni cu forţa, ba chiar ar fi mulţi care s-ar bucura dacă aş pleca”, dezvăluie Godină.


El precizează că acea ofertă era un fel de „mită" oferită pe principiul „cel mai repede scapi de un duşman, împrietenindu-te cu el”, iar toţi jurnaliştii care au încercat să dea de el prin intermediul IGPR i-au spus că s-au lovit acolo de o atitudine potrivnică. Unui jurnalist de la Praga, de la Europa Liberă, i-a fost închis telefonul în nas, spunându-i-se pe un ton iritat că Poliţia Română nu e interesată de ce face dl Godină.

„Că tot mi se spune că am devenit arogant, o să las modestia şi o să spun că în oricare altă ţară, un poliţist care ar fi apărut pe prima pagina din "The Wall Street Journal", şi prezentat acolo într-un mod pozitiv, ar fi primit măcar un telefon de la şeful Poliţiei respectivei ţări. Eu n-am vorbit în viaţa mea cu şeful Politiei Române şi nici nu l-am văzut vreodată. Cineva de la IGPR mi-a sugerat, ironic, să mă înscriu în audienţă dacă îmi doresc asta. Nu mi-am dorit niciodată să fiu recompensat, medaliat, avansat, dar consider că în locul acestei atitudini reticente, pentru faptul că mi-am asumat întotdeauna toate criticile atunci când am luat apărarea acestei instituţii, aş fi meritat un simplu mulţumesc. Dacă mai bănuia careva că sunt de fapt o creaţie a Poliţiei Române menită să-i spele imaginea, sper că acum s-a lămurit. Celor din conducerea IGPR le transmit că generaţiile poliţiştilor veşnic obedienţi, care în afară de a saluta milităreşte şi a spune "Am înţeles, şefu', să trăiţi!" nu aveau curaj să spună altceva, au cam apus”, cocluzionează Godină.
BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite