Angajații din instituțiile Ministerului Muncii se pregătesc să înceapă noul an cu proteste. „Guvernul joacă la cacealma”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din instituțiile județene din structura Ministerului Muncii au primit o lovitură la care nu se așteptau, pe final de an: creșterea de venituri convenită în negocierile din 6 decembrie nu se mai acordă integral de la 1 ianuarie, ci în două tranșe.

Funcționarii din instituțiile județene nu vor creșterea în două tranșe FOTO: FB/FSMM
Funcționarii din instituțiile județene nu vor creșterea în două tranșe FOTO: FB/FSMM

Aproximativ 4.000 angajați din județe sperau ca de la 1 ianuarie 2024 salariile lor să se alinieze la nivelul colegilor din agențiile naționale. Pentru asta au protestat săptămâni la rând, iar în 6 decembrie reprezentanții lor au purtat discuții în urma cărora s-a convenit ca salariile să ajungă la nivelul celor din instituțiile centrale de la începutul acestui an. Mai mult, s-a elaborat și un proiect de an normativ, doar că pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, de joi, 28 decembrie 2023, a apărut un alt act normativ, cu alte prevederi.

Conform acestui din urmă proiect, angajații din casele județene de pensii, agențiile de plăți și inspecție socială, inspectoratele teritoriale de muncă și agențiile de șomaj ar urma să ajungă la salariile colegilor lor din agențiile naționale, însă în două tranșe, nu într-una singură. O primă mărire ar trebui să se acorde de la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 iunie 2024 salariile să atingă nivelul celor de la centru.

În proiectul de act normativ pe care funcționarii din instituțiile Ministerului Muncii îl critică, de aceleași drepturi urmează să beneficieze, alături de personalul din învățământ și angajații din Ministerul Muncii, și alte categorii de bugetari.

„Actul normativ stabilește și ajustări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură și statistică, precum și pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului. Astfel, personalul din instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Național de Statistică, direcțiile județene de sănătate publică și direcțiile județene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administrației publice centrale, în două tranșe egale. Angajații din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranșe egale. Ordonanța de Urgență adoptată de Executiv mai prevede și echivalarea salariului de bază pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unitățile medico-sociale. Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea”, sunt explicațiile care însoțesc anunțul privind adoptarea proiectului de act normativ în ședința de Guvern.

„Atâta timp cât Guvernul promite ceva și nu se ține de cuvânt...”

În penultima zi lucrătoare din acest an, joi, 28 decembrie 2023, angajații din zeci de instituții județene au protestat afișând mesaje prin care îi acuză pe guvernanți de minciună și îi anunță că se pregătesc de proteste.

Normal că ne-am supărat, pentru că am făcut niște negocieri, ne așteptăm să rămână bine stabilit. (...) Dacă noi am văzut că ceea ce s-a promis în 6 decembrie nu se respectă, vă dați seama că ceea ce se va întâmpla la anul, ianurie și iunie, nu mai prezintă nicio încredere pentru noi. (...) Se joacă la cacealma, asta face Guvernul”, spune reprezentantul funcționarilor din Casa de Pensii Olt, Eugen Florescu.

Nemulțumiți sunt și în celelalte instituții. Angajații din AJOFM Olt, de exemplu, care au fost în luna noiembrie în grevă pentru trei zile, și au încasat deja salarii mai mici din acest motiv, au primit cu la fel de mare surprindere vestea că nu vor ajunge încă din ianuarie cu salariul la nivelul colegilor din ANOFM, ci în două tranșe.

„Să vedem ce vor zice și liderii noștri, dacă în ianuarie vom intra în grevă generală sau nu. Atâta timp cât Guvernul promite ceva și nu se ține de cuvânt, există și posibilitatea asta”, mai spune reprezentantul funcționarilor din CJP Olt.

Alinierea salariilor la nivelul celor din structurile centrale le-ar aduce funcționarilor din instituțiile județene creșterea substanțială a veniturilor. Concret, pentru funcția de consilier superior, de exemplu, cea mai mare funcție în casa județeană de pensii, egalizarea ar aduce pentru funcționarii de la nivel județean o creștere între 2.400 și 2.800 lei (brut).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite