Anchetă a Parchetului Militar, după ce o maşină a fost lovită de un glonţ în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două maşini au fost lovite de un glonţ în timp ce staţionau în parcarea Carrefour Militari FOTO: Mediafax
Două maşini au fost lovite de un glonţ în timp ce staţionau în parcarea Carrefour Militari FOTO: Mediafax

Procurorii militari investighează modul în care un glonţ, tras dintr-un pistol mitralieră aflat în dotarea trupelor de infanterie, a lovit joi două maşini aflate în parcarea hipermarketului Carrefour Militari, din Capitală. Glonţul „s-a rătăcit” din poligonul de trageri al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) aflat la 2,5 kilometri distanţă de centrul comercial, susţin surse judiciare.

Joi după-amiază, un client al centrului comercial Carrefour Militari a anunţat poliţia că a găsit un glonţ în maşina pe care o lăsase în parcarea hipermarketului. Anchetatorii au stabilit apoi că glonţul intrase prin portiera unei alte maşini parcate şi ricoşase în autoturismul bărbatului. 

Oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au explicat, într-un comunicat de presă, că la 2,5 kilometri de centrul comercial, se află un poligon de antrenament al militarilor, unde joi s-au executat trageri în intervalul orar 08.00 - 14.30. La antrenament s-a folosit armament individual de infanterie, respectiv pistoale mitralieră de calibrul 7,62 milimetri şi pistoale „Carpaţi ” de calibru 7,65 milimetri.

Conform MApN, muniţia folosită în poligon putea fi letală până la maximum 1.500 de metri. În plus, reprezentanţii ministerului au precizat că toate şedinţele de tragere în poligonul respectiv au fost sistate până la finalizarea cercetărilor.

La rândul său, ministrul Corneliu Dobriţoiu a numit o comisie care urmează să verifice dacă au fost respectate măsurile de siguranţă în poligon. 

Potrivit specialiştilor militari, traiectoria unui glonţ poate fi deviată de vânt (însă asta depinde de viteza şi direcţia acestuia), de umiditatea din aer, de presiunea atmosferică, dar şi de altitudine şi căldură. În plus, glonţul poate fi deviat în stânga sau în dreapta, în sus sau în jos, însă doar pe linie continuă.

Referinţe ale pistolului românesc „Carpaţi”

Pistolul Carpaţi 1974 (de tipul celor folosite joi la antrenamentele militarilor – n.r.) este o armă individuală destinată luptei anti-personal la distanţe mici (până la 50 de metri) şi este folosit ca armă de autoapărare. 

Pistolul lucrează cu dublă acţiune la primul foc şi cu simplă acţiune la următoarele. Tragerea se execută numai tragere după tragere, încărcarea fiind automată. 

Un încărcător are şapte gloanţe, iar un cartuş are o lungime de 25 de milimetri şi o greutate de 7,7 miligrame. Un glonţ atinge 12 milimetri în lungime.

Distanţa eficace de tragere este de 50 metri, însă bătaia normală este ce aproximativ 10 metri, adaugă specialiştii. În mâna unui bun trăgător, un pistol nou cu muniţie de calitate poate realiza un grupaj de 30 milimetri la distanţa de 10 metri şi de 150 milimetri la distanţa de 25 metri. 

Pistolul-mitralieră, de calibrul 7,62

Pistolul mitralieră de calibrul 7,62 este un model de puşcă din 1963 şi este o armă individuală puternică. Aceasta este folosită pentru tragerile la distanţă, bătaia maximă atinsă putând fi şi de 3.000 de metri. 

Pistolul-mitralieră este varianta autohtonă, modernizată a automatului de fabricaţie sovietică AKM. 

Bătaia cea mai eficace este de 400 de metri, însă poate atinge şi 3.000 de metri. De la 1.500 de metri îşi pierde însă efectul letal.

Un încărcător este dotat cu 30 de cartuşe.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite