Ambasada Germaniei în România: „Ne dorim răspunsuri clare cu privire la continuarea luptei ferme împotriva corupţiei şi întărirea statului de drept“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Bucureşti FOTO David Muntean
Protest în Bucureşti FOTO David Muntean

Ambasada Germaniei în România a oferit o reacţie la evenimentele politice de la Bucureşti, atenţionând că Berlinul urmăreşte cu „oarecare îngrijorare“ situaţia şi că aşteaptă „răspunsuri clare“ din partea Guvernului Grindeanu cu privire la „continuarea luptei ferme împotriva corupţiei şi „întărirea statului de drept“.

Redăm integral comunicatul transmis de Ambasada Germaniei în România

„Ambasada Republicii Federale Germania precizează că Guvernul Republicii Federale Germania s-a pronunţat astăzi, la Berlin, cu referire la evenimentele politice din România:

În noaptea trecută, guvernul României a emis două ordonanţe de urgenţă pe care le cunoaştem în linii mari şi care aduc modificări Codului penal, precum şi amnistii penale.

Este foarte evident că, prin intermediul acestor decizii, guvernul României a trecut peste îndoielile majore ale preşedintelui României, ale justiţiei şi ale unei largi părţi a populaţiei.

Urmărim cu o oarecare îngrijorare aceste evoluţii. Pentru că şi o mare parte a societăţii civile din România îşi exprimase, deja, foarte clar, îngrijorările cu privire la deciziile luate şi la subiectul despre care este vorba.

În acest context, Comisia Europeană a făcut deja în dimineaţa zilei de astăzi o declaraţie critică prin vicepreşedintele în funcţie, Timmermans, şi prin preşedintele Jean-Claude Juncker. Cred că putem afirma că aceste decizii nu reprezintă în niciun caz un semnal bun şi corect, şi având în vedere unele decizii iminente, la nivelul Uniunii Europene, ce privesc România.

Din acest considerent, ne dorim răspunsuri clare din partea Guvernului legat de viziunea acestuia cu privire la continuarea luptei ferme împotriva corupţiei şi la întărirea statului de drept, în aceste condiţii-cadru legale schimbate“.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană s-a declarat de asemenea îngrijorată de modificările asuse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală prin Ordonanţă de Urgenţă.

„Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) se teme că modificările aduse Codului Penal, adoptate ieri, vor avea impact negativ asupra relaţiilor economice bilaterale româno-germane.

Modificările aduse ieri Codului Penal şi Codului de Procedură Penală prin Ordonanţă de Urgenţă pune, în opinia companiilor germane din România, sub semnul întrebării voinţa noului Guvern de a continua fără compromisuri lupta împotriva corupţiei. O limitare a principiilor statului de drept şi pericolul reapariţiei corupţiei vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltării economice a ţării. Aceste acţiuni transmit un puternic semnal de nesiguranţă în rândul investitorilor germani şi pot influenţa negativ strânsele relaţii economice dintre România şi Germania.

România este în pericol de a-şi pierde imaginea pozitivă, recâştigată cu greu în ultimul an. Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât România îşi slăbeşte astfel poziţia sa ca amplasament investiţional stabil şi de încredere, mai cu seamă în contextul politic delicat la nivel global“, se arată în comunicatul AHK România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite