Adevărata ţintă a spionului rus. Sau cum vor ruşii să obţină un zăcământ strategic fără licitaţie
0„Adevărul“ aduce noi elemente în dosarul spionului rus interesat de zăcământul Suvorov. Acesta lucra sub acoperirea statutului de cercetător. Miza finală: exploatarea unui zăcământ de 180 de milioane de tone de minereu, fără să cumpere licenţă
Cetăţeanul rus prins cu documente clasificate asupra sa pe Aeroportul „Henri Coandă“ este cercetător. Un cercetător atletic. Susţine că lucrează la un institut din Sankt Petersburg, însă nu a făcut nicio dovadă în acest sens. A fost prins când mai avea un pas spre Moscova: filtrul de rutină. Cele mai multe hărţi din lotul Moldomin acopereau zona Suvorov, aparţinând fostei Întreprinderi Miniere Moldova Nouă, devenită ulterior (Moldomin SA).
Societatea a fost cumpărată de o firmă elveţiană, Mineco SA, pentru licenţa deja existentă, de exploatare a zăcământului de banatite, un minereu cu concentraţie mai mică de cupru. Însă, ţinta era alta: zăcământul de cupru din zona minei Suvorov. Un zăcământ strategic pentru economia naţională, evaluat la 180 de milioane de tone de minereu, la care vor să ajungă prin extinderea licenţei cumpărate pentru banatite. Legea minelor o permite. Sapi în perimetru arondat, dai de zăcământ şi soliciţi extinderea licenţei. Dar pentru asta ai nevoie de hărţi exacte. Cu astfel de hărţi a fost prins „cercetătorul“ rus.
DOCUMENTE CLASIFICATE DATE „LA LIBER“
Hărţile obţinute de Mihail O. (52 de ani) aparţin Agenţiei Naţionale pentru Resurse minerale. Se află în custodia IPROMIN SA, fost institut de proiectări miniere. După privatizare, arhiva institutului a rămas la actuala societate IPROMIN SA, sub incidenţa confidenţialităţii. Documentele sunt clasificate ca secret de serviciu. Pentru obţinerea documentelor, rusul i-a ademenit pe cei din conducerea IPROMIN SA cu un contract de consultanţă, în valoare de peste 2,5 milioane de lei (550.000 de euro). Însă, deşi a primit documentele secrete, contractul nu era semnat. Se afla în valiza „cercetătorului“ pentru a fi prezentat Moscovei.
Conducerea IPROMIN SA refuză orice comentariu în afara comunicatului în care susţin că angajaţii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruşi. Ei explicau cum că firma duce negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din România care reprezintă o firmă internaţională ce foloseşte specialişti din Federaţia Rusă pentru consultanţă tehnică. Ancheta va stabili dacă e aşa sau nu. Până atunci, investigatorii români au indicii care îi fac pe cei din conducere principali suspecţi.
Întreprinderea Minieră Moldova Nouă a fost înfiinţată în 1965. Prima mină deschisă a fost chiar Suvorov. Au urmat Florimunda şi Vărad. În 1974 a fost deschisă cariera de banatite, minereu mai sărac în cupru, dar mult mai uşor de extras.
LICENŢA DE AUR
În timp, specialiştii români au realizat că la Moldova Nouă există un zăcământ enorm. De altfel, chiar cei de la IPROMIN SA susţineau recent că „zăcământul Moldova Nouă este un zăcământ ce conţine minereu cuprifer, iar Suvorov este denumită o parte a zăcământului“, adică exact partea vizată de „cercetătorii“ ruşi.
Minereul de acolo era considerat strategic pentru economia naţională, în aşteptarea creşterii preţului la cupru, pe piaţa internaţională. Zona în al cărei subteran se află zăcământul a fost declarată ulterior „arie protejată“, tocmai pentru a împiedica şi mai mult „strategii neconvenţionale“ de obţinere a unor licenţe de exploatare. În cele din urmă, mina Suvorov a fost închisă definitiv, prin HG nr. 1008 din 2006. Când se va considera oportun se va scoate la licitaţie licenţa pentru zăcământ, licitaţie la care se aşteaptă oferte de sute de milioane de euro.
OPERAŢIUNEA „SUVOROV“
În 2010, Moldomin SA a fost cumpărată de firma elveţiană Mineco AG. Mineco este formată dintr-un grup de companii şi, potrivit lichidatorului, la acel moment avea mine în Serbia şi Bosnia, dar şi o reprezentanţă la Moscova.
Compania a preluat şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării. Potrivit Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), licenţa pentru zăcământul de „minereu de cupru cu conţinut scăzut“ figurează încă pe numele Moldomin SA Moldova Nouă. Moldomin SA are o licenţă pe 20 de ani, până în 2018, pentru exploatarea zăcământului de cupru de la Moldova Nouă. Compania nu era atractivă. Avea datorii totale de 258 de milioane de lei (57 de milioane de euro) către ANAF, AVAS si către autorităţile locale din oraşul Moldova Nouă. Cu toate acestea, Mineco AG a preluat-o sub angajamentul unor investiţii de 150 de milioane de euro. Practic, atât au dat pentru licenţa de exploatare a banatitelor, minereul cu conţinut scăzut în cupru. Era strategia pentru a ajunge la Suvorov. Cumpărătorii voiau să extragă banatite şi brusc să dea de zăcământul vânat. Legea minelor o permite, prin articolul 17: „La solicitarea titularului licenţei de explorare, acesta are dreptul să obţină direct licenţa de exploatare pentru oricare dintre resursele minerale descoperite (…)“. Urma să fie găsită acea parte de zăcământ, numită Suvorov. Adică, 180 de milioane de tone de minereu cuprifer, ceea ce ar însemna peste 800 de milioane de dolari, cât ar valora cuprul extras, dacă ne raportăm la preţul actual de 8.400 de dolari / tona de cupru.
180 de milioane de tone de minereu de cupru conţine zăcământul Suvorov de la Moldova Nouă.
800 de milioane de dolari este valoarea estimată a cuprului ce va fi extras din zăcământul Suvorov.
Toate drumurile trec prin Moscova
Firma elveţiană Mineco AG a fost înfiinţată în 2003 şi are sediul în Cantonul Zug. Fondatorul este Dimitrije Aksentijevic, un cetăţean britanic născut la Belgrad, în Serbia. Compania, care are un capital de 100.000 de franci elveţieni, nu este însă condusă de către fondatorul Aksentijevic, ci de către elveţianul Hans Wadsack.
În doar nouă ani de activitate, firma Mineco şi-a deschis sucursale pe patru continente: Europa, Asia, Africa şi America de Nord. De pe harta Mineco nu lipsesc sucursale din Rusia, Canada, Serbia şi România. „Cercetătorul“ prins cu documente clasificate este şi rus şi se grăbea spre Moscova.
ADMINISTRATOR SÂRB ŞCOLIT LA LONDRA CA SĂ LUCREZE LA MOSCOVA
Până să înfiinţeze firma Mineco, Aksentijevic (46 de ani) a lucrat în cadrul societăţilor „Sir Alexander Gibb şi Asociaţii“ din Londra (1989 - 1990), „Credit Suisse FP” Londra (1992-1993), „Glencore International“ (septembrie 1994) Londra, „Glencore International“ Moscova (1994-1996) şi „Glencore International AG“ Baar, Elveţia (1996 - 2002). Studiile superioare şi le-a finalizat la Universitatea din Londra.
În vârstă de 62 de ani, Hans Wadsack (foto) are în grijă un număr impresionant de firme. Conform CV-ului său, el este specialist în consultanţă fiscală şi audit. Între 1991 şi 1994 a fost membru al „parlamentului Zug“, echivalentul unui consiliu judeţean.
Mai devreme a fost chiar şi consul onorific elveţian în Freetown, Sierra Leone. Conform site-ului moneuhouse.ch, Hans Wadsack este în prezent membru în consiliile de administraţie a nu mai puţin de 41 de firme, iar anterior a ocupat această funcţie în alte 72 de societăţi comerciale. La Mineco AG, el deţine funcţia de preşedinte al companiei.
Legătură cu Moldomin
Scandalul cetăţeanului rus acuzat de spionaj a fost precedat de un altul, care s-a lăsat inclusiv cu arestări. La începutul acestui an, vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban (centru), era arestat sub acuzaţia că ar fi cerut 50.000 de euro pentru a obţine o sentinţă favorabilă celor care vor să cumpere societatea din Moldova Nouă. Este vorba de recursul la decizia Tribunalului Caraş-Severin care a respins cererea depusă de ANAF pentru anularea procedurilor de vânzare. Magistratul a fost judecat pentru că ar fi cerut mită de la şefii firmei Mineco. Mita a primit-o prin intermediul lui Iacob Chişărău, fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, şi al lui Dan Adrian Rus, administratorul sucursalei Mineco AG din România.