A sărit din avion sub ameninţarea unui terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Duţă, instructor de paraşutism, în timpul unui antrenament
Marius Duţă, instructor de paraşutism, în timpul unui antrenament

Un instructor de paraşutism din Braşov a scăpat cu viaţă ca prin minune, după ce un portughez înarmat a încercat să deturneze deasupra Lisabonei avionul în care se mai aflau pilotul şi încă un pasager. Marius Duţă (33 de ani) se afla în capitala Portugaliei într-o excursie. El a fost forţat să sară cu paraşuta de la 155 de metri, altitudine de la care salturile pot fi fatale.

Braşoveanul Marius Duţă, împreună cu un coleg instructor de paraşutism se aflau de câteva zile în Portugalia. Duminică, cei doi s-au nimerit în acelaşi avion de mici dimensiuni cu Jose Oliveira, fost militar de carieră, care s-a dat fotograf amator. El le-a spus celor doi paraşutişti că vrea să facă un documentar despre Lisabona, iar pentru acest lucru are nevoie de imagini aeriene, spectaculoase.

După aproximativ jumătate de oră de la decolare, fotograful a scos o armă de calibru mare şi le-a ordonat colegilor de zbor să sară din avion, cu intenţia clară de a deturna aeronava. „Sări sau mori! Astea au fost cuvintele lui după ce  a pus pistolul la tâmpla pilotului şi l-a pus să schimbe ruta", a povestit ieri Marius Duţă.

Avionul s-a rupt

Potrivit presei portugheze, Jose Oliveira a vrut să prăbuşească avionul cu 17 locuri într-o zonă rezidenţială. El închiriase cu 3.750 de euro aparatul de zbor, fără să fie suspectat că are de gând să recurgă la un asemnea gest. Fostul militar nu a vrut să-şi ucidă şi colegii de zbor. Cel puţin nu direct. Distanţa până la sol era foarte mică şi cei doi, în mod normal, nu ar fi avut timp să-şi deschidă paraşutele. Totuşi, Marius Duţă şi-a dat seama că aceasta este singura şansă să scape cu viaţă.

„A fost un salt extrem de periculos, pentru că noi aveam paraşute de altitudine mare, iar noi ne aflam în acel moment la doar 155 de metri. După ce am sărit, am decis să deschidem paraşutele de rezervă, care se deschid imediat. Colegul meu este specialist în sărituri de la înălţime mică şi i-am urmărit mişcările", a povestit Marius Duţă.

Românul spune că pilotul a evitat apoi un dezastru şi a aterizat în afara cartierului rezidenţial pe care îl survolau. „Am aflat apoi că avionul s-a rupt la aterizare. Teroristul a încercat să-l împuşte pe pilot după ce acesta s-a aruncat pe pista de aterizare, prin uşa de la cabină. Când a văzut forţele de ordine, atacatorul s-a sinucis", a mai adăugat braşoveanul. Luni, Marius Duţă a revenit în România, iar zilele acestea se află la Sinaia, unde este implicat în organizarea celei de-a treia ediţie a Festivalului Winter Air Sports.

Avionul din care a sărit Marius Duţă s-a rupt la aterizare  p Foto: epa

Avionul din care a sărit Marius Duţă s-a rupt la aterizare

Campion mondial

Marius Duţă nu este străin de adrenalină în aer şi de aventura dusă la extrem. După ce s-a antrenat doi ani, el a reuşit să depăşească recordul mondial la saltul cu parapanta din balon. Tânărul a sărit de la 11.000 de metri altitudine şi a ajuns teafăr la sol. Totuşi, operaţiunea nu a fost lipsită de emoţii. După lansarea din balon, parapantistul s-a pierdut într-o pădure de lângă Braşov şi a fost găsit abia după câteva ore. Însă pentru a deveni oficial recordmenul absolut care a sărit cu parapanta de la 11.000 de metri altitudine, performanţa sa trebuie omologată în Cartea Recordurilor.

„Teroristul", o persoană tăcută

Jose Dias, un prieten al „teroristului" Jose Oliveira (69 de ani), a declarat pentru cotidianul portughez „Jornal de Noticias" că fostul militar era „o persoană foarte politicoasă şi corectă, dar nu prea vorbăreaţă". El susţine că amicul său avea „o educaţie solidă şi o cultură generală peste medie."

Oliveira şi-a ales aerodromul din Tires deoarece era mic, destinat zborurilor de agrement şi paraşutism, şi pentru că regulile de securitate de acolo erau minime. Prin deturnarea avionului, portughezul a încercat să acopere o crimă pe care o comisese.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite