Rectorul UBB Cluj: „Toate universităţile din ţară au dreptul la existenţă, dar trebuie să existe în funcţie de ce pot oferi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o întâlnire cu rectorii şi prorectorii celor mai mari universităţi din ţară, desfăşurată zilele acestea la Cluj, rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, a declarat că ar fi bine să se adopte o strategie prin care ministerul Educaţiei să finanţeze universităţile în funcţie de criteriul calităţii.

Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, a declarat, la o întâlnire a rectorilor şi prorectorilor celor mai mari universităţi din ţară, de la Cluj, că „o problemă stringentă e finanţarea universităţilor”, citat de actualdecluj.ro.

Potrivit sursei citate, pasaje din discursul rectorului UBB:

„Suntem universităţi de stat. Învăţământul superior în Europa, indiferent de tradiţie – comunistă sau nu – universităţile performante, cu câteva excepţii, sunt universităţi de stat, prin urmare învăţământul e un proces public iar banii pentru şcoală trebuie să vină de la bugetul de stat. Dacă acest buget nu ţine seama de performanţă, calitate, şi sancţionează calitatea şi performanţa, noi nu mai putem funcţiona. (...) America e dată exemplu cu mii de universităţi, dar unele sunt simple colleges, cu nivel de licenţă, altele sunt mai dezvoltate şi poţi obţine ţi gradul de master, şi cele mai bune pot acorda şi al treilea grad, doctorat. La noi avem 55 de universităţi de stat, dintre care 53 dau toate gradele astea. Cum se poate aşa ceva? Am depăşit noi media mondială, suntem mai buni decât toţi? Toate universităţile din ţară au dreptul la existenţă, dar părerea noastră e că trebuie să existe în funcţie de necesităţi şi ierarhizare, nu neapărat în funcţie de cea mai bună sau mai proastă, ci în funcţie de ce pot oferi, şi categoric sunt universităţi care nu pot oferi toate gradele de studiu”.

Mai puteţi citi:

FOTO Savanţii români care au plecat în expediţie până în Siberia, pentru a cerceta efectele schimbărilor climatice

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite