Sorin Cîmpeanu, precizări despre regulile pentru noul an şcolar. Elevii vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie, care va fi asigurată de şcoli VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Sorin Cîmpeanu a anunţat cum decurge pregătirea pentru noul an şcolar. MInistrul Educaţiei spune că elevii vor trebui să poarte măşti de protecţie în interiorul şcolii, dar şi în exteriorul acesteia la festivitatea de deschidere. Măştile vor fi asigurate de unităţile şcolare. Acesta a mai subliniat că nu se pot face „minuni în şcoală” în contextul pandemiei, dar şi că scenariul hibrid a dat „rezultate proaste”.

Sorin Cîmpeanu a reamintit luni că noul an şcolar va începe pe 13 septembrie „cu prezenţă fizică pentru absolut toţi preşcolarii şi pentru absolut toţi elevii, fără niciun fel de diferenţiere”. Oficialul a precizat că ordinul comun privind regulile de protecţie sanitară în unităţile de învăţământ va fi semnat miercuri.

„Vom încerca să acoperim absolut toate situaţiile posibile cu care ne putem întâlni pe parcursul anului şcolar 2021-2022. Toate aceste lucruri vor fi clarificate şi făcute public cunoscute miercuri, la ora 10, odată cu semnarea ordinului comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce scenarii sunt avute în vedere pentru eventualitatea în care rate de infectare trece de 6, ministrul Educaţiei a spus: „Cele anunţate. Cel mai important anunţ este acela că în data de 13 septembrie vom începe şcoala cu prezenţă fizică pentru absolut toţi preşcolarii şi pentru absolut toţi elevii, fără niciun fel de diferenţiere. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măşti de protecţie suficiente, va trebui să ne asigurăm că şcolile sunt pregătite.

„Am stabilit că este normal să permitem organizarea de festivităţi de deschidere a anului şcolar din moment ce sunt permise tot felul de alte evenimente, cu două condiţii – prin excepţie, masca fiind obligatorie la interior, în data de 13 septembrie ea va fi obligatorie şi la exterior pentru că sunt aglomerări mari de persoane care se creează, elevi, părinţi, bunici, profesori, şi durata să fie de maximum o oră şi jumătate”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Măştile de protecţie vor fi asigurate de unităţile şcolare

Întrebat dacă unităţile şcolare vor asigura măşti de protecţie, oficialul a afirmat: „Este o întrebare firească, există stocuri suficiente de măşti de protecţie. Există câteva milioane de măşti de protecţie în rezerva de stat gestionate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, există la Ministerul Sănătăţii, există la autorităţi locale. Pe de altă parte, am lansat o interogare în tot sistemul de educaţie către toate inspectoratele şcolare judeţene pentru a ne spune ce stocuri de măşti au”.

„Şi Ministerul Educaţiei s-a implicat, a semnat contracte de donaţie şi sponsorizare în beneficiul inspectoratelor şcolare, acolo unde stocurile au fost mai reduse, iar astăzi în şedinţa de Guvern va fi promovată o reglementare prin care autorităţile locale vor pune la dispoziţia şcolilor măşti de protecţie. Există stocuri, ştim exact pe fiecare judeţ de 500.000-700.000 de măşti în fiecare judeţ. Acestea vor fi puse la dispoziţia şcolilor pentru asigurarea protecţiei sanitare pentru elevi şi pentru cadre didactice”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Rată de vaccinare scăzută în rândul elevilor

Ministrul Educaţiei a spus că rata de vaccinare este scăzută în rândul elevilor şi este sub media naţională. Acesta a precizat că sunt imunizaţi aproape 5% dintre cei cu vârste între 12 şi 15 ani şi 20% dintre cei cu până la 19 ani.

„Şi 5% şi 20% înseamnă sub media naţională, care deja nu este prea sus. E nevoie de un efort comun, este nevoie de acţiuni de informare care au demarat deja, există în fiecare şcoală o persoană care va facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a putea răspunde părinţilor la orice întrebare legată de vaccinare”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite