Sondaj: 96% dintre testele de salivă au fost administrate la domiciliu. Peste 50% dintre elevi cred că astfel se creşte gradul de siguranţă în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Salvaţi Copiii
Foto Salvaţi Copiii

Un sondaj al organizaţiei Salvaţi Copiii arată că 96% dintre elevi afirmă că testarea are loc acasă, nu la şcoală. În ceea ce priveşte durata procesului de testare, durata cel mai frecvent indicată la nivelul întregului eşantion a fost de 5 minute, în timp ce elevii care se testează la şcoală indică o durată medie de 17 minute a procesului de testare.

Din răspunsurile primite de la elevi, testele au fost ambalate individual (48% dintre răspunsuri) sau câte două. În cele mai multe cazuri, profesorii au fost cei care s-au ocupat de ambalare, dar au existat şi situaţii în care aceasta s-a realizat cu ajutorul elevilor sau exclusiv de către elevi.

În ceea ce priveşte includerea de instrucţiuni cu privire la aplicare, nu a existat o procedură unitară, unii elevi afirmând că au primit şi instrucţiuni alături de kit-urile de testare, în timp ce alţii au semnalat în mod expres absenţa oricăror instrucţiuni scrise.

Numeroase opinii primite semnalează îngrijorări referitoare la siguranţa procesului de ambalare şi posibila afectare a siguranţei/relevanţei testelor prin manipularea sau ambalarea necorespunzătoare.

Sondajul asociaţiei arată că: 

  • aproape 82% dintre elevi consideră că utilizarea testelor pe bază de salivă este foarte simplă sau simplă, în timp ce doar 1,6% dintre răspunsuri indică un grad ridicat de dificultate.
  • 56,7% dintre elevi consideră că testarea pe bază de salivă poate contribui la creşterea gradului de siguranţă sanitară în şcoli, în timp ce aproape 14% nu au putut aprecia, la momentul completării chestionarului, dacă impactul va fi unul bun.

Tinerii care spun că aceste teste nu contribuie la creşterea gradului de siguranţă au ca principale motive: relevanţa limitată a testării pe bază de salivă (mai ales eventualele rezultate fals negative), modul de ambalare şi distribuire şi onestitatea în procesul de testare şi transmitere a rezultatelor testării.

„Datorită faptului ca testele nu au venit ambalate individual şi au fost ambalate de către personalul şcolilor există foarte multe şanse să fie contaminate. Mulţi probabil nu le vor face sau nu vor raporta rezultatul real, în favoarea lor. Sunt mulţi bani cheltuiţi inutil, dar de altfel ne plângem că nu avem bani! Cu ceea ce s-a cheltuit pe testele astea se puteau face extrem de multe lucruri mult mai utile!”

„Testele pe bază de salivă, mai ales că nu sunt chiar obligatorii şi mai ales că sunt doar de două ori pe săptămână făcute (ceea ce mi se pare incredibil de puţin), sunt aproape nefolositoare. Au un procentaj mic de a spune exact ceea ce se întâmplă şi le-am primit doar săptămâna asta. Din câte am înţeles, astea au fost toate. În opinia mea, sunt bani aruncaţi degeaba. Oricum, masca e purtată doar formal, toată lumea şi-o dă în pauză jos şi pe bună dreptate, nu poţi să stai fără apă/mâncare 6-7 ore la şcoală +2 pe drum şi să ajungi să mănânci la 15.00 pentru prima dată. Chiar ar trebui elaborat un plan mai bun”

Studiul făcut de organizaţia Salvaţi Copiii a fost realizat în perioada 6 – 13 decembrie. Grupurile ţintă au fost formate din elevi din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, pe baza unui eşantion neprobabilistic, format din 4.932 de elevi.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite