Simulare Bacalaureat 2025. Elevii au susținut ultima probă a examenului, cea la Limba maternă. Subiectele și baremele de corectare, publicate pe edu.ro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simularea examenului de Bacalaureat 2025 a continuat astăzi cu ultima probă, ce la Limba maternă. La această disciplină au fost testați elevii care aparțin minorităților naționale.

examen
Azi are loc ultima probă a simulării examenului de Bacalaureat. Arhivă

UPDATE. Subiectele și baremele de corectare la proba de Limbă maternă au fost publicate la ora 15.0 pe site-ul Ministerului Educației. 

UPDATE. Examenul s-a încheiat la ora 12.00. Subiectele și baremele de corectare vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației, la ora 15.00.

Elevilor li s-a permis intrarea în sălile de examen între orele 7.30 - 8.30. În jurul orei 9, subiectele multiplicate au ajuns în săli în plicuri sigilate. Profesorii din comisia de organizarea le-au distribuit elevilor care au fost așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Elevii au semnat într-un proces verbal că au primit subiectul corespunzător. Aceștia au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea cerințelor și au voie să folosească doar pix sau stilou cu pastă albastră.

Simulare Bacalaureat 2025. Cum se corectează greșelile pe foaia de examen

„Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea examenului de Bacalaureat din acest an, dar și simulărea.

Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog, conform informării MEC.

Cum se corectează digital lucrările

Lucrările vor fi scanate în clasă, apoi încărcate pe o platformă digitalizată și repartizate aleatoriu către profesori evaluatori din alte județe. Evaluarea lucrărilor se face pe baza baremului de evaluare și notare, iar media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică de pe platformă. Dacă diferența dintre note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori. Media finală nu poate fi contestată, iar rezultatele nu se trec în catalog.

Rezultatele obținute de elevi vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care vor avea loc testările, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. 

Subiectele sunt elaborate conform programelor oficiale aprobate de Minister și sunt publicate, împreună cu baremele de corectare, pe site-ul oficial al instituției (edu.ro), la ora 15:00.

Calendar Bacalaureat 2025, sesiunea din vară

  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor. 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat 2025, sesiunea din toamnă

Potrivit Ministerului Educației, simularea examenului de Bacalaureat 2025 se organizează în 1.318 unități de învățământ liceal, numărul de elevi implicați estimativ fiind de circa 123.000.

  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor:
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale

Probele orale, respectiv competențele lingvistice și digitale, au fost susținute de elevii de liceu în luna februarie 2025. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor susține în luna iunie 2025 examenele scrise.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite