Regulile și calendarul înscrierilor la creșe și grădinițe. Costurile pentru grădinițele private, cât salariul minim pe economie

0
Publicat:

A fost decis calendarul de înscriere la creșă și la grădiniță pentru anul școlar 2024-2025. Prima etapă de înscriere va începe din 27 mai și se va termina pe 14 iunie.

Calendarul de înscrieri la creșe și grădinițe - Foto Pexels
Calendarul de înscrieri la creșe și grădinițe - Foto Pexels

Anul acesta, înscrierile pentru învățământul preșcolar și antrepreșcolar se vor desfășura mai devreme ca în alți ani, mai exact prima etapă va avea loc între 27 mai și 14 iunie 2024, pentru copiii care se înscriu pentru prima oară. Înainte de această perioadă, între 20 și 24 mai are loc reînscrierea celor care frecventează deja creșa sau grădinița.

Am anunțat, acum ceva timp, lansarea în consultare publică a metodologiei și a calendarului de înscrieri în creșe și grădinițe. La solicitarea partenerilor sociali, au fost modificate datele propuse în forma inițială a proiectului. Toate detaliile privind înscrierea vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației după publicarea în Monitorul Oficial a Metodologiei de înscriere și a calendarului. Mă bucur că informațiile sunt disponibile mai devreme decât în alți ani – în acest fel, toți cei implicați au mai mult timp pentru a organiza procesul ținând cont de nevoile tinerelor familii!”, a transmis ministra Educației, Ligia Deca.

Pe 14 iunie se vor afișa listele cu numele celor înscriși și numărul de locuri libere după prima etapă de înscrieri.

A doua etapă de înscriere

A doua etapă de înscriere va avea loc între 17 iunie și 5 iulie. De altfel, pe 5 iulie vor fi anunțate listele copiilor înscriși, dar și numărul de locuri rămase libere. Între 19 și 29 august va avea loc etapa de ajustări, când vor fi înscriși copii care nu au participat la primele două etape de înscriere.

Listele după etapa de ajustări vor fi afișate pe 30 august.

Documente necesare pentru înscrierea la creșă și grădiniță

- copie de pe certificatul de naștere al copilului;

- copie de pe actele de identitate ale părinților și, după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare în vederea adopției;

- adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru înscrierea în învățământul antepreșcolar;

- alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere;

- adeverință de la medicul de familie în care să se menționeze că respectivul copil este sănătos clinic;

- avizul epidemiologic/dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile înainte de a începe frecventarea unității.

Concurență ca la facultate

Amintim că, de anul trecut, grupa mijlocie a devenit obligatorie. Astfel, toți copiii de 4 și 5 ani trebuie să fie înscriși la grădiniță până să ajungă în clasa zero. Iar până în 2030, va deveni obligatorie și grupa mică.

Țara noastră ocupă ultimul loc în ceea ce privește rata de participare la învățământul preșcolar, adică de 82,4%, potrivit datelor Eurostat. Asta în timp ce media europeană este de 95,4%, conform sursei citate. 

Un raport al World Vision România arată că 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși la grădiniță. Iar unu din patru copii frecventează doar ocazional grădinița.

Însă, cel mai adesea, părinții care locuiesc în marile orașe precum București, Cluj, Iași simt lipsa locurilor la creșe și grădinițe. În fiecare an stau la coadă pentru a-și înscrie copiii la grădinițele și creșele de stat, iar la cele mai multe dintre aceste unități de învățământ locurile se ocupă imediat.

În București sunt aproximativ 140 de grădinițe de stat. Accesul limitat la educația timpurie este o problemă specifică țării noastre, care are un deficit de locuri în creșe și în grădinițe. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți părinți apelează la serviciile grădinițelor și creșelor private.

Datele INS arată că numărul micuților care merg la o instituție privată de învățământ preșcolar aproape s-a triplat în ultimii ani, de la 2,9% în 2013/2014 la 7,1% în 2021/2022.

Un studiu realizat de Clubul Copiilor în 2023 arată că cele mai mari tarife la creșe și grădinițe sunt în Cluj-Napoca, București și Târgoviște. Costurile medii, care includ taxa lunară și tariful pentru masă, sunt de 2.270 de lei în Cluj, 2.200 de lei în București și 2.050 de lei în Târgoviște. Cea mai scumpă grădiniță privată cuprinsă în această cercetare se află în București.

Taxa lunară medie de la nivel național pentru creșele și grădinițele de stat este de 1.600 de lei. Iar aceste taxe nu includ costurile pentru opționale, ci doar taxa lunară și costurile pentru hrana zilnică a copilului.

Părinții ai căror copii nu prind loc la creșele sau grădinițele de stat trebuie să scoată lunar din buzunar între 2.000 și 3.000 de lei la o instituție privată.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite