Reacţie la petiţia de 100 de metri depusă de studenţi la Guvern: bugetul educaţiei ar putea depăşi 3% din PIB
0Bugetul pentru Educaţie din 2013 ar putea depăşi 3% din Produsul Intern Brut (PIB), conform ministrului delegat pentru Cercetare şi Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, care a precizat că există în buget surse speciale destinate fondurilor europene, arătând că dacă ministerul şi universităţile reuşesc să se coordoneze, va fi un plus de venit.
"Îndrăznesc să spun că bugetul Educaţiei va fi mai mare în 2013 decât în 2012. Sunt convins că va fi peste 3% din PIB. Este primul an în care există o perspectivă reală ca bugetul executat, finalizat să fie mai mare decât cel prognozat", a spus ministrul Mihnea Costoiu după o întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), transmite Mediafax.
Ministrul a discutat cu reprezentanţii UNSR despre statutul studentului, alocaţiile bugetare pentru burse, cantine şi cămine, dar şi despre bugetul pentru 2013.
"Există în buget surse speciale destinate fondurilor europene sau susţinute din fondurile europene şi dacă universităţile şi ministerul reuşesc să se coordoneze, atunci vom avea mai multe fonduri. Îndrăznesc să cred că bugetul Educaţiei va creşte, şi nu va scădea", a declarat ministrul.
"Sperăm să nu avem probleme în asigurarea burselor şi a subvenţiilor pentru cămine şi cantine, şi ca acestea să fie cel puţin la nivelul anului 2012", a mai spus Costoiu, precizând că responsabilitatea distribuirii fondurilor de burse revine senatelor universitare, după organizarea cu reprezentanţii studenţilor.
Locuri de muncă pentru studenţi la marile companii
Studenţii au mai cerut la întâlnirea cu ministrul Costoiu susţinere din partea autorităţilor pentru asigurarea locurilor de muncă după terminarea facultăţii.
Costoiu a spus că există o intenţie a Ministerului Educaţiei de a colabora cu Ministerul Muncii şi Ministerul Economiei, pentru a aduce cât mai aproape de universităţi marile companii.
"Intenţionăm să semnăm un acord între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Economiei, pentru a aduce mai aproape de universităţi marile companii, pentru că ştim că există o problemă a locurilor de muncă, dar şi pentru perioada de practică", a precizat Costoiu.
Petiţie de 130 de metri de semnături pentru creşterea bugetului educaţiei
O petiţie care a adunat peste 10.000 de semnături şi în care studenţii români cer creşterea bugetului alocat educaţiei a fost depusă vineri dimineaţă la Palatul Victoria, la Parlament şi la Ministerul Educaţiei de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)
Cele mai importante cerinţe ale studenţilor sunt creşterea bugetului alocat educaţiei în acest an şi asumarea unui plan de creştere până la 6% din PIB în urmatorii ani.