Profesorul de la sat cu olimpici la matematic─â. ÔÇ×Aceast─â materie este o c─âl─âtorie de maratonistÔÇŁ

0
0
Vasile Solcanu FOTO proiectulmerito.ro
Profesorul Vasile Solcanu FOTO proiectulmerito.ro

O ┼čcoal─â sucevean─â de la sat a fost transformat─â ├«ntr-o adev─ârat─â fabric─â de olimpici la matematic─â. Cel care le ├«ndrum─â pa┼čii c─âtre performan┼ú─â o face din pasiune, gratuit, ┼či spune c─â dac─â ar fi s─â o ia de la cap─ât, tot profesor de matematic─â s-ar face.

Vasile Solcanu (64 de ani), profesor de matematic─â┬ála┬á┼×coala Gimnazial─â┬ádin Bogd─âne┼čti, jude┼úul Suceava, a fost desemnat profesor Merito ├«n 2017 pentru rezultatele importante pe care le-a avut cu elevii s─âi de-a lungul celor 40 de ani de carier─â┬ála catedr─â. Este printre pu┼úinii profesori de la sat care a avut elevi califica┼úi la Olimpiada Na┼úional─â┬áde Matematic─â. Mai mult dec├ót at├ót, a ob┼úinut numeroase premii cu elevii s─âi.

A devenit pasionat de matematic─â ├«n clasa a IV-a, c├ónd profesorul care ├«l ├«nlocuia pe titularul de catedr─â i-a pus dou─â note de 10 ├«ntr-o singur─â or─â. Mai t├órziu, lucra la matematic─â tot ce-i c─âdea ├«n m├ón─â ┼či se ajuta de creioane ┼či de be┼úe ca s─â ├«n┼úeleag─â geometria ├«n spa┼úiu. A f─âcut liceul ├«n localitatea Boroaia, la 10 kilometri de Bogd─âne┼čti, iar ├«n clasa a X-a a fost transferat ├«ntr-o clas─â special─â de matematic─â, la Colegiul Na┼úional ÔÇ×Nicu GaneÔÇť din F─âlticeni.

A participat de dou─â ori la etapa jude┼úean─â a Olimpiadei de matematic─â, dar nu a luat niciun premiu. Ulterior, a absolvit ┼či Facultatea de Matematic─â de la Ia┼či, ├«n 1982. ÔÇ×La mine, matematica este ceva nativ. Mi-am dorit apoi s─â predau pentru c─â am avut profesori buni ├«n liceu. Ei mi-au dat imboldul s─â predau matematic─â. Dac─â acum ar trebui s─â o iau de la cap─ât, tot profesor de matematic─â m-a┼č face. Nu ┼úine de salariu sau de altceva, ci este strict pasiuneÔÇť, explic─â Vasile Solcanu pentru ÔÇ×Weekend Adev─ârulÔÇť.

Preg─âte┼čte elevii gratuit

M─âd─âlina, fiica lui, a absolvit Facultatea de Matematic─â din Ia┼či ┼či este cea care l-a propulsat ├«n concursurile de matematic─â ca profesor ├«ndrum─âtor. Ea a fost, de altfel, primul s─âu elev cu care a participat la Olimpiada Na┼úional─â de Matematic─â, ├«n 2009, c├ónd a fost la doar un punct de medalia de bronz. ├Än ultimii 10 ani, ├«nainte de izbucnirea pandemiei, a avut calific─âri succesive cu elevii s─âi la Olimpiada Na┼úional─â de Matematic─â, iar consecutiv ace┼čtia au participat ┼či la Concursul Na┼úional de Matematic─â ÔÇ×Olimpiada Satelor din Rom├óniaÔÇť. Practic, nu a fost concurs de matematic─â de la care elevii s─âi s─â nu se ├«ntoarc─â m─âcar cu o men┼úiune. O parte dintre diplomele pe care elevii lui le-au c├ó┼čtigat sunt afi┼čate la intrarea ├«n ┼čcoala din Bogd─âne┼čti:

Solcanu M─âd─âlina, premiul al II-lea la Olimpiada Jude┼úean─â de Matematic─â, 2007; Alexiu Vasile Lucian, premiul I la Olimpiada Jude┼úean─â de Matematic─â, 2013; Airinei Andrei Cristian, medalia de bronz la Olimpiada Na┼úional─â de Matematic─â, 2014. Are at├ót de multe diplome c├ó┼čtigate de-a lungul anilor cu elevii lui la concursurile de matematic─â, ├«nc├ót a avut nevoie acas─â de dou─â bibliorafturi ca s─â ├«ncap─â toate.

Vasile Solcanu ┼či-a adaptat metodele de predare la clas─â, astfel ├«nc├ót nu ridic─â niciodat─â ┼čtacheta mai mult dec├ót vede c─â pot elevii. Face exerci┼úii pe care le ├«n┼úeleg mare parte dintre ei ┼či le st─â la dispozi┼úie la ┼čcoal─â, dar ┼či ├«n timpul lui liber. Ne spune c─â elevii ├«l pot suna sau vizita oric├ónd.┬áSecretul s─âu este sufletul pe care ├«l pune ├«n tot ceea ce face. Casa ├«i este plin─â┬ámereu de elevi pe care ├«i preg─âte┼čte gratuit de-o via┼ú─â┬ála matematic─â┬áat├ót pentru┬á┼čcoal─â, c├ót┬á┼či pentru olimpiade, chiar dac─â acum nu mai sunt la fel de mul┼úi ca ├«n urm─â cu 10-15 ani.

Antrenorul de cifre

Profesorul Solcanu ├«ncepe s─â formeze elevi ├«nc─â din clasele primare, c├ónd ├«nv─â┼ú─âtoarele ├«l anun┼ú─â c─â au ├«n clas─â copii cu aptitudini pentru matematic─â. ├Äi testeaz─â, apoi fie lucreaz─â direct cu ei, fie le d─â ├«nv─â┼ú─âtoarelor materiale suplimentare. ÔÇ×Ca s─â faci performan┼ú─â cu ei, trebuie s─â ├«i iei din clasa a IV-a, ┼či s─â lucrezi din aproape ├«n aproape. Cu matematica ce se pred─â la clas─â nu faci performan┼ú─â. Trebuie s─â aplici alt gen de metode ┼či s─â le dai┬á s─â rezolve probleme de la olimpiad─âÔÇť, explic─â profesorul.

FOTO proiectulmerito.ro

Vasile Solcanu FOTO proiectulmerito.ro 2

Acum lucreaz─â cu un elev de clasa a V-a, care se anun┼ú─â o mare speran┼ú─â ┼či cu care sper─â s─â ajung─â departe la olimpiade ┼či la concursurile de matematic─â. Cu elevii care particip─â la concursuri face preg─âtire vara, gratuit, de la sf├ór┼čitul lui iulie p├ón─â la ├«nceputul ┼čcolii. De luni p├ón─â vineri, c├óte patru ore pe zi, uneori chiar f─âr─â pauz─â, pentru c─â atmosfera de la preg─âtire e relaxat─â ┼či nu ├«i solicit─â prea tare, spune dasc─âlul. C├ónd ├«ncepe ┼čcoala, face preg─âtire cu ÔÇ×olimpiciiÔÇť, a┼ča cum ├«i nume┼čte, c├óte dou─â ore de trei ori pe s─âpt─âm├ón─â acas─â la unul dintre ei ┼či s├ómb─âta, la el acas─â.

La cursuri, ace┼čtia nu sunt implica┼úi ├«n activitatea clasei, ci lucreaz─â separat ┼či primesc teme mult mai dificile. ÔÇ×├Äi ├«ncurajez s─â lucreze permanent. F─âr─â munc─â nu ai cum s─â ai rezultate la matematic─â. Cu cei pe care ├«i preg─âteam din clasa a IV-a f─âceam materia din clasa a V-a, iar la clas─â le d─âdeam exerci┼úii pentru olimpiad─âÔÇť, ├«┼či detaliaz─â metodele de predare Vasile Solcanu.

Concurs pentru copiii din mediul rural

Crede totu┼či c─â elevii ┼či-au pierdut interesul pentru ┼čcoal─â dup─â Revolu┼úie, apoi ├«n mod ┼či mai vizibil odat─â cu accesul la televizor, calculator ┼či telefon mobil. ÔÇ×Foarte pu┼úini copii mai sunt acum interesa┼úi de matematic─â. Aceast─â materie este o c─âl─âtorie de maratonist, nu una de sprinter. Am tot mai pu┼úine discu┼úii cu ei despre descoperirea unor ra┼úionamente. Trebuie s─â lucrezi mult singur ┼či pe o perioad─â lung─â de timp, iar asta nu este pentru oricineÔÇť, explic─â dasc─âlul motivele pentru care matematica nu mai este la fel de atractiv─â ca pe vremuri pentru copiii de ast─âzi.

Dup─â ce a reu┼čit numeroase calific─âri cu elevii s─âi la Olimpida Na┼úional─â de Matematic─â, ┼či-a realizat ┼či visul de a publica mai multe articole ├«n ÔÇ×Gazeta Matematic─âÔÇť ┼či a colaborat cu al┼úi autori la publicarea mai multor culegeri de matematic─â. ├Än 2005 a ├«nfiin┼úat┬á┼či un concurs interjude┼úean de matematic─â┬ánumit sugestiv ÔÇ×AcoladaÔÇť, destinat copiilor din mediul rural.

ÔÇ×Matematica nu este pentru socotit, este pentru g├ónditÔÇť

Profesorul Solcanu spune c─â misiunea sa este s─â ├«i preg─âteasc─â pe elevi pentru via┼ú─â, pentru c─â un bun matematician se descurc─â ├«n orice domeniu, g├ónde┼čte corect ├«n orice situa┼úie ┼či face mereu diferen┼úa ├«ntre minciun─â ┼či adev─âr.┬áÔÇ×Matematica nu este pentru socotit, matematica este pentru g├ónditÔÇť, ├«i place s─â spun─â. De altfel, mul┼úi dintre fo┼čtii s─âi elevi sunt acum ingineri, profesori, iar unul este asistent universitar ┼či se m├óndre┼čte mult cu ei.

ÔÇ×Eu mi-am iubit ┼či ├«mi iubesc elevii. Am un fost elev care ├«mi spune c─â are ┼či acum caietele de matematic─â din timpul ┼čcolii, pe care le folose┼čte ├«n prezent ca s─â fac─â preg─âtire cu elevii lui. Ceea ce doresc este ca elevii mei s─â r─âm├ón─â cu pasiunea pentru matematic─â ┼či pentru ceea ce ├«i inspir─â s─â fac─âÔÇť, este speran┼úa profesorului Vasile Solcanu.

V─â mai recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Profesoara care predă istoria de  gimnaziu cu hieroglife. Le oferă elevilor libertate în învăţare

├Änv─â┼ú─âtoarea din Cluj care a conceput un abecedar revolu┼úionar. Copiii ├«nva┼ú─â s─â citeasc─â ┼či apoi s─â scrieUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite