Profesorii, obligați să intervină dacă elevii sunt abuzați în afara școlii

0
Publicat:

Angajații din unitățile de învățământ preuniversitar sunt obligați să ia măsuri dacă observă sau au suspiniciunea ca un copil este victima violenței în afara școlii. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

„În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar”, se arată într-un proiect privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Conform ministerului, în gestionarea cazurilor de violenţă, pentru a asigura siguranţa fizică şi emoţională a elevilor, reprezentanţii unităţilor de învăţământ trebuie să sesizeze instituţiile abilitate, să colaboreze cu acestea şi să aplice sancţiuni şi măsuri de sprijin pentru autori, respectiv măsuri de sprijin pentru victime.

„În situația în care nu există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului (violență domestică, trafic de persoane) personalul de conducere informează părinții/ reprezentanții legali ai copiilor.

În situația în care există suspiciuni împotriva părinților/reprezentanților legali de violență asupra copilului, personalul de conducere al UIP sesizează direct 119, structurile de poliție”, se arată în proiect.

În situaţia în care există suspiciunea săvârşirii unei infracţiuni, personalul de conducere sesizează verbal şi în regim de urgenţă serviciul unic de urgenţă 112 sau dispeceratul de poliţie. În situaţia în care există suspiciunea unei situaţii de trafic de minori, directorul UIP notifică ANITP prin formularul prevăzut în anexa nr. 2 la HG nr. 88/2023 sau prin apelare la Telverde 0 800 800 678, mai arată documentul.

Semne și simptome de violență asupra copilului

Proiectul ministerului menționează și câteva semne și simptome care ar putea fi observate la copiii abuzați, respectiv:

- tulburările de comportament, de alimentaţie, automarginalizarea, agitaţia sau apatia extremă;

- ticuri precum clipit sau rosul unghiilor;

- dificultăţile în comunicare, scăderea randamentului şcolar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi;

- prezenţa sarcinii la adolescentele care nu declară cine e tatăl;

- murdăria, carenţele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului şi abilităţilor specifice vârstei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite