Pricopie: Într-un timp foarte scurt manualele digitale vor fi în şcoli

0
0

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe educaţie iniţiată de ACL, că ”într-un timp foarte scurt” manualele digitale vor fi în şcoli.

”Subiectul manualelor este unul extrem de complicat şi din păcate de multe ori aici mai mult găsim interese comerciale decât interesele elevilor. În ultimii zece ani, Ministerul Educaţiei nu a aprobat nicio procedură de împrospătare a manualelor, de aceea noi avem în sistem manuale aprobate chiar şi în urmă cu 14-15 ani”, le-a spus Pricopie deputaţilor, potrivit Mediafax.

El a spus că ”procedura de împrospătare a manualelor” a început anul trecut în februarie, în momentul în care a fost aprobată programa şcolară, iar licitaţia a început în 8 februarie 2014.

”Sunt o serie de etape procedurale care au împiedicat semnarea contractelor înainte de 15 septembrie. Într-un timp foarte scurt, manualele digitale care înseamnă de fapt manualul vechi plus componenta digitală a fiecărui manual, deci, într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în şcoli. Până atunci, manualele vechi funcţionează în unităţile de învăţământ”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a mai spus că va continua procesul de conectare la Internet a unităţilor de învăţământ, pentru că nu se poate vorbi de manuale digitale dacă şcolile nu sunt coenctate la Internet.
”Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I şi a II-a, urmând ca în următorii trei-patru ani toate manualele să fie revizuite”, a adăugat Pricopie.

Ministrul a mai spus că astăzi promovabilitatea pentru promoţia 2014 la Bacalaureat este 71%, că bugetul educaţiei în 2010 a fost cel mai mic din istoria educaţiei şi că acesta a crescut gradual astfel încât în momentul de faţă a ajuns la 22 de miliarde de lei.

Remus Pricopie a vorbit şi despre faptul că Guvernul a adoptat luni o orodonanţă de urgenţă care prevede reintroducerea unui sprijin financiar pentru cadrele didactice pentru dezvoltarea profesională. ”Este vorba despre celebrul program suta de euro pentru cărţi, care de data aceasta se ridică la 150 de euro”, a adăugat ministrul Educaţiei.

În moţiunea simplă iniţiată de ACL şi intitulată ”PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi”, deputaţii PNL şi PDL critică situaţia din sistemul de învăţământ şi cer demisia ministrului Educaţiei.

Ministerul Educaţiei a mărit lista câştigătorilor pentru noile manuale şcolare

Ministerul Educaţiei Naţionale a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a (în format print şi digital), din cadrul licitaţiei publice privind achiziţionarea acestora, au anunţat luni oficialii. După reevaluarea ofertelor, a fost extinsă lista editurilor câştigătoare, la principalele materii. Federaţia Editorilor din România susţine că licitaţia a fost fraudată.

Reprezentanţii Federaţiei Editurilor din România (FER) susţin, într-un comunicat de presă care conţine şi un raport oficial, că licitaţia pentru noile manuale a fost de fapt fraudată.

„Întrucât ministrul educaţiei, domnul Remus Pricopie, continuă să acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitaţia de manuale, facem public un prim document care să dovedească temeinicia şi gravitatea contestaţiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitaţie : "Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini",  semnat de Daniel Böjte - consilier al ministrului Remus Pricopie-, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu, Livia Ţoca. Acest document arată că şi ofertele considerate de comisie conforme (şi deci câştigătoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini”, se arată în comunicatul FER.

„Comisia CNEE (aflată în subordinea Ministerului educaţiei) a utilizat acest raport pe baza căruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale dar a ascuns cu bună ştiinţă neconformitatea manualelor câştigătoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitaţiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusă de domnul Silviu Cristian Mirescu”, susţin editorii nemulţumiţi. 

Mai multe - Educație

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite