Povestea olimpicei de aur la Chimie: „Este nevoie de pasiune şi de dorinţă pentru a face performanţă la acest nivel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Andreea Filip la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Maria Andreea Filip la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Maria Andreea Filip, eleva medaliată cu aur la ultima olimpiadă internaţională de chimie din Vietnam şi care a mai cucerit, anul acesta, o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“ din Moscova, unde România a obţinut locul I pe echipe mondial, a fost la Adevărul Live.

 

Maria Andreea Filip este una dintre cei patru olimpici care au adus medalii importante României la ultima olimpiadă internaţională de chimie care a avut loc de curând în Vietnam

Prin telefon ni se va alătura profesoara Daniela Bogdan, dascăl la Colegiul naţional „Sf Sava” din Capitală şi inspector general în Ministerul Educaţiei, cea care se ocupă din 2003 de gestionarea olimpiadelor de ştiinţe.

Laureată cu argint la ultimele două ediţii şi aflată la ultima participare, Maria Andreea Filip (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a reuşit să-şi adjudece în acest an medalia de aur.

Colegii ei, trei băieţi, au adus medaliile de argint. Pentru doi dintre laureaţi este şi ultima participare, pentru că au absolvit liceul.

Maria a terminat Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi va pleca din toamnă la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

„Programul lor de ştiinţele naturii diferă de ceea ce găseşti la alte facultăţi de chimie, se studiază mai multe materii şi la un nivel mai ridicat. În clasa a IX-a am început să mă informez, dar Cambridge a fost dintotdeauna universitatea la care am vrut să merg“, spune tânăra olimpică.

Întrebată ce îi place să facă în timpul liber, ea a răspuns că nu merge prin cluburi, în schimb citeşte literatură science fiction.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Ambii părinţi ai Mariei Filip lucrează în domeniu, ca cercetători. „Cred că interesul meu pentru chimie a pornit de la şcoală, de la profesoarele mele din generală şi după aceea, a continuat acasă, pentru că dacă am avut o întrebare a avut cine să mă îndrume către o carte, cel puţin”, şi-a început Maria povestea.

Tânăra, care a studiat la Liceul Internaţional de Informatică, a intrat în contact cu instituţia încă de la sfârşitul clasei a VIII-a, când obişnuia să participe la olimpiade.

„M-a tentat ideea că au clase pentru olimpici, că pot face performanţă, dar şi profesoara de chimie, pentru că o cunoşteam şi că are rezultate foarte bune”, a explicat Maria.

Cum se pregătesc olimpicii pentru performanţe

În ceea ce priveşte pregătirea pentru olimpiade, viitoarea studentă spune că ea are la bază mult studiu individual. Ulterior, adaugă tânăra, au loc selecţiile pentru lotul naţional şi pregătiri cu reprezentanţi din Ministerul Educaţiei şi profesori universitari din diverse arii ale chimiei.

„Ultimele două-trei săptămâni sunt de foc, atunci lucrez şi câte şase ore pe zi. În rest, trebuie menţinut ritmul”, a explicat Maria Filip, adăugând că pe lângă chimie, a fost mereu atrasă de materii precum matematica şi fizica.

Olimpica a ales, date fiind performanţele sale, să studieze la prestigioasa Universitate Cambridge din Marea Britanie. „În primul an, în programul de ştiinţele naturii toate materiile se fac la un nivel la care ai putea să continui anul ce urmează pe oricare din specializări. Apoi, se specializează treptat. În schimb, la alte facultăţi se pune accentul mai mult pe chimie. Aici este totul echilibrat”, şi-a motivat tânăra alegerea.

Şi-ar dori să facă cercetare pe viitor

Maria şi-ar dori să facă cercetare pe viitor, dar şi să predea. „Sper să am oportunitatea să mă întorc la un moment dat însă nu imediat după terminarea studiilor. Spre exemplu, părinţii nu m-au împins într-o direcţie sau în alta, deşi mi-au spus care sunt oportunităţile”, a explicat olimpica.

Potrivit acesteia, întrebările care se pun la interviul de selecţie pentru a intra la universitate nu sunt foarte dificile, dar îţi cer să gândeşti anumite soluţii la diverse probleme. „Uneori asta te poate bloca. Am dat peste o problemă care m-a blocat şi am avut un moment de ezitare”, a explicat Maria.

Tânăra s-a pregătit singură pentru interviul la Cambridge. De asemenea, Maria are o diplomă Toefl, astfel că ea nu a fost nevoită să susţină şi un alt test de limbă. Maria a obţinut un împrumut guvernamental pentru a achita taxa de studii şi a mai beneficiat de o bursă care să îi acopere, în principal, cheltuielile de cazare.

„La chimie avem concursuri începând cu clasa a şaptea, la care participă cei mai buni elevi. Apoi, cei mai buni continuă cu olimpiadele naţionale, la pregătirea loturilor naţionale, selecţionarea în loturi restrânse. Cam din clasa a şaptea începe pregătirea”, a explicat profesorul.

Pregătirea, asigurată de profesori universitari

Potrivit Danielei Bogdan, pregătirea pentru olimpiadele naţionale este asigurată de profesori universitari de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Bucureşti, UBB Cluj şi Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. „La internaţională participă cei mai buni patru elevi”, spune dascălul.

Anul acesta, la Olimpiada din Vietnam au fost 80 de ţări participante şi peste 300 de elevi. „Faptul că Andreea a obţinut anul acesta maximul de performanţă încununează ceea ce a făcut ea în ultimii ani”, a mai explicat profesorul.

„Este nevoie de pasiune şi de dorinţă pentru a face performanţă la acest nivel”, a completat Daniela Bogdan.
 


Pe aceeaşi temă:

PERFORMANŢĂ Poveştile olimpicilor internaţionali la chimie

O medalie de aur şi trei de argint pentru lotul olimpic de chimie al României

Lista olimpicilor internaţionali premiaţi cu bursă de merit de la stat

Un elev român a cucerit o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Lingvistică

Elevii români au obţinut cinci medalii şi locul 1 în Europa la Olimpiada de Fizică

România a luat şase medalii la Balcaniada de Matematică, două de aur

Lotul olimpic al României participă, în premieră, la Olimpiada de Fizică din Asia

BACALAUREAT 2014 Listele cu olimpicii care vor susţine examenul în sesiunea specială

România vine cu o medalie de aur şi trei de argint de la Balcaniada de Informatică

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite