Panouri fotovoltaice pentru copiii fără curent: „Ajungem și la oameni care nu au toaletă deloc”

0
Publicat:

Micul Geniu, asociație al cărei președinte este Bogdan Micu, fost investitor la „Imperiul Leilor”, a inițiat în pandemie un proiect prin care familii cu copii care nu au curent electric beneficiază de sisteme fotovoltaice. Într-un grup de Facebook dedicat domeniului s-au găsit și voci care să critice demersul.

Acțiune din cadrul proiectului „Lumină pentru educație” al Asociației Micul Geniu FOTO Ovidiu Ursu
Acțiune din cadrul proiectului „Lumină pentru educație” al Asociației Micul Geniu FOTO Ovidiu Ursu

Într-o postare de pe un grup de Facebook dedicat panourilor fotovoltaice, Ovidiu Ursu, coordinator al proiectului „Lumină pentu educație”, inițiat de Asociația Micul Geniu, a cerut ajutor specialiștilor în domeniul instalării panourilor fotovoltaice.

„Am nevoie pentru o săptămâna de două persoane, care să mă ajute la montaj în zona Brașov. Familiile sunt in Brașov, dar și în localități limitrofe din județele Brașov și Covasna (la aproximativ o oră distanță de Brașov). Oamenii vor face voluntariat, adică nu am resurse să îi plătesc. Dintre companiile care sunt aici, e cineva interesat să îmi ofere doi băieți pricepuți? Aceștia vor monta panourile pe case, dacă acoperișul ne permite, și trebuie să știe să facă legăturile electrice de la panouri la Controller, apoi către baterii și mai apoi către invertor și iluminat”, a fost mesajul lui Ovidiu Ursu.

Pentru a arăta ce fel de lucrări face asociația pe care o reprezintă, Ovidiu Ursu, a postat și mai multe fotografii, dintre care una din care reiese că panourile fotovoltaice apar montate pe un acoperiș de tablă. „Nu pot sa cred că ați montat panouri pe acel acoperis? Vă dați seama cum arată structura acoperișului. Voi de siguranță ați auzit? Degeaba le dai curent dacă-i omori”, a comentat un membru al grupului.

„Pentru aceasta familie acolo a fost cea mai bună soluție de amplasare a panourilor. Și nu moare nimeni, panourile sunt bine ancorate, la sistemul instalat exista împământare, toate măsurile de precauție au fost luate. Înainte sa exprimați o părere, poate luati in considerație beneficiul faptului ca acolo locuiesc trei fete împreuna cu mama lor, mamă care a fost supusa unei vieți de chinuri alături de tatal lor, ca nu aveau lumina deloc și trebuiau sa meargă la alți vecini sa își pună telefoanele la încărcat si sa își facă temele. Ah, de menționat faptul ca toate cele trei fete au rezultate excelente la învățătură”, a replicat Ovidiu Ursu.

Oameni și firme s-au oferit să ajute

În timp ce câțiva membri au reclamat faptul că li se montează panouri fotovoltaice unor oameni care „au toaleta în fundul curții”, multe firme și persoane fizice s-au oferit să ajute cu materiale sau cu mână de lucru. „Salut, sunt inginer mecanic și nu am două mâini stângi. Voi fi în zona Brașov de pe data de 22. Dacă e nevoie de o mână de ajutor, pot veni”, a scris un membru al grupului.

„Din păcate nu vă putem ajuta cu montajul, dar ne-ar face plăcere să vă ajutăm cu echipament în mod gratuit pe viitor, dacă aveți lucrări în județul Bihor”, au scris reprezentanții unei firme. „ Dacă va putem ajuta cu susținerea proiectului prin oferirea de echipamente in mod gratuit, suntem aici! De altfel va putem pune la dispoziție 2 ingineri pentru suport”, a anunțat o altă firmă.

„Mi s-a luminat inima citind aceasta postare si comentariile celorlalți. În sfârșit văd un articol de unde iese in evidenta bunătatea si unitatea oamenilor. Felicitări tuturor!”, a intervenit un comentator. „Felicitări tuturor celor care s-au oferit sa ajute. Cu astfel de oameni renaște speranța că într-o zi țara va redeveni normală!”, a scris altcineva.

Cea mai mare nevoie: forța de muncă

Contactat de „Adevărul”, autorul postării, Ovidiu Ursu, a explicat cum a pornit proiectul „Lumină pentru educație” și care sunt principalele provocări ale inițiativei.

Proiect al Asociației Micul Geniu FOTO Facebook/Asociația Micul Geniu
Proiect al Asociației Micul Geniu FOTO Facebook/Asociația Micul Geniu

„Proiectul l-am început în 2020, în pandemie. Bogdan (n.r. Bogdan Micu – fost investitor la Imperiul Leilor) a avut ideea aceasta, dar nu avea cine să o implementeze. În pandemie erau foarte mulți copii care trebuia să își facă temele și cursurile de acasă. Ne-am apucat să investigăm și am început printr-o colaborare cu DGASPC-urile și în 2020 am realizat patru sau cinci proiecte”, povestește Ovidiu Ursu.

În anul 2022, proiectul „Lumină pentru educație” a ajuns la 25 de familii, iar anul acesta va fi asigurată electricitatea, cu ajutorul sistemelor fotovoltaice pentru cel puțin 25 de beneficiari. „Problema pe care noi o avem este lipsa forței de muncă”, a explicat Ovidiu Ursu, potrivit căruia specialiștii din domeniu sunt angrenați în proiecte mari, iar în astfel de condiții e dificil să găsești oameni care să știe să monteze și să pună în funcțiune astfel de sisteme.

Ovidiu Ursu a declarat că în urma apelului făcut pe Facebook a avut „un sentiment extrem de plăcut” văzând câți oameni s-au oferit să ajute. „Aveam nevoie de asta”, a declarat Ovidiu Ursu, care a comentat și reacțiile negative apărute în urma demersului său.  

„Mă așteptam să apară și astfel de reacții, pe care le consider nepotrivite. Oamenii au dreptul la o părere, trăim într-o țară liberă. Dacă oamenii au simțit nevoia să își exprime frustrările, e problema dânșilor”, a declarat Ovidiu Ursu.

Proiect al Asociației Micul Geniu FOTO Facebook/Asociația Micul Geniu
Proiect al Asociației Micul Geniu FOTO Facebook/Asociația Micul Geniu

Reprezentantul Asociației Micul Geniu a mai declarat că unii dintre beneficiarii sistemelor de panouri fotovoltaice nu doar că aveau toaleta în fundul curții. Nu aveau toaletă deloc, dar asta nu a fost o piedică în cadrul proiectului.

„Ajungem și la oameni care nu au WC deloc. Avem parte de toate tipurile de familii, și de oameni gospodari și de oameni mai puțin gospodari. Pe noi ne interesează să ajungem la beneficiarul final care este copilul. Nu ne interesează că un părinte consumă mai mult alcool. Încercăm să nu judecăm și încercăm să oferim copiilor respectivi șansa la educație. Avem copiii premianți care au citit întreaga bibliotecă a satului”, a explicat Ovidiu Ursu.

Directorul Asociației Micul Geniu a declarat că au fost cazuri în care beneficiarii, din sărăcia lor, le-au oferit și muncitorilor care au venit să îi ajute.

„Țin legătura cu 90 la sută din beneficiarii noștri. Unii oameni ne invită când este sezonul să ne dea brânză sau fructe. Din sărăcia pe care o au, ne invită să primim din ce au ei acolo. În 2021, la prima familie la care am mers, pentru că erau foarte izolați, când am ajuns la ei, doamna ne aștepta cu clătite. Mi s-a părut extraordinar, deși oamenii au posibilități financiare foarte reduse”, a mai declarat Ovidiu Ursu pentru „Adevărul”. 

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite