O nouă lecţie: caravană cu filme şi mesaje ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi și studenţi, la o dezbatere „Guerilla Verde“
Elevi și studenţi, la o dezbatere „Guerilla Verde“

Organizatorii proiectului „Guerilla Verde“ au făcut un adevărat maraton pentru a-şi duce mesajul eco în şcoli, licee şi facultăţi. Caravana a avut drept scop să-i facă pe tineri să înţeleagă mai bine importanţa reciclării deşeurilor.

„A fost distractiv. Mi-ar plăcea ca şi la clasă profesorii să nu mai vină doar ca să ne trântească lecţia şi să ne spună «învăţaţi»", a declarat Cătălin Pop, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „George Bariţiu" din Cluj. Cătălin este unul dintre sutele de elevi care au participat la proiecţiile de filme şi la dezbaterile care au urmat acestora - în timpul programului „Guerilla Verde", promovat în cinci oraşe ale României.

Reguli pentru toată lumea

Tinerii au fost impresionaţi de ce se poate face cu deşeurile pe care până acum le aruncau neglijent. „Mi-a plăcut ideea că, dintr-o singură sticlă, poţi produce energie pentru şase ore", a mai spus Cătălin Pop. Spre surprinderea organizatorilor, unii participanţi au declarat că practică deja reciclarea.

„Eu strâng hârtiile pe care nu le mai folosesc sau fluturaşii pe care-i primesc şi le duc în locuri special amenajate. Dar, deşi noi selectăm deşeurile, nu suntem siguri că mai departe se respectă acest procedeu", a declarat Tudor Manolache, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Cluj.

Tânărul a făcut referire la situaţiile în care cei responsabili cu colectarea gunoiului pun laolaltă deşeurile selectate de oameni. „Asta m-a şocat pe mine. Ar trebui ca toţi să respectăm regulile", a adăugat Tudor.

La finalul întâlnirii, o elevă de clasa a VIII-a, Maria Maino, le-a propus tinerilor prezenţi la dezbatere să se implice într-un proiect ecologic. „Tot timpul văd în drum spre şcoală cum oamenii aruncă diverse gunoaie pe stradă. Ar trebui să ne strângem de la mai multe şcoli şi să facem ceva în acest sens", a spus eleva.

Paparazzii verzi

Organizatorii caravanei „Guerilla Verde" consideră necesar să creeze astfel de dezbateri în rândul tinerilor, în condiţiile în care mulţi nu ştiu unde se găsesc centre de colectare şi nu obişnuiesc să participe la activităţi ecologice. Caravana a început în urmă cu două săptămâni şi a adunat sute de elevi şi studenţi în fiecare oraş. Tinerii au putut urmări proiecţii pe teme ecologice, iar reprezentanţii ONG-urilor şi-au prezentat proiectele pe care le au în derulare şi i-au invitat să participe la acestea în calitate de voluntari. 

Reprezentanţii „Guerilla verde" s-au gândit să vină în sprijinul ecologiştilor, astfel încât au transformat concursul foto-video de „poliţie verde a bunului simţ" într-o adevarată platformă de socializare pentru cei interesaţi de mediu.

Pentru participarea la concurs, doritorii trebuie să surprindă imagini care să reflecte modul în care comunităţile locale respectă sau nu mediul înconjurător şi să le încarce pe site-ul  ecopaparazzi.ro.

„Dorim să oferim tuturor posibilitatea de a lua atitudine în privinţa problemelor de mediu cu care se confruntă comunitatea locală", a declarat Nicoleta Talpeş, reprezentant al Media Image Factory, organizatorul „Guerilla Verde".

"Mi-a plăcut ideea că, dintr-o singură sticlă, poţi produce energie pentru şase ore."
Cătălin Pop
elev

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite