Mircea Cărtărescu crede că literatura ar trebui să dispară ca materie de Bac la modul cum e predată azi. „E moartea pasiunii”

0
Publicat:

Scriitorul susține că nu se mai face în școli literatură iar modul cum e predată duce mai degrabă la respingerea ei de către elevi.

Mircea Cărtărescu FOTO: Mediafax
Mircea Cărtărescu FOTO: Mediafax

Scriitorul Mircea Cărtărescu, care este și profesor universitar la Facultatea de Litere din Universitatea București, deplânge într-un interviu starea școlii și a disciplinei Literatură, despre care spune că mai bine ar dispărea ca materie de studiu având în vedere modul cum este ea predată.

„Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista”, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu, scrie edupedu.ro.

Cărtărescu a mai spus că „literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”.

Scriitorul spune că sunt aleși să fie studiați scriitori nesemnificativi și date spre analiză texte slabe, ceea ce în opinia sa constituie o crimă culturală.

Totuși, acesta susține că tinerii citesc, chiar cu pasiune și plăcere, ba mai mult, scriu literatură de bună calitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite