Minţile strălucite ale României şi ce s-a ales de ele. Poveştile de succes ale micilor genii cu care ne mândrim la concursuri internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tripleta-minune de la Colegiul "Emil Racoviţă" din Iaşi: Ruxandra Tesloianu, Camelia Diaconu şi Diana Ioana Constantin (de la stânga la dreapta) a reuşit performanţe remarcabile la olimpiadele internaţionale
Tripleta-minune de la Colegiul "Emil Racoviţă" din Iaşi: Ruxandra Tesloianu, Camelia Diaconu şi Diana Ioana Constantin (de la stânga la dreapta) a reuşit performanţe remarcabile la olimpiadele internaţionale

Ştim mereu că sunt şi că vor mai fi, ştim că avem speranţe în ei, ştim că vor pleca din ţară. Elevii excepţionali, care câştigă medalii la cele mai importante concursuri internaţionale, au fost mereu, în România, un subiect constant, poate unul dintre cele mai constante, şi, fără îndoială, unul dintre cele cu care ne mândrim cel mai mult. An de an, numele elevilor români apar în fruntea clasamentelor competiţiilor de prestigiu din lume.

Despre ce se întâmplă după, aflăm prea puţine.  În general, povestea olimpicilor noştri se termină cu ultimul lor an de liceu, iar continuării îi ţine loc o explicaţie vagă şi generalizatoare: ştim că ei pleacă din ţară în locuri unde potenţialul le este valorificat, iar performanţele – răsplătite. „Adevărul” vă prezintă poveştile olimpicilor şi ale foştilor olimpici ai României.

Patru vârste ale olimpicilor: elevul care ar vrea să plece, studentul şi cele două lupte ale sale, cercetătorul de succes din ţară şi matematicianul activist

„Adevărul” vă prezintă poveştile a patru olimpici şi foşti olimpici ai României, care sunt, în momentul de faţă, în Bucureşti. Patru oameni diferiţi, de vârste diferite, dar care păstrează toţi, acasă, mai la vedere sau în vreun cotlon prăfuit, câteva medalii.

Ştefan Spătaru este elev în clasa a XI-a şi a câştigat şase medalii la concursurile internaţionale de matematică, Silviu Popescu este student în anul I la o facultate din Bucureşti, după ce a obţinut trei premii internaţionale la informatică, Sergiu Moroianu este fost olimpic, actual cercetător valoros care a rămas în România, la Institutul de Matematică din Bucureşti, iar Nicuşor Dan este şi el fost olimpic, actual cercetător în matematică şi activist.

Manuela Şerban, olimpica din Braşov care a băgat spaima-n americani

Au fost olimpici care au uimit lumea, dar nu au plecat din România. Au ales că facă perfomanţă aici deşi ar fi putut alege orice facultate din Europa. Manuela Şerban a fost un elev de excepţie.

A fost şefă de promoţie atunci când a absolvit Liceul de Informatică din Braşov. A terminat şi Facultatea de Matematică Informatică cu note maxime, dar nu s-a oprit aici. Aici făcut şi facultatea de Sociologie şi două masterate. A câştigat numeroase premii şi ar fi putut preda la orice facultate din ţară şi străinătate. A ales însă să fie dascăl la liceul la care a absolvit.

La Colegiul Grigore Moisil din Braşov cum se numeşte acum fostul Liceu de Informatică a obţinut rezultate extraordinare. În anul 2000, profesoara a primit invitaţia de a participa cu o echipă de elevi la concursul de informatică American Computer Science League (ACSL), o competiţie la care participă cei mai buni elevi lume. Fără să ştie exact în ce se bagă, a răspuns provocării, iar în vara lui 2001 s-a îmbarcat, împreună cu sase elevi, spre SUA. „Am obţinut locul doi la programare, iar per total ne-am clasat pe locul opt.

De atunci, am participat în fiecare an la acest concurs şi niciodată nu am luat mai puţin de locul patru. În 2011 a fost foarte greu. Am participat la o categorie superioară pregătirii noastre, dar am ieşit pe locul întâi, din 60 de echipe“, se mândreşte Manuela Şeban.

Paul Andrei Gafton, din Focşani, vrea să facă cercetare în informatică la nivel înalt

Paul Adrian Gafton are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la cel mai prestigios liceu din Focşani, Colegiul Naţional „Unirea”.

În ultimii ani a fost o prezenţă constantă la olimpiadele naţionale de informatică, dar excelează şi la celelalte discipline de învăţământ, precum fizica, chimia, biologia, îndrăznind să acopere cât mai multe domenii din zona ştiinţifică Motto-ul după care se conduce în această lume este „cu cât ştiu mai multe, cu atât e mai uşor să realizez ceva în viaţă”. Informatica este un domeniu pe care îl stăpâneşte la perfecţie.

paul andrei gafton

Spune că la Colegiul Naţional „Unirea” are privilegiul să fie instruit de dascăli cu totul speciali, nu numai bine pregătiţi, ci şi aplecaţi către problemele adolescenţilor.

Tânărul îşi doreşte însă să facă cercetare în informatică la nivel înalt, iar pentru acest lucru ţara noastră nu este pregătită să-i ofere foarte multe pentru a-şi realiza visul.

Andrei Heidelbacher aduce medalii internaţionale la Timişoara

Andrei Heidelbacher, elev la Colegiul Naţional ”C. D. Loga” din Timişoara, are o vară olimpică de succes. În iulie a fost medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, competiţie la care au participat aproximativ 300 de concurenţi din 81 de ţări, iar mai recent, în această lună, a câştigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, care a avut loc în Croaţia.

Andrei încearcă să se concentreze pe ce are de făcut acum, pentru că urmează Bacalaureatul şi poate o nouă participare la Olimpiada Internaţională. Chiar dacă nu şi-a plănuit viitorul în detaliu, o hotărâre a fost luată: să rămână pentru facultate în România.

Micul astronom din Alba 

Şcolile din Alba oferă de câţiva ani elevi superdotaţi în domeniul astronomiei. Elevi de la şcoli din judeţ au obţinut medalii dintre cele mai strălucitoare la olimpiade international la această materie. Primul care a ieşit spectaculos în evidenţă a fost Vilmos Ioo de la Colegiul Naţional „Inochenţie Micu Clain” din Blaj, în 2007. 

Vilmos Ioo a obţinut în 2007, tânărul a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie în Thailanda. Cu un an înainte a fost premiat cu medalia de bronz la aceeaşi olimpiadă desfăşurată în India. Povestea tânărului este una simplă. Vilmos Ioo a fost pasionat de mic de stele. În clasa a IX-a, când a întâlnit-o pe profesoara Anca Marian, s-a apucat să studieze serios.

„Eu credeam că este vorba despre multă practică, dar am descoperit că este vorba şi despre multă matematică şi fizică. Eu am fost bun întotdeauna la matematică şi la fizică, deci nu am avut probleme. Cu timpul, au început să se vadă rezultatele”, a spus tânărul.

Paradoxul era că în Blaj, orăşelul micului astronom, nu exista nici măcar un telescop. Situaţia s-a remediat când, la insistenţele directorului liceului unde a învăţat Ioo, primăria a cumpărat un telescop pentru liceu. Nici acasă nu a avut un telescop, însă s-a bazat foarte mult pe literatura de specialitate. „Nu toată lumea are răbdare să stea o noapte întreagă să se uite la stele căzătoare. E fantastic să te uiţi la Luna plină, la nebuloase şi galaxii”, a mai spus astronomul după ce s-a întors cu medalia de aur din Thailanda.

Iustina Crăciun, din Fălticeni – două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Grecia

După trei ani în care a obţinut doar medalii de bronz, Iustina Crăciun a reuşit în vara acestui an să câştige aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care a avut loc în Grecia, în perioada 27 iulie – 5 august. Iustina spune că visul ei este să devină studentă la Harvard, Caltech, MIT sau Oxford.

Fălticeneanca Iustina Crăciun a adus două medalii de aur României, una în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune si mai complete rezolvări de probleme. Iustina mai are în palmares ale patru medalii de bronz obţinute în Crimeea (2010), Polonia (2011) şi Brazilia (2012).

De loc din Fălticeni, Iustina este elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Pregătirea pentru olimpiadă a făcut-o atât la liceu, cât şi la Fălticeni, alături de tată ei, Petru Crăciun. Când nu era la Fălticeni, Iustina şi Petru Crăciun foloseau internetul pentru a face pregătire. Petru Crăciun spune că şi-a lăsat fiica să plece la liceu atât de departe de casă tocmai pentru că era convins că astfel va fi ajutată să facă performanţă.

Răzvan Luţă şi Dorina Cozma, doi olimpici din Reşiţa

În anul 2008 obţinea medalia de aur alături de colegul său Alexandru Ştefan la secţiunea artă computerizată a Concursului Internaţional de proiecte de informatică „Infomatrix“ cu un proiect intitulat "Act of random kindness" (ARK), ce a constat în realizarea unui film de desene animate, film ce a obţinut aurul la "Artă cumputerizată", una dintre cele patru categorii ale concursului.

În anul 2008 obţinea medalia de aur alături de colegul său Alexandru Ştefan la secţiunea artă computerizată a Concursului Internaţional de proiecte de informatică „Infomatrix“ cu un proiect intitulat "Act of random kindness" (ARK), ce a constat în realizarea unui film de desene animate, film ce a obţinut aurul la "Artă cumputerizată", una dintre cele patru categorii ale concursului.

Omer Cerrahoglu, din Baia Mare, unul dintre cei mai prolifici tineri matematicieni

Geniu în matematică, Omer Cerrahoglu, în vârstă de doar 18 ani, poate fi considerat una dintre cele mai strălucite minţi ale Maramureşului. Multipul olimpic atât la concursuri naţionale cât şi internaţionale, Omer este cu siguranţă, cel mai prolific tânăr matematician al României.

Pasionat de matematică încă din clasele primare, Omer a participat la prima competiţie în clasa a II-a. După ce a câştigat numeroase competiţii pe plan local, dar şi naţionale, matematicianul a hotărât să îşi încerce puterile la nivel mai înalt.

„Aveam 14 ani şi am mers la Olimpiada Internaţională de Matematică din Bremen. Ţin minte că la şcoală m-au pus să vorbesc puţin despre ce am de gând să fac şi am spus că sigur voi lua argint, dar sper la medalia de aur“, spune matematicianul.

Deşi convins că şcoală se face oriunde dacă vrei, câştigătorul a şase medalii de aur la Balcaniadă, şapte medalii de aur la Olimpiadele naţionale şi două medalii de aur şi trei de argint la Olimpiadele Internaţionale, plănuieşte să îşi continue studiile fie la o universitate britanică fie în SUA. „În momentul de faţă nu sunt foarte sigur... Ori în Anglia, ori în America. 

În principiu, cred că mă voi îndrepta spre o universitate britanică. În America, lumea merge din cauza acelui «American dream», dar părerea mea este că poţi să ai parte de acest lucru oriunde în lume. În România sistemul educaţional nu e la fel de dezvoltat şi asta mă face să mă duc în alte locuri. Dar cine ştie, poate voi fii unul dintre acei oameni care se întoarce să schimbe ceva în ţara asta“, explică Omer.

Daniel Tătaru, din Piatra Neamţ - „matematicianul secolului XXI”

Dacă vrei să echivalezi performanţa cu liceul „Petru Rareş” Piatra Neamţ, primul nume care îţi vine în minte este Daniel Tătaru. La 46 de ani, el este acum profesor la Universitatea din Berkley, San Francisco, după ce a uimit o lume întreagă într-un domeniu în care nu mulţi reuşesc măcar să-l stăpânească. 

„A ajuns la noi la liceu de la şcoala nr.3 din oraş, cu materia bine pusă la punct, dar fără să fi fost olimpic. Chiar îmi amintesc că la o primă lecţie l-am luat mai tare că nu ştia ceva şi i-am spus: «Măi Tătaru, tu ştii de unde ai venit? Îţi pun o bucată de carne sub şaua calului şi te trimit înapoi». Mi-a părut rău apoi, dar am aflat că şi el le-a spus colegilor: «Lasă că-i arăt eu lui Dumitreasa cine sunt». Şi mi-a arătat”, îşi aminteşte Gheorghe Dumitreasa, profesorul care l-a format la Petru Rareş pe Daniel Tătaru. 

Singurului elev din Galaţi care a primit o bursă HMC în Scoţia

Iulian Bold, elev la CNVA din Galaţi, este singurul din Galaţi care a ajuns în Scoţia pentru a studia un an de zile pe banii consorţiului de şcoli scoţiene care sprijină acest program (HMC Projects în Central and Eastern Europe – Dollar Academy, Scotland, UK). În mod normal, o bursă înseamnă un an de zile, dar rectorul de la şcoala unde studiază Iulian Bold i-a mai acordat o bursa şi pentru al doilea an.

iulian bold

Iulian Bold a trecut printr-un proces de selectie alături de sute de alţi elevi de clasa a X-a, pe baza unui dosar ce continea un formular de aplicare, eseu personal, foaie matricola clasele I - IX si doua recomandari de la profesori. Dupa prima etapa, au fost selectati 50 de elevi pentru un examen de limba engleza si un interviu la Bucuresti, condus de catre o comisie britanica.

La final, au fost selectati cinci români care au fost plasaţi la şcoli diferite din Marea Britanie, cu o bursă de 25.000 de lire acordată de şcoala din UK, prin intermediul programului HMC. Printre ei şi tânărul Iulian Bold, absolvent de clasa a zecea la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”.

Mihai, matematicianul constănţean cu gândul la fizica solară

Mihai Bărbulescu studiază matematica în Marea Britanie şi are planuri ambiţioase cu care speră să contribuie la schimbarea lumii în bine.

Mihai Bărbulescu (21 ani) a absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa în 2010, iar pasiunea pentru Matematică i-a făcut uşoară alegerea carierei.

Elev cu performanţă naţională la Matematică, Mihai s-a putut înscrie la o universitate bine cotată din Marea Britanie. El şi-a dorit să continue studiul ştiinţelor exacte la un nivel cât mai aprofundat, iar graţie susţinerii părinţilor, visul lui a devenit realitate. După 3 ani de studiu la Universitatea din Sheffield, românul a obţinut Bachelor`s Degree în Matematică, iar acum a intrat în anul 4, care este de Masterat.

Dacă iniţial se gândea să rămână la catedră, ca profesor de Matematică, Mihai a început să se gândească tot mai serios la cercetare. Îşi pregăteşte teza în Fizică solară, iar după anul 4 speră să primească o bursă pentru doctorat tot în Marea Britanie.

Cătălinei Jugrăvescu, olimpica la geografie, din Vâlcea, care a ajuns să lucreze într-o bancă din Londra

În urmă cu trei ani, Cătălina Jugrăvescu, elevă în acel moment la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, reuşea să obţină medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie din Taiwan. Astăzi, Cătălina este studentă în anul III la University College London (UCL) din Marea Britanie şi se poate lăuda cu faptul că a lucrat ca analist bancar la JP Morgan.

În 2008 şi 2009, Cătălina a obţinut medalii de argint la Olimpiadele Internaţionale de Geografie din Tunisia şi Polonia. Un an mai târziu, cu ajutorul profesorului Liviu Tudor, tânăra a reuşit să obţină medalia de aur în Taiwan.

Cătălina Jugrăvescu se numără printre elevii străluciţi ai României care au ales să plece într-o altă ţară. Conştientă că şansele de a reuşi în viaţă vor fi mai mari dacă merge la o facultate din străinătate, fosta olimpică internaţională a ajuns să studieze economie la UCL, în Marea Britanie. 

„Să fiu studentă la UCL este o experienţă minunată pentru mine pentru că îmi oferă şansa să aprofundez numeroase aspecte de economie, atât analitic, cât şi matematic. De asemenea, am ocazia să cunosc numeroşi angajatori din industria financiară şi să evaluez oportunităţile pe care le am în UK pentru o viitoare carieră. 

În vara aceasta am lucrat la JP Morgan, în Departamentul Finanţe, unde am putut să pun în practică informaţiile acumulate la facultate şi să descopăr o parte din modul de operare al unei bănci de investiţii. Aici m-am ocupat de analiza rezultatelor financiare din perspectiva cost-profit pentru diferite produse bancare”, povesteşte Cătălina.

Visul unui elev de excepţie din Craiova: să studieze în străinătate

Mircea Dan Mirea, în vârstă de 16 ani din Craiova, se ia la întrecere cu sute de colegi din toată lumea, însă de fiecare dată se întoarce acasă glorios. Şi anul acesta, a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională Ştiinţele Pământului. Concursul s-a desfăşurat în luna septembrie în India.

La numai 16 ani, Mircea Dan Mirea are în palmares numeroase medalii şi diplome pe care le-a obţinut la competiţii naţionale şi internaţionale. Tânărul vrea să facă astrofizician şi vrea să studieze la o facultate în Anglia sau America. Aspiră, evident, la Oxford, Cambridge, Harvard. „Vreau să mă fac astrofizician.

 Nu pot spune că facultăţile de aici nu ar fi bune, dar mă gândesc la ce voi face după aceea, mai ales dacă voi avea un loc de muncă în cercetare. Am muncit mult de-a lungul timpului şi am învăţat că secretul succesului este să faci exact ce îţi place“, a declarat Mircea Dan Mirea.

Mircea Dan Mirea este elev la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“  din Craiova în clasa a XI-a. „Are o tenacitate ieşită din comun şi este un elev talentat cu inteligenţă mult peste medie. Totul timpul vrea să înveţte lucruri noi. Anul acesta a obţinut ce-l de-al treilea rezultat notabil“, a spus Zamfirică Petrescu, directorul Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

Rareş Buhai, geniul informaticii, visează să studieze afară şi să-şi clădească o carieră în ţară

La 17 ani, Rareş Buhai se pregăteşte câte 5 ore pe zi, reuşind să pună Bistriţa-Năsăud pe harta informaticii. Bistriţeanul a reuşit să aducă în ţară nu mai puţin de 8 medalii de aur şi numeroase distincţii de la concursurile internaţionale de informatică. Geniul informaticii vrea să studieze afară, iar mai apoi să se întoarcă să-şi clădească o carieră în ţară, dacă situaţia se va îmbunătăţi.

A început dintr-o pasiune nebună pentru informatică, susţinută de profesorul său Constantin Gălăţan de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. În ultimii doi ani a colindat întreaga lume, deşi abia îşi făcuse buletin când a început.

A însoţit lotul de informatică al României la mai toate competiţiile şi s-a întors învingător de fiecare dată. Are în palmares nu mai puţin de 8 medalii de aur, fiind un adversar „de temut” la toate competiţiile internaţionale la care participă.

În clasa a-IX-a a ajuns în lotul naţional de informatică, după ce a obţinut aurul la olimpiada naţională. A fost cel mai tânăr component al lotului naţional care avea să reprezinte România la cele mai importante competiţii de profil.

Olimpică a Liceului de Artă din Arad, soprană de succes

Paula Iancic este una dintre absolventele de liceu care duce numele unităţii şcolare mai departe. Ea şi-a inceput instrucţia muzicală la Liceul de Arta „Sabin Dragoi” din Arad, la clasa de pian a profesoarei Marinela Tudoran.

Sub îndrumarea acesteia a studiat instrumentul timp de nouă ani, iar în 2009 a început studiile de canto clasic, la clasa profesoarei Felicia Fleter. A urmat cursurile de maiestrie vocală îndrumate de Mihaela Ispan (2009) şi Sorina Munteanu (2010), soliste ale Operei Naţionale din Bucureşti. 

paula iancic

Participările la concursurile de specialitate i-au adus Paulei şi recunoaşterile binemeritate: Pemiul I la Concursul Tinere Talente (Oradea, 2010), premiul II la Concursul Naţional de Interpretare Vocala “Crai Nou” (Brasov, 2011), premiul I la Concursul Euroregional “Alma Cornea Ionescu”- Ediţia a IX-a (Timisoara, 2011), premiul de Excelenţă la Concursul Tinere Talente – Ediţia a XV-a (Oradea, 2011) şi două Pemii II la Olimpiada Naţionala de Muzică în anii 2012 – 2013.

„Secretul“ Cristianei, olimpică naţională la Limba şi Literatura Română

Cristiana Petre este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Silvania“. Deşi are doar 16 ani, şi-a conturat deja o filosofie de viaţă şi are stabilite principiile pe care vrea să le urmeze. „Eu cred că cele mai durabile, cele mai frumoase realizări în viaţă sunt cele clădite pe dragostea, pe pe pasiunea pentru un anumit lucru şi nu neapărat pe anumite priorităţi", proclamă ea, explicându-ne că de aceea a şi ajuns să facă performanţă la limba şi literatura română. 

„De română, întotdeauna m-am simţit mai apropiată, am simţit că mă defineşte, pentru simplu fapt că mi-a creat un spaţiu propice originalităţii şi creativităţii mele şi dorinţei de a mă exprima. Matematica am simţit întotdeauna că mă constrânge“.

Pe lângă faptul că limba şi literatura română este o disciplină care i se potriveşte, Cristiana recunoaşte că secretul succesului ei la această materie, succes concretizat în primul rând  prin calificarea, în fiecare an, la etapa naţională a olimpiadei de specialitate, este lectura. Ea recunoaşte, însă, că nu i-a plăcut dintotdeauna să citească.

"Nu prea mi-a plăcut să citesc până prin clasa a V-a, când am decoperit o carte care m-a impresionat profund - «Lorelei», de Ionel Teodoreanu - care timp de doi, trei ani a rămas cartea mea de suflet, pe care am recitit-o, parţial, de mai multe ori", povesteşte tânăra.

Olimpicul internaţional care visează la o carieră în ţara lui

Alexandru Călin, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, este unul dintre puţinii olimpici internaţionali care se gândeşte, încă, la o carieră în ţara lui. Vara aceasta a făcut parte din lotul României de la Olimpiada Internaţională de Astronomie de la Vilnius, Lituania, iar performanţa elevilor români a clasat ţara noastră pe locul III în ierarhia pe naţiuni. Anul trecut, a mers la aceeaşi competiţie, în Coreea de Sud, ca junior.

Este pasionat de fizică, astrononomie şi astrofizică, dar şi de lingvistică şi de sisteme de scriere complicate, precum sanscrita sau limba coreeană şi mayaşă. „În Coreea de Sud cred că i-am şi speriat de câteva ori pe nativi, după ce i-am corectat şi şi-au dat seama că am dreptate“, spune amuzat Alexandru. Învaţă singur pentru că nu există în Ploieşti specialiştii pe care să-i consulte în studiul acestor limbi complicate.

Cristian Boldunduţ, olimpicul internaţional clujean, crede în România

Clujeanul Cristian Alexandru Bolunduţ este unul dintre tinerii români care s-a întors, pe 21 iulie 2013, acasă cu medalii de bronz de la Olimpiada Internaţională de Biologie, care a avut loc în capitala Elveţiei. Bolduţ îşi va continua studiile în România, sperând că lucrurile se vor îmbunătăţi.

Lotul naţional al României la Biologie se întoarce acasă cu trei medalii de bronz de la Olimpiada Internaţională de Biologie, aflată la a XXIV-a ediţie. Acelaşi rezultat a fopst obţinut şi anul trecut.

Tripleta-minune de la Colegiul „Emil Racoviţă“

Camelia Diaconu (17 ani) este componentă a „tripletei-minune“ de la Colegiul „Emil Racoviţă“. Adolescenta a obţinut anul acesta, alături de colegele ei, Ruxandra Tesloianu şi Diana Ioana Constantin, o performanţă în premieră în învăţământul românesc.

Toate trei au reuşit să se califice la cea de-a XI-a ediţie a Olimpiadei de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în perioada 17-24 martie 2013 la Luxemburg. Performanţa lor îşi găseşte greu precedent în învăţământul românesc prin faptul că erau toate colege în aceeaşi clasă, a X-a, că sunt specialiste în discipline diferite – Chimie, Biologie şi Fizică, şi că au făcut parte din aceeaşi echipă, de trei componente.

Cele trei zâne de la „Racoviţă“, cum le place profesorilor să vorbească despre ele, s-au întors acasă cu medalia de argint şi le este prevăzut un viitor mare. "Cu siguranţă voi pleca să studiez în afară. Nu ştiu deocamdată unde. 

S-ar putea să mă întorc în România la final. Depinde foarte mult cum o să mă simt acolo. S-ar putea să mă simt foarte singură. Ar fi un singur lucru care m-ar tenta să revin: un loc de muncă în care să-mi placă foarte mult ceea ce fac", spune Camelia Diaconu, acum elevă în clasa a XI-a, specialista în Fizică din "tripleta-minune". Colegele ei pe de altă parte, ar vrea să urmeze Medicina în România şi chiar să continue cariera în ţară la finalul studiilor.

De la Severin la Harvard

Alina Popescu, din Drobeta Turnu Severin, a stat deja faţă în faţă cu cel mai puternic om al planetei, Barack Obama, a dat mâna cu George W. Bush, cu regina Angliei şi s-a întâlnit cu zeci de diplomaţi din Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu. Anul acesta a absolvit Harvard, unde a studiat diplomaţie, economie, filozofie şi guvernământ şi a obţinut sprijin din partea universităţii pentru un program de doctorat. Acum, Alina Popescu este director de programe  la “Youth Leaders International” (YLI), una dintre cele mai mari organizaţii din lume şi din această poziţie sprijină Colegiul Naţional Traian din Drobeta Turnu Severin.

La acest material au participat Annamaria Kozma, Simona Suciu, Borcea Ştefan, Dorin Ţimonea, Dinu Zară, Carp Cosmin, Florin Jbanca, Bogdan Nistor, Sînziana Ionescu, Irina Rîpan, Andreea Mitrache, Bianca Sara, Untaru Claudia, Alina Pop, Dana Mihai, Cezar Pădurariu, Vali Silaghi, Remus Florescu, Cristian Franţ, Corina Macavei.

Pe aceeaşi temă:

Statistica dură a exodului creierelor din Iaşi către universităţi din Vest: "90% nu se mai întorc după terminarea studiilor"

"Performanţă poţi să faci doar dacă eşti constant". "Secretul" Cristianei şi al Claudiei

Olimpicii Bistriţei: Rareş Buhai, geniul informaticii, visează să studieze afară şi să-şi clădească o carieră în ţară

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite