Olimpicii suceveni adună medalii cu ochii la universităţile din vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncesc pe brânci pentru a face performanţă, îşi dedică aproape tot timpul liber studiului şi reuşesc astfel să obţină medalii la olimpiade internaţionale. Totul doar pentru a avea şanse să devină studenţi ai unor universităţi din vestul Europei, de unde nu au de gând să se mai întoarcă. Acesta este, pe scurt, povestea olimpicilor suceveni.

După trei ani în care a obţinut doar medalii de bronz, Iustina Crăciun a reuşit în vara acestui an să câştige aurul la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care a avut loc în Grecia, în perioada 27 iulie – 5 august. Iustina spune că visul ei este să devină studentă la Harvard, Caltech, MIT sau Oxford.

Fălticeneanca Iustina Crăciun a adus două medalii de aur României, una în clasamentul individual şi una pentru cele mai bune si mai complete rezolvări de probleme. Iustina mai are în palmares ale patru medalii de bronz obţinute în Crimeea (2010), Polonia (2011) şi Brazilia (2012).

De loc din Fălticeni, Iustina este elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Pregătirea pentru olimpiadă a făcut-o atât la liceu, cât şi la Fălticeni, alături de tată ei, Petru Crăciun. Când nu era la Fălticeni, Iustina şi Petru Crăciun foloseau internetul pentru a face pregătire. Petru Crăciun spune că şi-a lăsat fiica să plece la liceu atât de departe de casă tocmai pentru că era convins că astfel va fi ajutată să facă performanţă.

„Iustina a făcut performanţă şi la Suceava, dar la Bucureşti s-a dus deoarece a căutat un mediu în care sunt copii medaliaţi. Ea are în aceeaşi clasă zece copii care sunt olimpici internaţionali şi asta te impulsionează şi te face să îţi doreşti mai mult sa câştigi şi tu. Drept urmare, anul trecut a câştigat o aplicaţie în America, a fost aproximativ vreo şase săptămâni în Socoro, New Mexico. Este şi membru al cercului de astronomie de la Palatul Copiilor. Foarte multă pregătire am făcut şi pe skype, pe internet”, a spus Petru Crăciun.

Nu ştiu dacă mă întorc în România”

Iustina Crăciun a mărturisit că şi-ar dori să devină studentă la o universitate mare din străinătate. Şi-ar dori să ajungă la Harvard, dar îşi va depune dosarul şi la Oxford, Caltech sau MIT (Massachusetts Institute of Technology).

„După ce termin universitatea nu ştiu dacă mă voi întoarce în România. Sper să ajung la un mare observator şi să fac cercetare, doar că lucrul acesta s-ar putea să nu meargă, visul să nu mi se îndeplinească şi să ajung în România undeva, să fac cercetare aici. Aş merge în Australia, unde este cel mai mare radio-telescop, sau în Chile şi SUA unde sunt cele mai mari observatoare ale lumii”, spune Iustina.

Cea mai mică notă a ei în toată şcoala a fost zece”

„Cea mai mică notă a ei în toată şcoala a fost zece. Nu s-a forţat, nu a forţat-o nimeni. Totul a fost din pasiune. Acum m-a depăşit în multe domenii, începe să construiască singură şi construieşte frumos. Am început să învăţ eu de la ea. Noi acum traducem şi probleme de la iranieni deoarece vrem să ştim la cel nivel sunt ceilalţi, concurenţa. Ca să putem să îi învingem trebuie să ştim la ce nivel sunt. Citim cursuri din America, totul în limba engleză, în format electronic, unele le-am şi printat. Ea practic anul acesta s-a întreţinut singură. A avut bursă de la minister şi din Brazilia, unde a fost anul trecut şi unde a câştigat două medalii de bronz, una pe clasamnet şi una pe echipe. Aş fi în stare să sap şi şanţuri ca să pot să o ajut financiar”, spune Petru Crăciun.

Ionut Blesneag a plecat în Anglia pentru a unifica teoria gravitaţională cu fizica cuantică

Ionuţ Blesneag este unul dintre numeroasele exemple de olimpici care încearcă să îşi facă un rost în străinătate. Ionuţ a reuşit să obţine multiple medalii la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică şi astronomie şi a absolvit CN „Petru Rareş” Suceava cu media zece pentru toţi cei patru ani de liceu.

image

Ştefan Ionuţ Blesneag a fost admis în anul 2010 la facultatea de fizică a prestigioasei universităţi londoneză de cercetare University College, fiind interesat în mod special de studiul unificării forţelor. Ionuţ a reuşit să obţină o bursă şi, datorită colaborării europene dintre facultăţi, a parcurs în ultimul an şcolar cursurile celebrei Universităţi din Heidelberg, Germania. Pentru a urma cursurile universităţii Haidelberg, Ionuţ Blesneag a învăţat limba germană de unul singur, în vacanţa de vară dinainte de cel de-al treilea an de studiu.

Şef de promoţie în anul 2010 al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, Ionuţ Blesneag a reuşit să obţină în timpul studiilor liceale numeroase premii naţionale şi internaţionale. Sub îndrumarea profesorului de fizică Anca Greculeac, Ionuţ a obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică din 2008, premiul III la Olimpiada Natională de Fizică din 2009, premiul I la Concursul naţional de fizică Evrika din 2010, menţiune la Olimpiada Naţională de Astronomie din 2010 şi premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică din 2010. Tot în anul 2010, Ionuţ a participat împreună cu lotul naţional al României la Olimpiada Internaţională de Fizică din Croaţia, reuşind să obţină medalia de bronz.

Dar Ionuţ Blesneag nu a făcut performanţă doar în cazul ştiinţelor exacte. A reuşit să obţină media zece în toţi cei patru ani de studiu, iar la absolvire, în 2010, a fost premiat ca şef de promoţie a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. În timpul liceului, Ionuţ a câştigat şi premiul „Frieda Vigder”, acordat celui mai bun elev al CN „Petru Rareş” Suceava.

“Serios, profund, cu o mare capacitate de muncă, căutând mereu legături între lucruri, materii, ştiinţe, citind enorm, în cîteva limbi străine, preocupat de mersul lumii în general şi al ştiinţei, în particular, Ionuţ, ca elev al Colegiului Naţional Petru Rareş din Suceava, a dezvoltat o personalitate completă şi complexă”, îl descrie profesorul de fizică Anca Greculeac.

Ionuţ Blesneag doreşte să devină profesor universitar cercetător în domeniul fizicii. Preocupat deja de domeniul, nu foarte uşor de abordat, al unificării câmpurilor, Ionuţ doreşte să lucreze în cercetarea unificării teoriei gravitaţionale cu fizica cuantică. Cum România nu îi poate oferi această şansă, tânărul deja a hotărât că va rămâne în străinătate.

Alte ştiri din Suceava:

TAROM cere audit tehnic la Aeroportul Suceava pentru a stabili dacă va menţine zborurile spre Bucureşti

VIDEO Doi suceveni, prinşi cu 2,5 kilograme de canabis la Vatra Dornei

Gara Iţcani, bijuterie a arhitecturii austriece, lăsată în paragină de CFR

Emoţionanta poveste a sucevencei de la "Dansez pentru tine". Şi-a cunoscut tatăl la 11 ani şi acum se luptă să îi împlinească visul

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite