Ministrul Educaţiei: „Orele de educaţie fizică ar putea fi suplimentare, câte două de două ori pe săptămână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie spune că trebuie rezolvată, mai întâi, problema sălilor de sport improprii sau închise FOTO Adevărul
Remus Pricopie spune că trebuie rezolvată, mai întâi, problema sălilor de sport improprii sau închise FOTO Adevărul

Din toamna anului viitor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să introducă patru ore pe săptămână de educaţie fizică şi mişcare în gimnaziu şi în licee. Acestea ar putea fi suplimentare, peste orele din programă.


Orele de sport promise de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi de ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, vor fi introduse în învăţământul gimnazial şi în licee gradual, începând cu toamna anului 2014. Mai exact, în primul an se vor adăuga în orarul copiilor patru ore de educaţie fizică şi mişcare în clasele a V-a şi a IX-a, apoi a VI-a şi a X-a, astfel încât, în trei-patru ani, să se ajungă la nivelul maxim de sport în tot învăţământul preuniversitar.

„Poate că orele de sport ar trebui făcute suplimentar, peste ceea ce avem acum, pentru că, în fond, vorbim despre mişcare, despre sănătate, despre recreere. După şase ore de matematică într-o săptămână, e bine să faci patru ore de mişcare repartizate în reprize de câte două ore legat. Specialiştii spun că într-o oră de educaţie fizică, de fapt lucrezi efectiv cam 15 minute. Pentru că trebuie să respecţi toate procedurile, încălzirea, faci exerciţiul fizic şi apoi trebuie să laşi elevul după ce a ieşit din sala de sport câteva minute să-şi revină. Prin urmare, aceste ore ar trebui să fie în reprize de câte două ore de două ori pe săptămână“, a explicat ministrul Remus Pricopie în cadrul mesei rotunde „Minte sănătoasă în corp sănătos. Împreună pentru prevenirea obezităţii infantile“, care a avut loc la Ministerul Tineretului şi Sportului.

Totuşi, în contextul în care numărul orelor de sport creşte, iar Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului lucrează intens pentru reintroducerea în şcoli a competiţiilor de tip Daciada, intervine problema infrastructurii. „În momentul de faţă sunt foarte multe săli de sport fie improprii pentru a putea fi utilizate, fie încuiate“, subliniază Pricopie.

„Vom învăţa directorii cum să promoveze sănătatea în şcoli“

În multe şcoli există în continuare chioşcuri şi automate cu alimente nesănătoase pentru copii, în ciuda reglementărilor existente în acest sens, a subliniat ministrul Educaţiei. „Eu cred că atunci când promovăm o alimentaţie sănătoasă la nivelul elevilor, trebuie să-i învăţăm pe directori ce trebuie să facă. De exemplu, să elimine chioşcurile cu produse nesănătoase din şcoli sau să invite medici de specialitate să discute cu copiii despre stilul de viaţă sănătos, să organizeze chiar şi târguri de alimente sănătoase sau să-i ducă pe copii în medii în care se pregătesc alimente sănătoase“, a sugerat Pricopie. 


Citeşte şi:

Ministerul Educaţiei: aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri de la orele de sport, număr îngrijorător

Secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, a declarat, vineri, la o dezbatere organizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, că aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport, numărul acestor scutiri fiind "îngrijorător".

Copiii din ziua de azi au o condiţie fizică mult mai proastă decât părinţii lor la aceeaşi vârstă

Stilul de viaţă sedentar transformă copiii de azi în generaţii de obezi, arată un studiu reprezentativ pentru 25 de milioane de copii din 28 de ţări. Cercetarea s-a bazat pe comparaţii între rezistenţa la efort fizic pe care o aveau copiii din generaţiile trecute şi cei din prezent.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite