Elevii şi liceenii vor face de două ori mai mult sport la şcoală de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, elevii vor face mai mult sport la şcoală de anul viitor, dacă va exista şi infrastructura necesară     FOTO Adevărul
De la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, elevii vor face mai mult sport la şcoală de anul viitor, dacă va exista şi infrastructura necesară     FOTO Adevărul

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a anunţat joi că, din 15 septembrie 2013, orarul elevilor, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, va avea un număr dublu de ore de sport, chiar dacă admite că ”infrastructura este insuficient dezvoltată în şcoli”.

Pricopie a făcut acest anunţ joi, cu prilejul lansării primei ediţii a competiţiei "Cupa Ministerului Educaţiei Naţionale la Fotbal", potrivit Mediafax.

Deocamdată, modificarea a fost introdusă în orarul de la pregătitoare şi şcoala primară, prin modificarea planului-cadru anunţată de minister recent, care a introdu mişcarea în interiorul altor cursuri din orarul elevilor.

”Prima măsură, pe care deja am anunţat-o, este dublarea numărului de ore de mişcare în grupa de vârstă corespunzătoare claselor I-IV. Ordinul de ministru privind planul-cadru probabil că va fi semnat luni, cel târziu. Vom dubla numărul de ore de educaţie fizică şi sport şi la clasele V-VIII, respectiv IX-XII”, a spus ministrul.

Probleme cu infrastructura

Remus Pricopie a recunoscut totuşi că infrastructura pentru sport este insuficient dezvoltată în şcoli, dar a adăugat că, în acelaşi timp, există facilităţi care nu sunt folosite.

”Când Guvernul a decis să reinvestească în sport, evident că este un semnal şi către autorităţile locale şi minister ca investiţiile să continue în acest domeniu. Este bine să discutăm şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului, să vedem cum folosim împreună infrastructura pe care o avem”, a declarat ministrul.

Pentru a soluţiona această problemă, la nivel guvernamental, s-a luat decizia constituirii unui comitet interministerial format din reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Sănătăţii şi Dezvoltării Regionale, a mai spus oficialul.

Pricopie a explicat că orele de sport alocate în plus claselor pregătitoare şi I-IV au fost luate din cele aflate la dispoziţia şcolii, nefiind afectate celelalte discipline, iar în cazul elevilor de gimnaziu şi liceu se va ajunge la două ore de sport, întregul pachet de măsuri urmând să intre în vigoare chiar de anul viitor. 

”Pe segmentul de clase V-XII, există încă elevi care fac o singură oră de sport. Aici, din toamnă, vor fi două ore de sport. Primele măsuri în privinţa măririi numărului de ore de sport vor fi puse în aplicare cu 15 septembrie”, a precizat ministrul.

Meteahna scutirilor de la părinţi ”ar trebui să dispară”

Pricopie a mai declarat că obiceiul părinţilor de a-şi scuti copiii de sport ar trebui să dispară.

”Nu ar mai trebui să existe situaţii în care părinţii obţin scutiri pentru ca elevii să nu facă sport. Îi vom suna pe medicii care dau scutiri. Părinţii să conştientizeze că sunt împotriva copiilor prin faptul că nu-i lasă să facă sport”, este de părere oficialul.

Ministrul Educaţiei a adăugat că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor lucra şi în zona de prevenţie în ceea ce priveşte consumul de ţigări, băutură şi droguri în rândul elevilor.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite