Mihnea Costoiu: Nu se pune problema să ieşim din CERN, negociem contribuţia României
0Ministrul delegat pentru Cercetare Mihnea Costoiu a declarat că autorităţile române negociază felul în care România contribuie la activitatea de la Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN), dar nu se pune problema retragerii României din organizaţie.
Costoiu a fost rugat să comenteze informaţiile potrivit cărora România ar dori să se retragă din Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) şi, din acest motiv, nu a plătit nici contribuţia anuală, scrie Mediafax.
"Nu confirm niciun fel de zvon. România este parte a CERN. Am demarat negocierile şi suntem în plin proces de aderare. Menţionez faptul că, în acest moment, România este membru asociat la CERN (...) iar, conform înţelegerii cu CERN, în anul 2015 urmează să devenim membri cu drepturi depline. Ceea ce am solicitat şi noi şi alte ţări europene este ca investiţia pe care România o face să fie o investiţie care să aibă rezultate şi în România. Este o negociere pe care o purtăm în această perioadă, am început să o purtăm şi o vom continua pe parcursul anului 2014 vizavi de felul în care România contribuie în mod concret la activitatea CERN", a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Hannes Swoboda, preşedintele Grupului S&D din Parlamentul European, la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH).
România mai colaborează şi cu alte laboratoare, nu numai CERN
Costoiu a mai explicat că şi anul trecut România a negociat astfel de înţelegeri cu alte laboratoare la care participă.
"În anul 2013 am purtat asemenea negocieri cu toate marile laboratoare de cercetare la care România participă (…) şi am reuşit să negociem împreună cu partenerii noştri internaţionali o colaborare reciproc avantajoasă nu doar pentru acele infrastructuri, ci şi pentru cercetătorii din România. Acest lucru ne dorim şi la CERN şi continuăm discuţiile. Însă nu se pune problema ca România să se retragă de la CERN", a precizat Mihnea Costoiu.
Întrebat ce va face România dacă partenerii nu sunt de acord cu această soluţie, ministrul delegat şi-a exprimat optimismul în legătură cu negocierile.
"Deocamdată, partenerii au fost de acord cu propunerile noastre şi sunt încrezător că discuţiile noastre vor fi unele constructive, reciproc avantajoase. N-am niciun motiv să cred altceva, mai ales că România este un partener extrem de serios şi toate angajamentele pe care ni le-am luat le-am susţinut şi le-am îndeplinit în totalitate", a subliniat Costoiu.
Contribuţia României la CERN - 7 milioane de franci elveţieni
Contribuţia României se calculează în funcţie de PIB, nivelul pentru 2014 fiind de aproximativ 7 milioane de franci elveţieni.
Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară de la Geneva este cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. În prezent, CERN are 20 de state membre.
România dezvoltă la Institutul "Horia Hulubei" de la Măgurele proiectul ELI-NP, în cadrul căruia va fi construit cel mai puternic laser din lume. Costuile pentru proiect sunt de peste 356 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanţarea UE va fi de 83%, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17 la sută din sumă.
Pe aceeaşi temă:
Tinerii cercetători, chemaţi să lucreze pentru laserul de la Măgurele
Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) din Bucureşti continuă angajările pentru proiectul Extreme Light Infratructure (ELI-NP) – laserul de la Măgurele: se caută cercetători ştiinţifici seniori şi juniori, asistenţi post-doctorali de cercetare, ingineri şi tehnicieni.
Oficialii din Educaţie vor să atragă elevii şi studenţii către Laserul de la Măgurele
Ministerul Educaţiei va promova proiectul laserului de la Măgurele în şcolile din România, pentru a-i atrage pe elevi către facultăţile de fizică şi inginerie, astfel încât, peste şase ani, să aibă angajaţi români bine pregătiţi în cadrul proiectului ELI-NP.
FOTO VIDEO „Ne aşteptăm să se ia premiul Nobel de aici de la Măgurele”
România va deveni un pol al ştiinţei mondiale, odată cu apariţia celui mai mare laser din lume, în localitatea Măgurele de lângă Bucureşti. Începem campania „Schimbă România“ printr-un exemplu pozitiv: România va găzdui cel mai mare laser din lume. La Măgurele se vor putea găsi soluţii împotriva cancerului, alimente mai rezistente sau materiale de construcţii noi.
Comisia Europeană a aprobat finanţarea superlaserului de la Măgurele
Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) - care presupune, printre altele, construirea celui mai puternic laser din lume în România, la Măgurele – a primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE