Oficialii din Educaţie vor să atragă elevii şi studenţii către Laserul de la Măgurele

0
0
Proiectul ELI-NP implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre UE    FOTO: Adevărul
Proiectul ELI-NP implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre UE    FOTO: Adevărul

Ministerul Educaţiei va promova proiectul laserului de la Măgurele în şcolile din România, pentru a-i atrage pe elevi către facultăţile de fizică şi inginerie, astfel încât, peste şase ani, să aibă angajaţi români bine pregătiţi în cadrul proiectului ELI-NP.

UPDATE: Ministrul delegat pentru Învatamant Superior, Cercetare Ştiintifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a explicat pentru adevarul.ro că discuţiile care au avut loc luni au fost menite să strângă legătura dintre instituţiile de învăţământ preuniversitar, universităţile şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) unde se construieşte cel mai puternic laser din lume.

„Pentru studenţi vor fi programe masterale, doctorale şi postdoctorale la universităţile care colaborează cu proiectul ELI-NP prin care se vor putea forma. De asemenea, la nivel preuniversitar, începând de anul viitor, vrem să atragem elevi către facultăţile de fizică şi inginerie din toată ţara dar şi din străinătate prin platforme de promovare şi prezentări pe care specialiştii din universităţi le vor ţine în şcoli. Trebuie să strângem legătura între şcoli, universităţi şi institut”, a explicat Costoiu.


La întâlnire au participat reprezentanţi ai mediului academic din România (rectori, directori ai unor institute de cercetare-dezvoltare, profesori universitari, cercetători), dar şi invitaţi din străinătate.

Reuniunea Forumului Academic a prilejuit, pe lângă prezentarea stadiului actual al proiectului ELI-NP, şi identificarea modalităţilor concrete prin care profesorii, cercetătorii şi studenţii din instituţiile partenere se vor putea implica în proiect.

„De o complexitate şi performanţă fără precedent în ţara noastră, proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) reprezintă nu doar avangarda cercetării în domeniul laserelor la nivel mondial, ci şi o oportunitate de a explora noi frontiere în domenii diverse, precum fizica nucleară, ştiinţa materialelor sau ştiinţele vieţii. Din convingerea că această oportunitate poate deveni un avantaj competitiv pentru România numai cu ajutorul comunităţii ştiinţifice, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis constituirii Forumului Academic asociat proiectului ELI-NP”, a declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu referitor la această iniţiativă.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), la iniţiativa ministrului delegat Mihnea Costoiu, şi se va desfăşura la Biblioteca Naţională de Fizică.

Cum a ajuns cel mai mare laser în România

Anul trecut Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru cel mai mare laser din lume, construit în cadrul proiectului ELI-NP.

Proiectul paneuropean va implica 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre ale Uniunii Europene. Costul total al proiectului se va ridica la 356,2 milioane de euro, iar construcţia va fi realizată în paralel cu iniţativă mai amplă. Astfel, în Cehia şi Ungaria se vor construi alte două facilităţi de cercetare.

Proiectul ELI-NP constă în montarea unui laser cu care cercetătorii vor face diverse tipuri de experimente, prin bombardarea unor materiale cu particule accelerate. Acest lucru le va supune unor stări într-un timp foarte scurt, iar rezultatele vor putea fi aplicate apoi, teoretic şi practic, dacă va exista vreo firmă care va dori să cumpere patentul. Numai aşa poate fi cuantificat viitorului proiectului ELI-NP – un izvor de patente de invenţie care vor putea fi comercializate şi folosite de vizionari din diverse industrii.

Vor exista instalaţii radiologice de două tipuri: cu lumină laser, vizibilă, şi cu lumină invizibilă, care este radiaţia gamma. După cum simplu a explicat într-o discuţie la finalul anului trecut cu "Adevărul" Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică: „se bagă laserul în priză şi se obţin radiaţiile“.

La Măgurele se vor face două tipuri de experimente: unele fundamentale, care vor satisface curiozitatea omului şi unele cercetări aplicate care pot duce la formarea unor radioizotopi pentru tratarea cancerului. Fizicianul-şef de la Măgurele spune că există idei potrivit cărora se vor putea trata deşeurile nucleare, iar izotopii radioactivi din interiorul acestora nu vor mai rezista ani, ci vor fi eliminaţi mult mai rapid.
 

Citeşte mai mult despre construcţia de la Măgurele

Varujan Vosganian, despre cel mai puternic laser din lume: „Dorim să reindustrializăm, dar nu pe cărările bătătorite, ci pe noile tehnologii”

Proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) vizează construirea celui mai puternic laser din lume la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ de la Măgurele. Astăzi, programul a fost prezentat la Politehnica din Bucureşti şi studenţii, în primul rând, au putut afla ce oportunităţi au, dacă vor o carieră în cercetare.

FOTO VIDEO „Ne aşteptăm să se ia premiul Nobel de aici de la Măgurele”

România va deveni un pol al ştiinţei mondiale, odată cu apariţia celui mai mare laser din lume, în localitatea Măgurele de lângă Bucureşti. Începem campania „Schimbă România“ printr-un exemplu pozitiv: România va găzdui cel mai mare laser din lume. La Măgurele se vor putea găsi soluţii împotriva cancerului, alimente mai rezistente sau materiale de construcţii noi.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea superlaserului de la Măgurele

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) - care presupune, printre altele, construirea celui mai puternic laser din lume în România, la Măgurele – a primit undă verde din partea Comisiei Europene (CE).

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri