Scrisul de mână al elevilor a devenit un coșmar pentru profesori: „Este imposibil să se acorde o notă corectă unui lucru care nu poate fi citit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisul de mână a devenit o problemă din ce în ce mai mare, începând cu generaţia Z. Scrisul de mână al elevilor este atât de urât şi indescifrabil, încât examinatorilor le este imposibil să le noteze în mod corect lucrările.

Scrisul de mână este o problemă printre elevi. Foto Alina Mitran
Scrisul de mână este o problemă printre elevi. Foto Alina Mitran

Începând cu generaţia Z, caligrafia s-a deteriorat cu fiecare generaţie de elevi, ajungându-se în punctul în care scrisul de mână s-a transformat într-o „barieră în calea succesului”, aşa cum afirmă unii specialiştipentru că profesorilor le este practic imposibil să noteze în mod corespunzător ceva ce nu pot citi, notează DailyMail.

„Scrisul de mână este o barieră în calea succesului. Mulți candidați par să se lupte să scrie clar, iar intervenția ar fi recomandată în acest caz. Este imposibil să se acorde o notă corectă unui lucru care nu poate fi citit. Luați în considerare utilizarea unui procesor de text dacă scrisul unui candidat este foarte greu de descifrat”, le recomandă profesorilor din Marea Britanie un raport al comisiilor de examinare a testelor de limba engleză.

Problema scrisului de mână este, însă, una generalizată la nivel mondial, iar unii experţi avertizează că acesta s-ar putea deteriora şi mai mult în viitorul apropiat, pe măsură ce școlile folosesc din ce în ce mai mult laptopuri și tablete în predare, iar elevilor li se solicită frecvent proiecte scrise tot la dispozitive electronice.

Pe de altă parte, sunt şi profesori sau examinatori care spun cer ca, pe viitor, candidații să folosească procesoare de text sau chiar „scribi”, care scriu ceea ce dictează un elev, în timpul examenelor.

Istoricul Drew Gilpin Faust, care a fost și prima femeie președinte a Universității Harvard, afirmă că aproximativ două treimi din Generația Z nu știu să scrie cursiv, iar predarea scrisului de mână este deja în scădere, pe măsură ce laptopurile, tabletele și lecțiile de „tastare” ocupă un loc tot mai important în clasă.

Din programele şcolare din întreaga lume a  dispărut caligrafia, ca materie de sine stătătoare, ceea ce a dus la deteriorarea tot mai accentuată a scrisului de mână. Asta în timp ce specialiștii avertizează că există o legătură puternică între scris și memorie, atenție și capacitatea de a vorbi corect, iar renunțarea la acest obicei poate fi periculoasă.

Faptul că scrisul de mână solicita mintea într-o măsură mai mare, se reflectă în creşterea capacităţilor cognitive. Scrierea de mână activează anumite părţi ale creierului implicate în procesele de gândire şi permite stocarea şi gestionarea mai uşor a informaţiilor, afirmă psihologii.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite