LIVE TEXT Greva din Educație, ziua a XII-a. Ligia Deca: Toate salariile cresc, cei mai avantajați sunt profesorii debutanți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva în Educație continuă și după ziua de marți, 6 iunie, când se va încheia mini-vacanța, au anunțat liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar. Ministerul Educației va organiza astăzi o conferință de presă de la ora 12 privind greva profesorilor, dar și OUG-ul adoptat pe 1 iunie referitor la mărirea salariilor profesorilor, oferă care a fost refuzată.

Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

UPDATE 16:16 Două sindicate din învățământul superior, solidare cu profesorii din școli: „Iohannis a făcut declarații false”

Federaţia Naţională Sindicală - „Gaudeamus" din învăţământ superior şi Federaţia Sindicală Hermes din învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică îşi afirmă susţinerea necondiţionată pentru greva personalului din învăţământul preuniversitar. Cele două insituții afirmă că președintele a făcut declarații false privind satisfacerea revendicărilor profesorilor.

Organizațiile afirmă că „furia guvernanţilor este în creştere", deoarece greva din învăţământ aduce în prim plan o problemă socială fundamentală, respectiv viitorul copiilor şi, implicit, al ţării.

„Felicităm elevii pentru solidaritatea de care au dat dovadă, înţelegând că solicitările sindicaliştilor reprezintă un prim pas, obligatoriu, îndreptat spre salvarea sistemului de învăţământ. Pe cale de consecinţă, reafirmăm sprijinul nostru cu privire la cauza personalului din învăţământ, care ne afectează pe toţi în egală măsură", mai precizează insituțiile.

UPDATE 12:11 Deca: Toate salariile cresc. Cei mai avantajați sunt profesorii debutanți

Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat că în urma adoptării OUG53/1 iunie 2023 toate salariile vor creșete și că cei mai avantajați sunt profesorii debutanți, unde majorările vor fi de 25%.

„Ultimele săptămâni au fost un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Apreciem solidaritatea profesorilor și știm că profesorii au nevoie de salarii decente și de mai mult respect din partea guvernului și a întregii societăți”, a spus ministra.

Ea a transmis că o altă „informație falsă care s-a propagat în spațiul public este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că în anexa Ordonanței, așa cum era și până acum, sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradații zero, adică a persoanelor care au mai puțin de trei ani vechime în muncă”.„Atragem atenția că vechimea în învățământ e diferită de vechimea în învățământ”, a mai spus ea.

  Ministra Educației a oferit și câteva exemple privind creșterile salariale. „Pentru un profesor cu studii superioare, cu vechime de peste 25 de ani — gradație 5, salariul de bază brut după ordonanță va fi 8117 lei. La acest brut se adaugă sporul de solicitare neuropsihică, dirigenția, gradația de merit, eventual învățământul special”.  

Potrivit acesteia, un profesor cu studii superioare debutant are gradația 0. Salariu de bază brut după ordonanță e cu 1000 de lei mai mult (5098 lei) și poate ajunge cu sporuri la 3430 lei net.

Prevederi în noile legi – bonificații pentru profesorii care merg în rural, decontarea navetei, asigurarea tuturor echipamentelor digitale necesare în școală

Apel la revenirea la cursuri

Ligia Deca a transmis în cadrul conferinței e presă că „Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada pentru încheierea mediilor până pe 9 iunie, înscrierea la Bacalaureat până pe 9 iunie. Evaluarea Națională începe pe 19 iunie”.

Ea a precizat că este foarte important să se rămână la calendarul actual și să se revină la clase săptămâna viitoare. „Dacă nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri, reprogramări ale examenelor naționale”, a mai zis aceasta.

Potrivit ministrei, există 183 de mii de elevi în clasa a VIII-a și peste 140.000 de elevii în clasa a XII-a. Ligia Deca face apel la profesori să revină la clase și subliniază că, nu crede că este vreun profesor care să dorească ca elevii să nu susțină examenele. „Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne reîntoarcem la școală. Considerăm că putem avea dialoguri pe alte chestiuni referitoare la respectul pentru cadrele didactice. Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acerst an în bune condiții”.

UPDATE 11:48 Ce mesaj transmite președintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi profesorilor

Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale din a Asociaţiilor de Părinţi le transmite profesorilor că nimeni nu le spune că salarizarea lor este una corespunzătoare, dar în același timp atrage atenția că, „cu toţii vrem să avem profesori mulţumiţi şi demni, dar nu pe spatele copiilor noştri”.

El se pronunțe pe Facebook și referitor la la cererile sindicatelor: „Cu toţii vrem să avem profesori mulţumiţi şi demni, dar nu pe spatele copiilor noştri. Cu toţii vrem să avem profesori mulţumiţi şi demni, dar nu pe spatele copiilor noştri”.

Iulian Cristache le răspunde și celor care spun că toți părinții doresc amânarea examenelor sau repetarea anului școlar. „Sunt zeci/sute de mesaje primite. Sunt oameni care nu au timp să incite, care nu pierd timpul pe fb, care nu sunt selectaţi la emisiuni. Cei care, cel puţin la nivel declarativ, spuneţi că doriţi chiar şi amânarea anului şcolar, vă recomand ca... în semn de solidaritate cu profesorii... să vă lăsaţi "repetenţi" copiii un an de zile. Să vedem câţi elevi vă vor asculta. Vă hrăniţi cu manipulări? Chiar vreţi să vă cred că sunteţi în stare să pierdeţi un an din viaţa copiilor?”, scrie părintele.

„Conferința va avea ca temă clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 Iunie 2023”, se arată în anunțul instituției.

Marius Nistor, liderul Federației sindicale din educație (FSE) „Spiru Haret” a transmis joi, după discuțiile de la Guvern, că profesorii vor ca „grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat”. În plus, el a anunțat că „De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”.

Referitor la ce au discutat, acesta a spus că li s-a adus la cunoștință că „a trecut acest proiect de Ordonanța de Urgență (n.r. cu majorări salariale respsinse de profesori) și că el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile din învățământ. Nu există niciun element de noutate”.

  Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut precizări în legătură cu aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ. Prin Ordonanța de Urgență 53/1 iunie 2023 au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:

1. 40% în primul an

2. 30% în al doilea an

3. 30% în al treilea an.

Ministerul Educației a postat pe Facebook mai multe fotografii cu exemple de creșteri salariale ale profesorilor. Astfel, potrivit instituției, un profesor cu studii superioare, gradul didactic 1 și cu peste 25 de ani vechime, care are acum 3.985 de lei net va ajunge la suma de 4.707 de lei (fiind vorba de o creștere de 18,1%). În ceea ce privește un debutant, care are acum un salariu net de 2.376 de lei, instituția arată că salariu va crește cu 24,4% și se va ajunge la suma de 2.956 lei.

De asemenea, reamintim că  ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite