În cât timp i se va retrage titlul de doctor fostului premier Ponta. Acesta riscă să rămână şi fără calitatea de avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta are 10 zile la dispoziţie pentru a contesta decizia CNATDCU prin care se propune retragerea titlului de doctor obţinut de acesta. În cazul contestaţiei, Consiliul general al CNATDCU are termen alte 10 zile, de la momentul înregistrării contestaţiei, pentru a propune menţinerea sau retragerea titlului de doctor.

Din momentul comunicării deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) potrivit căreia teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta nu corespunde standardelor de calitate, acesta are la dispozitie 10 zile pentru a contesta. Dacă nu se înregistrează nicio contestaţie, decizia CNATDCU este definitivă, iar orice contestaţie ulterioară este fara temei, arată regulamentul de organizare şi funcţionare a CNATDCU.

Dacă se face contestaţie, Consiliul CNATDCU numeşte o comisie de analiză a contestaţiei, formată din trei membri, iar aceasta din urmă trebuie să transmită raportul comun de analiză spre consultare în maxim 7 zile de la înregistrarea contestaţiei. În termen de 10 zile de la depunerea contestaţiei, CNATDCU  confirmă sau infirmă retragerea. 

În cazul în care decizia finală a Consiliului general al CNATDCU confirmă că lucrarea nu nerespectă standardele de calitate sau de etică profesională, Consiliul general al CNATDCU va propune ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice să retragă titlul de doctor.

În acest caz, Ministerul Educaţiei este obligat să emită ordinul de retragere a titlului.

Fără titlu de doctor, dar şi fără calitatea de avocat

Victor Ponta pierde mai mult decât titlul de doctor, dacă Ministrul Educaţiei emite ordinul de retragere a acestuia. Ponta poate pierde calitatea de avocat, dar şi dreptul de a preda. Ponta a intrat în Baroul Bucureşti fără examen, doar pe baza titlului de doctor, arată hotnews.ro, or, în acest context, retragerea titlului de doctor presupune şi retragerea calităţii de avocat.

Totodată, Victor Ponta nu va mai putea preda ca asistent sau ca lector la vreo Universitate fără doctorat, motiv pentru care Universitatea Româno Americană a transmis într-un comunicat că va pune în aplicare hotărârea finală a Ministerului Educaţiei. 

„Domnul Victor Ponta a fost cadru didactic al Departamentului de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii Româno-Americane până în anul 2010, când acesta a solicitat suspendarea contractului individual de muncă. Astfel, din 2010 şi până în prezent, nu au existat raporturi de muncă între Universitatea Româno-Americană şi domnul Victor Ponta. Universitatea Româno-Americană va respecta şi va pune în aplicare hotărârea finală a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, procedând în conformitate cu prevederile legale”, arată un comunicat transmis de Universitatea Româno-Americană, potrivit hotnews.ro.

„Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat”

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, joi, retragerea titlului de doctor al fostului premier Victor Ponta pentru că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice.

Specialiştii contactaţi de „Adevărul” susţin că din acest moment organele judiciare trebuie să preia cazul, întrucât fostul premier s-a folosit de o diplomă falsă pentru a accede la anumite posturi.

„Omul şi-a construit o carieră pe baza unui titlu de doctor furat, fals. A intrat în Barou pe baza unui doctorat fals. A obţinut grade didactice. Va trebui ca domnului Ponta să i se ceară drepturile înapoi, pentru că este o carieră bazată pe fals. Organele judiciare trebuie să demareze o anchetă”, a explicat analistul politic Sorin Bocancea.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite