FOTO Concursurile Şcolare pe Calificări Profesionale. Elevii iscusiţi sunt angajaţi încă din clasa a XI-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătari, frizeri, coafori, cosmeticieni, ospătari, bucătari şi mecanici auto se întrec pentru titlul de cel mai bun din branşă la Concursurile Şcolare pe Calificări Profesionale organizate de Colegiul UCECOM ”Spiru Haret” în perioada 16-19 mai 2017, la Bucureşti. Totodată, se lansează un proiect de învăţământ profesional pentru elevii din clasa a VIII-a care vor să se şcolarizeze în domeniul comerciant-vânzător.

Elevii de la şcolile profesionale din România vor participa în perioada 16-19 mai la etapa finală a „Concursurilor Şcolare pe Calificări Profesionale” şi a „Concursului Redacţiilor Publicistice Şcolare” din cadrul Fundaţiei Învăţământului Preuniversitar al Cooperaţiei Meşteşugăreşti 'Spiru Haret'. Concurenţii sunt elevi din clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a din Bucureşti, Arad, Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Breaza şi Craiova. Noutatea din acest an este că la concurs participă şi şcolile profesionale publice. 

„Sunt mai pregătiţi decât anul trecut şi se vede un interes mai mare. Sunt mai motivaţi şi mai implicaţi în această meserie care le asigură un viitor. Se vede că le place ceea ce fac” este de părere Ioana Stuparu, profesoară la UCECOM „Spiru Haret” Bucureşti.

Cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolilor profesionale se angajează repede 

Fundaţia Învăţământului Preuniversitar al Cooperaţiei Meşteşugăreşti „Spiru Haret” este alcătuită din 11 şcoli din toată România şi asigură o bază solidă pentru dezvoltarea procesului didactic şi a pregătirii profesionale, urmărind două obiective esenţiale: pregătirea iniţială a elevilor (şcolarizarea) şi formarea profesională a adulţilor, prin cursuri de calificare/recalificare.

„Trebuie să le dăm încredere. Ei au venit la această şcoală ca să înveţe să gătească sănătos şi noi o să-i învăţăm să gătească sănătos. N-ai cum să faci meseria asta decât dacă îţi place şi ştiu că mulţi dintre ei deja au planuri de viitor. Eu le-am propus să vină să se angajeze aici la hotel.”, arată şi Dana Biscoveanu, executive chef la Ibis Hotel 

   

„Dacă îmi plăcea frizer, frizer mă făceam, dar mi-a plăcut chelner..” 

Astăzi s-au desfăşurat probele practice la calificările profesionale: frizer, coafor, coafor stilist, cosmetician, ospătar, bucătar şi mecanic auto. Candidaţii au declarat că probele au fost mai uşoare decât anul trecut şi n-au întampinat nimic imprevizibil. 

„Când eram mic, o tot vedeam pe mama în bucătărie şi îmi plăcea mult mâncarea ei, aşa că am întrebat-o cum o face. Ea mi-a răspuns că trebuie să stau pe lângă ea dacă vreau să aflu. Aşa a început totul.” declară un participant la concursul de bucătari, Paparcea Liviu.

Întrebat de ce a ales această meserie, Ştefan Cristian, elev la UCECOM Bucureşti şi participant la concursul de ospătărie spune că „Îmi place pentru că e şi tata. Dacă îmi plăcea frizer, frizer mă făceam, dar mi-a plăcut chelner.”

Şcoală în stil nemţesc şi 400 de lei lunar în buzunar

În acelaşi timp, Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România), împreună cu trei retaileri cu capital german din ţară, au anunţat astăzi că lansează proiectul de învăţământ profesional dual în domeniul comerţului. Cinci oraşe din România urmează să se bucure de această oportunitate şi anume Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov şi Buftea. În fiecare dintre aceste orase companiile vor forma împreună o clasă, asta însemnând un total de 120 de elevi implicaţi în proiect.

Mai exact, absolvenţii clasei a VIII-a pot opta pentru a se şcolariza începând cu anul 2017- 2018 în domeniul comerciant-vânzător, timp de 3 ani. 

Companiile, pe lângă implicare foarte activă în formarea elevilor, vor participa si la examinarea finală si certificarea acestor tineri. După absolvire, elevii vor avea ocazia să fie angajaţi în companiile unde au făcut practică si să îsi continue construirea carierei în domeniul comerţului. Pe perioada scolarizării, elevii beneficiază de o bursă de 400 RON (200 RON din parteastatului, 200 RON din partea companiei), transport si masa de prânz asigurate pe perioadapracticii asigurate de companie.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite