„Fiecare om are câte un moment mai prost” - scuza pentru păruiala violentă a unui elev. Ce s-a întâmplat cu învățătoarea agresivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învățătoarea implicată în incidentul revoltător la o școală din Prahova a fost suspendată. Ea este acuzată că a tras violent de păr un copil de 9 ani pe motiv că ar fi împăturit foaia cu subiectele unui test la Matematică. Reporterii „Adevărul” au discutat cu directorul școlii, care a explicat în detaliu întreaga poveste. 

scoala
Colegiul Ferdinand I din Moeciu este singurul colegiu din mediul rural

Incidentul a avut loc în ziua de 16 septembrie, când o învățătoare a Colegiului „Ferdinand I”, care predă la clasa a treia, a decis să le dea elevilor o evaluare la Matematică. La un moment dat, dascălul, care a fost deranjat de atitudinea unuia dintre elevi, a decis să-i aplice acestuia o corecție: l-a tras de păr, violent, cu ambele mâini, aproape ridicând copilul de pe scaun. Scena a avut loc în sala de clasă, sub privirile celorlalți copii. Speriat și umilit, copilul agresat s-a întors acasă și a povestit totul părinților care s-au dus la școală și au cerut doamnei explicații. „Doamna învățătoare, vreau să vb și eu două minute cu dvs. Ce, dragă? Ai venit să-ți arăt cum l-am tras pe fii-tu de păr? A recunoscut nu numai în fața mea, dar și în fața domnului director”, a declarat mama copilului. 

Director: „I-am sugerat doamnei să iasă la pensie. A refuzat”

„În acea zi, părinții au venit la școală și au reclamat-o pe doamna învățătoare”, a precizat pentru „Adevărul” directorul Constantin Pisău, profesor de Fizică în cadrul colegiului, care a fost de acord să ne ofere un interviu. 

Am vorbit cu dânșii, am vorbit și cu doamna. Este învățătoare la noi în școală de când a terminat Liceul pedagogic. Este o femeie de 64 de ani, va ieși la pensie la anul, un dascăl apreciat la noi în școală, cu rezultate deosebite la clasă. Nu a fost niciodată implicată în vreun scandal sau incident. Culmea e că părinții acelui copil, acum trei ani, când a intrat în clasa pregătitoare, au dorit în mod expres ca băiatul să fie elevul dânsei. Chiar nu înțeleg ce s-a întâmplat”, continuă directorul. 

„Părinții copilului au fost și ei, la rândul lor, elevii acestei învățătoare. Iar părinții celorlalți copii din clasă o vor în continuare la catedră. Este foarte bine văzută de toată lumea. Inclusiv de colegi. Profesorii care preiau clasele a V-a își doresc să aibă elevi din clasa dânsei”, a mai spus directorul Pisău.

Acesta a recunoscut că a încercat să aplaneze scandalul, dar nu a reușit. „Am încercat să mediez situația, să evit escaladarea conflictului dar, din păcate, nu am reușit. În aceeași zi, părinții au depus plângere și la Poliție. Apoi, timp de trei zile, până la suspendarea din funcție a doamnei învățătoare, nu și-au mai lăsat copilul în prezența dânsei. Elevul a frecventat doar cursurile de educație fizică, religie și limbă străină”.

Directorul ne-a mărturisit că pentru aplanarea scandalului i-a sugerat învățătoarei să iasă la pensie anticipat. „Ar fi putut ieși la pensie pe motive medicale. Inițial a fost de acord, apoi a revenit asupra deciziei. Înțeleg că și-a luat și un avocat”. 

„L-a ciufulit un pic, o expresie înțeleasă greșit”

Scandalul în care este implicată învățătoarea a luat o amploare și mai mare după declarațiile pe care însuși directorul le-a făcut în presă. „Nu l-a bătut efectiv, l-a ciufulit un pic, ca să spunem într-un termen mai..” a încercat să explice Constantin Pisău situația la un post de televiziune, punând, practic, și mai multe paie pe foc.

La scurt timp, au apărut primele reacții. „O singură întrebare am către domnul director: dacă ar fi fost un părinte care ar fi luat de păr un profesor? L-ar fi ciufulit puțin..ce s-ar fi întâmplat atunci?” îl întreabă Cătălin Nan, președintele Federației părinților, prin intermediul ziarului „Adevărul”. „Trebuie să ne punem și în papucii celuilalt. Ce s-ar fi întâmplat dacă părinții ar merge la școală și ar lua-o pe doamna învățătoare puțin de păr, ar scutura-o așa cum a făcut ea cu copilul? Ar fi fost tot așa..hai, domnule, că doar a ciufulit-o puțin? Domnul director așa a zis despre elev. Că a fost puțin ciufulit. Păi ajungem să ne ciufulim unii pe alții? Ăsta e sistemul de educație în care ne aducem copiii? Să fie ciufuliți?”, se revoltă părintele. 

Contactat de reporterii „Adevărul” directorul a spus că declarațiile pe care le-a dat în spațiul public, și anume că elevul nu ar fi fost bătut, ci doar puțin ciufulit, au fost înțelese greșit. „S-au omis niște ghilimele acolo. Nu eu am spus că a fost puțin ciufulit. Doamna a spus. Eu doar am citat-o”. 

Elevul agresat, „un copil prea sensibil”

În acest caz sunt în desfășurare două anchete. „Așa cum prevede regulamentul în astfel de situații, la nivelul școlii s-a întrunit o Comisie de cercetare din care fac parte profesori din cadrul unității de învățământ, reprezentanți ai DGASPC și ai sindicatului. Conform statutului, cercetarea poate dura și până la 30 de zile. Noi facem anchetă pe latură legislativă, poliția face pe latură penală. În tot acest timp, învățătoarea vine la școală, dar nu predă la clasă”, a mai declarat directorul Pisău. 

Nu se știe când va fi finalizat raportul comisiei însă, dacă va fi găsită vinovată, învățătoarea riscă sancțiuni. „De la mustrare până la desfacerea contractului de muncă. A avut, probabil, o zi mai proastă. Dar nu vreau acum s-o victimizeze pe învățătoare. Comisia va decide”.

Cât despre copilul agresat, acesta urmează consiliere psihologică. „Nu îl cunosc foarte bine dar știu că este un copil timid, retras, foarte sensibil. Asta mi-au spus colegii care predau la clasă..profesorii de educație fizică și religie. Că este un copil cuminte, dar cam prea liniștit, cu se spune. Adică prea sensibil”. 

catalin nan
Cătălin Nan, președintele Federației părinților. Sursa: arhivă

Reprezentantul părinților: „Școala nu este casă de corecție”

Cătălin Nan, președintele Federației părinților, consideră că la această vârstă mică un elev agresat de dascăl rămâne cu sechele. „Copiii se uită la învățătoare ca la a doua mamă. Transferul emoțional este unul  foarte puternic”. Din acest motiv, educatorii și învățătorii, consideră Cătălin Nan, trebuie să fie extrem de echilibrați. „Responsabilitatea lor este uriașă. Încrederea în învățătoare este foarte mare, iar un astfel de gest de agresiune îl marchează pe copil”.

Școala ar trebui să fie un loc unde copiii vin cu plăcere, cu bucurie, cu încredere. Un loc unde să se simtă în siguranță, nu să fie „ciufuliți” de profesori. „Un loc unde ar trebui să se petreacă numai lucruri frumoase. Vii la școală să înveți, vii  să-ți dezvolți abilitățile, să-ți dezvolți inclusiv capacitatea de autoreglare și autodisciplină. Dar toate aceste lucruri nu se fac prin frica de băț. Școala nu este o casă de corecție”, continuă președintele Federației părinților.

S-a ajuns în această situație, consideră reprezentantul părinților, deoarece salariile debutanților sunt foarte mici, studenții nu se mai înghesuie să intre în învățământ și se îndreaptă către alte domenii, în sistem au rămas mulți dascăli în vârstă, în prag de pensionare, iar unii nu mai sunt motivați, și-au pierdut răbdarea, nu-și mai dau interesul. Este motivul pentru care legea ar trebui reglementată în așa fel încât profesorii, de la o anumită vârstă, să treacă printr-un proces de evaluare psihologică mai riguros. „De la o vârstă încolo probabil că ar trebui ca testele psihologice să fie mai dese, mai aprofundate. Să se focuseze mai mult pe capacitatea de echilibru a învățătorului. Pentru că, într-adevăr, toți suntem oameni, să-ți pierzi uneori răbdarea este o chestie naturală. Dar atunci nu mai ai ce să cauți la catedră”, a mai declarat părintele. 

Chiar și așa, mentalitățile învechite nu se vor schimba peste noapte. „Este un proces care cere timp. Este clar că bătaia, la modul general vorbind, este atât de împământenită nu numai în școală, dar și acasă, în sânul familiei. Sunt părinți care așa își educă copiii”. Apoi sunt foarte mulți care încurajează ei înșiși agresiunea în școli. „Merg pe ideea că și noi am trăit la fel și nu am mai murit”. 

Ce ar trebui să se întâmple cu profesorii agresori? „E simplu. Să nu mai practice această meserie. Adică noi îi învățăm pe copii despre bullying, cum să-l evite, cum să nu-l practice..iar ei sunt agresați chiar de profesori. Trebuie să avem o toleranță zero față de agresiune, atât în ceea ce-i privește pe profesori, cât și pe copii, cât și pe părinți”, a mai spus Cătălin Nan. 

image

„Doamna nu mai are ce să caute în sistem”

Cazul, preluat și urcat pe rețelele de socializare de Iulian Cristache, fostul președinte al Federației părinților, a adunat în online sute de reacții, comentarii și distribuiri. „Unele cadre didactice, pe pagina mea de socializare, sunt contrariate și consideră că nu este nici o problemă. Însă vorbim despre învățământul primar, acolo unde se formează bazele, iar copiii pot pleca cu niște deficiențe majore dacă avem un comportament violent la adresa lor. Prin urmare, să nu ne mai mire că nu mai răspund la oră, sunt timizi, retrași sau chiar au o aversiune față de școală. Acești copii abuzați și umiliți vor trăi mereu cu teama că dacă vor greși vor fi trași de păr sau de urechi de doamna învățătoare până, eventual, vor face și pe ei de frică”, a completat ideea și Iulian Cristache. Acesta consideră că și directorul ar trebui tras la răspundere. „Este de noaptea minții, iar inspectoratul școlar ar trebui să se sesizeze cu privire la acest director. Este incredibil! Vorbim despre un copil de 9 ani. Ce a făcut atât de grav, până la urmă? Copiii de ciclul primar trebuie să stea cu capul în jos când greșesc în loc să fie încurajați? Ce vină au ei că această doamnă este nervoasă? Nu știu dacă e nervoasă că se apropie de pensie sau că nu are pregătire pedagogică..dar clar nu mai are ce să caute în sistem, din punctul meu de vedere”, a mai spus Iulian Cristache. 

„Toată lumea ne arată cu degetul. De ce nu se vorbește și despre lucrurile bune?”

Directorul Constantin Pisău ne-a mărturisit că este foarte dezamăgit și mâhnit. Acest scandal a adus pe obrazul colegiului o pată rușinoasă care se va șterge cu greu. „Toată lumea ne vorbește acum de rău. Dar când am făcut lucruri bune, de ce nimeni nu a spus nimic? Că noi suntem singurul Colegiu din România din mediul rural. Și suntem tare mândri de copiii noștri. Procentul de promovabilitate la Bacalaureat anul trecut a fost de 98%. Pe partea de învățământ tehnic, copiii noștri fac parte din Asociația Națională a Producătorilor de Mobilă. Am fost la târgul de mobilă și anul trecut, și anul acesta. Au primit diplome. Confecționează pupitre școlare. Iar ansamblul folcloric al liceului anul trecut a luat mențiune la Festivalul de Folclor de la Sanremo și premiul întâi la Festivalul de la Praga. Peste două săptămâni vor pleca la Istanbul”. La Colegiul Ferdinand I din Moeciu învață peste 850 de elevi.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite