EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 VIDEO Sfaturi pentru părinţi: cum să-ţi ajuţi copilul în perioada examenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii trebuie să se calmeze în preajma examenelor pentru a nu transmite tensiunea copiilor şi ar trebui să aibă aşteptări realiste în raport cu potenţialul copilului, spune psihologul Delia Lungu, de la platforma SuntParinte.ro. Aceasta explică şi principalele greşeli pe care elevii le fac la examene.

Părinţii suferă de stresul examenelor la fel de mult ca elevii, iar aşteptările lor de la copii sunt destul de mari. 

Psihologul Delia Lungu de la SuntParinte.ro le oferă părinţilor o serie de sfaturi pentru a-şi ghida şi sprijini copiiii care trec prin examene în această perioadă.

„Mulţi părinţi încearcă să-şi satisfacă vieţile lor neîmplinite prin copii. Pot considera chiar că eşuează în meseria de părinte în cazul în care rezultatele copilului nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. 67% dintre părinţi se aşteaptă ca aceştia să ia note între 8 şi 10“, spune psihologul Delia Lungu, într-un material video.

Ea îi sfătuieşte pe părinţi ca în preajma examenelor să aibă aşteptări realiste în raport cu potenţialul copilului, să rămână calmi, să recunoască semnele de stres ale copilului, să încurajeze obiceiuri sănătoase (mâncare, somn, exerciţii fizice, relaxare) şi să fie pur şi simplu lângă el, fără să-l judece sau să-l compare cu alţii.

Top 5 sfaturi pentru părinţi în perioada examenelor

Ce greşeli fac elevii la examene

Psihologul explică şi care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac copiii la teste şi cum pot fi evitate. Ea spune că la probele cu multe întrebări copiii trec peste cele mai dificile, lăsându-le la final, pentru a avea mai mult timp de gândire.

„De multe ori, se poate întâmpla să uite să se întoarcă la acele întrebări. Pentru a nu face această greşeală, copilul ar putea să noteze întrebările nerezolvate pe ciornă şi să le reia la final“, spune Lungu.

O altă problemă care poate apărea este nerespectarea de către elev a cerinţelor de pe foaia de examen, fiind vorba de clasicul exemplu în care li se cere să compare doi termeni, iar copiii doar îi definesc. 

Top 5 greşeli frecvente pe care le fac copiii la examene

Articol realizat în colaborare cu echipa editorială de la site-ul SuntParinte.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite