Evaluare Națională 2024. Ce reguli trebuie să respecte elevii pentru a nu fi dați afară din examen

0
0
Publicat:

Examenul de Evaluare Națională 2024 începe marți, 25 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 27 iunie, urmează a doua probă de foc: cea la Matematică. Iată ce reguli trebuie să respecte elevii dacă nu vor să fie dați afară din examen. 

Elev care scrie pe foaia de examen
Evaluarea Națională 2024 începe pe 25 iunie cu proba la Limba română. Sursa foto: arhivă

Evaluare Națională 2024. Ce reguli trebuie să respecte elevii 

Înainte de începerea probelor, asistenții le prezintă elevilor prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale. Apoi, candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc regulile și mențiunea că știu că nerespectarea lor duc la eliminarea din sala de examen.

Reguli la examene

- Elevii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte. Cine vine cu astfel de obiecte la școală  sunt obligați să le lase în sala de depozitare a obiectelor personale. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala de depozitare nu sunt primiți în examen.

- Elevii nu au voie să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte, încălțăminte, în penare sau în băncile în care sunt așezați manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

- Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

- Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

În ce situații se poate prelungi timpul destinat redactării lucrării 

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.

În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării, cu cel mult o oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Organizare a examenului de Evaluare națională 2024. Pentru transcrierea unei pagini complete, se acordă cel mult 15 minute.

Evaluare Națională 2024. Calendarul probelor

  • 25 iunie 2024 Limba și literatura română — proba scrisă;
  • 27 iunie 2024 Matematică — proba scrisă;
  • 28 iunie 2024 Limba și literatura maternă — proba scrisă;
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00)  Depunerea contestațiilor;
  • 4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor;
  • 9 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite