Elevii vor învăţa la şcoală noţiuni de drept şi elemente de combatere a corupţiei. „Să înţeleagă că libertatea înseamnă ceea ce îţi permite legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României
Elevii vor studia în şcoli şi licee despre Constituţia României

Elevii vor studia în şcoli despre funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, dar şi despre combaterea corupţiei. „Într-o societate atât de rapidă şi de dezvoltată ca cea de astăzi este obligatoriu ca minorii să înveţe care sunt îndatoririle lor din perspectiva legii şi să înţeleagă că libertatea înseamnă ceea ce îţi permite legea, a explicat unul dintre iniţiatorii proiectului, judecătorul Cristi Danileţ.

Ministerul Justiţiei a anunţat, duminică, semnarea unui protocol care vizează organizarea cursurilor de educaţie juridică în şcoli.

”Educaţia juridică în şcoli va fi adaptată, potrivit prezentului protocol, la realităţile cu care se confruntă elevii zi de zi. Ei îşi vor cunoaşte mai bine drepturile, dar şi obligaţiile de cetăţeni. Conceptul de educaţie juridică în şcoli este menit să promoveze statul de drept şi democraţia în societate, în general, şi în rândul tinerelor generaţii, în special, prin comunicarea de noţiuni de educaţie juridică adaptate la nivelurile de învăţământ primar, secundar şi liceal, într-o manieră atractivă care să conţină informaţii relevante pentru elevi şi profesori”, anunţă Ministerul Justiţiei.

Printre domeniile care vor face obiectul educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar sunt: Constituţia României, drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizaţii şi relaţii internaţionale şielemente de prevenire şi combatere a corupţiei.

Educaţia juridică în şcoli va susţine, totodată, implicarea altor parteneri ai justiţiei în acest demers - instituţii şi autorităţi publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, reprezentanţi ai profesiilor liberale precum: avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, mediatori, practicieni în insolvenţă, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile care sunt invitaţi să adere la obiectivul promovării educaţiei juridice în unităţile de învăţământ preuniversitar.

În cadrul programului de educaţie juridică în şcoli, pe lângă partea teoretică, vor fi organizate vizite ale elevilor la Ministerul Justiţiei, la Ministerul Public, la sedii ale altor autorităţi şi instituţii publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, precum şi la instanţe şi parchete.

Potrivit oficialilor Ministerului Justiţiei, încheierea protocolului pentru educaţia juridică în şcoli este unul dintre demersurile importante pentru instruirea tinerilor, alături de programele de internship şi stagiile de practică organizate în cadrul instituţiei.

Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, care a fost scris încă de acum patru ani, a explicat de ce este nevoie de educaţie juridică în şcoli. „Este paradoxal că le cerem oamenilor să respecte legislaţia de bază, inclusiv codul penal încă de la vârsta de 14 ani şi totuşi nimeni nu îi învaţă despre obligaţiile pe care le au. Într-o societate atât de rapidă şi de dezvoltată ca cea de astăzi este obligatoriu ca minorii să înveţe care sunt îndatoririle lor din perspectiva legii şi să înţeleagă că libertatea nu înseamnă să faci ceea ce îţi doreşti şi numai ceea ce îţi permite legea. Poate că astfel o să crească şi respectul oamenilor faţă de alţi indivizi, dar şi faţă de autorităţi“, declarat pentru Adevărul, Cristi Danileţ, unul dintre iniţiatorii proiectului.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite