Elevii, prezenţă de decor în Consiliile de Administraţie ale liceelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea liceelor nu au în componenţa Consiliilor de Administraţie elevi cu drept de vot, cu toate că Legea Educaţiei naţionale prevede acest lucru, arată „Ghidul reprezentantului Elevilor în Consiliul de Administraţie”, lansat de către Consiliul Naţional al Elevilor. Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că cel mai probabil elevii nu-şi au ales un reprezentant major.

Preşedintele CNE, Horia Oniţa, spune că de cele mai multe ori reprezentanţii elevilor ori nu sunt chemaţi în şedinţe, ori nu sunt văzuţi parte integrantă a Consiliului de Administraţie a unităţilor de învăţământ.

„Ne-am dat seama că de multe ori reprezentantul elevilor nu este privit ca un egal în Consiliul de Administraţie. Ori nu este chemat, ori nu este văzut ca parte integrantă. Totodată, de-a lungul timpului, am sesisat foarte multe abuzuri şi încălcări ale legislaţiei, astfel încât am considerat necesar un ghid care să treacă în revistă atât cele mai multe abuzuri făcute asuprea elevilor, dar şi aspecte de legislaţie, care să le fie suport elevilor în apărarea drepturilor. Nu în ultimul rând, ghidul conţine metode de negociere.  Nu ajunge să fii doar acolo, în Consiliu, trebuie să fii văzut ca egal şi pentru asta trebuie să fii cât mai informat sau mai informat decât restul membrilor Consiliului”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa.

Elena Ştefan, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, spune că cel mai probabil nu există un elev cu drept în Consiliile de Administraţie, pentru că nu a fost ales din rândul elevilor un resprezentant care a împlinit 18 ani.

„Ca să fie cu drept de vot, reprezentantul elevilor trebuie să aibă 18 ani. Dacă nu are 18 ani atunci el va fi doar observator. Elevii sunt cei care îşi aleg reprezentantul, or dacă acesta nu are 18 ani , nu poate avea drept de vot. Probabil elevii majori nu prea sunt interesaţi de un asemenea rol, pentru că deja sunt în clasa a XII-a şi sunt mai interesaţi de traseul lor profesional”, a explicat reprezentantul Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite