După SUA, şi universităţile britanice de top lansează cursuri online gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
competente digitale bac

Universităţile de elită britanice, parte din prestigiosul Russel Group, vor colabora cu „Open University“ pentru a oferi cursuri pe internet gratuite prin platforma FutureLearn, o nouă companie care va rivaliza cu programele Coursera şi edX ale Statelor Unite ale Americii.

„King's College“ din Londra, împreună cu universităţile din Birmingham, Bristol, Cardiff, East Anglia, Exeter, Lancaster, Leeds, Southampton, St Andrews şi din Warwick au intrat în parteneriat cu FutureLearn, o companie înfiinţată de Open University (OU – universitate pentru învăţământ şi cercetare la distanţă fondată de Royal Charter din Marea Britanie) şi vor oferi cursuri gratuite care nu depind de numărul de credite pentru toţi utilizatorii de internet din întreaga lume, relatează ”The Guardian”.

Cursurile sunt formate pe modelul fenomenului american, „cursuri compacte deschise pentru online“ (Moocs – massive open online courses) care au atras milioane de utilizatori din toată lumea şi care sunt foarte populare în ţările în curs de dezvoltare, o piaţă cheie pentru universităţile din Marea Britanie.

FutureLearn va promova instituţiile britanice studenţilor internaţionali, spune profesorul Martin Bean, vice-cancelar al OU. 

Universităţile britanice, ”puţin plictisitoare”

„În acest moment, percepţia studenţilor străini despre universităţile britanice este că au o istorie minunată, o tradiţie măreaţă, profesori foarte buni, dar sunt puţin plictisitoare. Este de neacceptat ca numărul unu sau numărul doi din lume în ceea ce priveşte educaţia superioară să tărăgăneze lucrurile exact în domeniul inovaţiei. Trebuie să punem piciorul în prag, să ne înnoim dacă vrem să concurăm cu Statele Unite.“

Ministrul universităţilor David Willetts spune că acest parteneriat, care este susţinut de ambele tabere politice din Marea Britanie şi care implică universităţi din Scoţia, Ţara Galilor şi Anglia, va poziţiona ţara exact în inima educaţiei online.

„Cursurile compacte online sunt o oportunitate pentru noi să ne mărim accesul şi să satisfacem cererea globală pentru studiile superioare. Acest domeniu creşte rapid în economiile emergente ca Brazilia, India şi China“, explică Willetts.

Industria universitară engleză - 14 miliarde de lire sterline

Industria universităţilor din Marea Britanie, care are o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de lire sterline, este în primele cinci locuri ale câştigurilor din export. Moocs au crescut rapid în SUA în ultimul an, cu doi mari furnizori care conduc acest domeniu. Coursera oferă cursuri de la 33 de universităţi, inclusiv Princeton, Brown, Columbia şi Duke şi are peste 1,7 milioane de utilizatori.

EdX, o introducere în studiile superioare non-profit a Universităţii Harvard şi a Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT), are 370.000 de studenţi înscrişi la cursurile online din toamnă.

Simon Nelson, unul dintre arhitecţii principali ai BBC Online, va prezida FutureLearn. El spune că iniţiativa se va axa pe o educaţie de calitate şi nu neapărat pe numărul de utilizatori, dar se aşteaptă la milioane de studenţi. „Colaborarea acestor universităţi este o iniţiativă bună. Vom reuşi mult mai multe împreună decât orice altă universitate care ar încerca pe cont propriu.“

Instituţiile partenere vor fi responsabile pentru propriul conţinut, în timp ce OU, care oferă cursuri la distanţă încă din 1971, va ajuta cu emiterea cursurilor şi cu infrastructura.

Cursurile online, ”democratizarea educaţiei”

Deşi cursurile nu sunt menite să rivalizeze cu educaţia tradiţională, profesorul Bean speră ca acest parteneriat să ajute la democratizarea educaţiei. 

„Este vorba despre accesul liber la aceste instituţii şi pentru cetăţenii Marii Britanii, şi pentru cei din străinătate. Unii vor dori să le utilizeze ca ajutor la angajare şi noi îi vedem pe utilizatori ca fiind în stare să treacă un examen formal dacă doresc să demonstreze că au fost testaţi la un nivel superior.“

„Taxa pentru certificate (opţională) şi supravegherea la examinare va fi principala sursă de venit a companiei. OU este singurul acţionar al FutureLearn, deşi nu se aşteaptă la profituri uriaşe“, spune profesorul Bean.

Detaliile despre viitoarele universităţi ce ar putea adera la FutureLearn vor fi dezvăluite la anul, şi tot atunci şi detaliile despre cursurile oferite. „Oamenii sunt foarte interesaţi de durată şi nu foarte legaţi de o anumită disciplină. În ultimă instanţă, ei vor decide“, spune profesorul Bean.

Leighton Andrews, ministrul galez al Educaţiei s-a bucurat de iniţiativă spunând că „am încurajat sectorul educaţiei superioare din ţara Galilor să se implice în acest proiect cu toată seriozitatea. Domeniul educaţiei deschise se dezvoltă rapid şi puterea internetului şi a tehnologiei informaţiei pot transforma accesul la învăţătură la nivel global.“

Universitatea din Leeds spune că de acest parteneriat vor beneficia şi studenţii din campus. „Şi studenţii noştri vor avea acces la nişte resurse bogate şi interactive, şi ale noastre şi ale partenerilor noştri.“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite