Decizie finală: Înscrierea sau retragerea de la ora de Religie, prin cerere scrisă a părinţilor. Perioada de valabilitate a cererii, nespecificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înscrierea la ora de Religie se va face prin cerere     FOTO: Mediafax
Înscrierea la ora de Religie se va face prin cerere     FOTO: Mediafax

Înscrierea şi reînscrierea elevilor la ora de Religie se va face prin cerere scrisă a părinţilor sau a elevilor majori, aceeaşi procedură fiind valabilă şi la schimbarea opţiunii ori retragerea de la curs, a decis plenul Senatului. Articolul de lege aprobat nu spune pe ce perioadă de timp este valabilă cererea de înscriere, motiv pentru care Ministerul Educaţiei va veni cu precizări suplimentare, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru "Adevărul".

Proiectul de lege aprobat luni la Senat (camera decizională) pune Legea Educaţiei în acord cu decizia Curţii Constituţionale din data de 12 noiembrie prin care s-a hotărât că este neconstituţional să se depună cereri de retragere de la ora de Religie, înscrierea fiind practic din oficiu până acum. Proiectul de lege a fost votat cu 119 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". Senatorul Dumitru Oprea, membru al Comisiei pentru Învăţământ, a declarat pentru "Adevărul" că forma luată de lege nu prevede pentru cât timp este valabilă înscrierea - un an sau un ciclu de învăţământ.

"Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelului legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie", potrivit proiectului.

Contactat de "Adevărul", ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a spus că dacă dacă cererea de înscriere nu are valabilitate determinată, atunci înscrierea se face o singură dată şi are valabilitate până când elevul îşi schimbă opţiunea, dacă alege să facă asta. "Ministerul Educaţiei va veni cu precizări suplimentare. În ceea ce priveşte cererile de înscriere depuse în martie, ele rămân valabile atâta timp cât elevul nu schimbă şcoala sau nu trece la următorul ciclu de învăţământ", a spus ministrul Educaţiei.

În ceea ce-i priveşte pe elevii care nu au depus cerere de înscriere la Religie pentru al doilea semestru în această primăvară, media finală se va încheia cu media de pe primul semestru de la Religie, care va fi luată în calcul ca medie pe an şcolar, a explicat pentru "Adevărul" inspectorul şcolar general din Bucureşti, Florin Lixandru.

Remus Cernea: voi trimite o scrisoare preşedintelui Iohannis

Deputatul independent Remus Cernea a declarat pentru "Adevărul" că va trimite preşedintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare în care va explica viciile pe care legea adoptată de Senat le are, motiv pentru care ar trebui retrimisă la Parlament. Cernea a explicat că textul de lege nu este clar formulat, "spre exemplu, cuvântul cerere înseamnă că aceasta poate fi acceptată sau respinsă, oric aici era vorba de o notificare, nu de o cerere". "De asemenea, textul care a trecut e, de fapt, propunerea Patriarhiei şi nu reflectă în literă şi în spirit decizia Curţii Constituţionale şi poate da naştere unor probleme ca cele care au generat decizia Curţii Constituţionale. În plus, la Senat nu au mai fost incluse în dezbatere amendamentele pe care le-am adus la Camera Deputaţilor, ceea ce este o încălcare gravă de procedură pentru că rapoartele de adaptare sau de respingere a unei legi trebuie să menţioneze şi amendamentele adoptate sau respinse, dar ele nu sunt cuprinse nicăieri", a explicat Cernea.

Ce a decis Curtea Constituţonală

Decizia Curţii Constituţionale dată pe 12 noiembrie anul trecut spune că elevii care doresc să participe la ora de Religie trebuie să facă o cerere în acest sens, la începutul anului şcolar. Mai exact, CCR a decis că este neconstituţional articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie".

În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. "Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie", se arată în motivarea CCR.

Cum s-a ajuns la CCR şi ce a urmat

Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise.

Decizia a fost publicată în Monitorul oficial pe 23 ianuarie 2015, însă a fost pusă în aplicare de către Ministerul Educaţiei abia în luna martie, când părinţii/elevii care au vrut să continue să participe la ora de Religie au depus cereri în acest sens.


EXCLUSIV Înscrierea la ora de Religie s-ar putea face pe ciclu de învăţământ, retragerea fiind posibilă doar la sfârşit de an şcolar

Senatorii din Comisia pentru Învăţământ au decis marţi ca înscrierea la ora de Religie să se facă pe un ciclu de învăţământ (4 ani de şcoală), printr-o cerere scrisă, iar retragerea de la oră se va putea face numai la sfârşit de an şcolar, tot prin cerere scrisă. Proiectul de lege va mai trece pe la Comisia Juridică, raportul fiind unul comun între cele două comisii, urmând ca apoi să ajungă în plenul Senatului, care este cameră decizională.

EXCLUSIV Tertipul prin care BOR încearcă să menţină religia obligatorie în şcoli

Patriarhia propune schimbarea Legii Educaţiei astfel încât cererea de participare la ora de Religie să fie valabilă pe toată perioada de şcolarizare, nu doar pentru un an, ceea ce înseamnă că dacă elevii se răzgândesc între timp, atunci vor fi nevoiţi să depună cerere de retragere de la ora de Religie, ceea ce Curtea Constituţională a hotărât că este neconstituţional.

Povestea profesorului care a învins binomul Stat-BOR şi a anulat metodele de impunere a Religiei în şcoli

După 20 de ani în care ora de Religie a fost un curs de la care elevii puteau absenta doar prin cerere, un părinte, profesor de Filosofie, a învins sistemul, cu ajutorul CCR: Religia va deveni în sfârşit un opţional.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite