Dascălii-directori şi sindicaliştii-monitori vor fi degrevaţi doar parţial de orele obligatorii de la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii care au şi funcţii de conducere vor putea lipsi doar temporar de la clasă pentru a se ocupa de activităţile manageriale    FOTO Adevărul
Profesorii care au şi funcţii de conducere vor putea lipsi doar temporar de la clasă pentru a se ocupa de activităţile manageriale    FOTO Adevărul

Profesorii care ocupă funcţii de conducere în preuniversitar, ca directori de grădinţe, şcoli etc sau inspectori şcolari, dar şi sindicaliştii care vor lucra la monitorizarea sistemului vor putea lipsi doar parţial de la orele obligatorii de predare, fără a pierde bani la salariu, după ce Guvernul a respins propunerea Ministerului Educaţiei de degrevare totală a acestora de la clasă.

Guvernul a aprobat doar degrevarea parţială a dascălilor-directori şi a sindicaliştilor-monitori de la orele pe care sunt obligaţi să le ţină la clasă, conform normei didactice, cu menţinerea integrală a salariului, potrivit unuei ordonanţe de urgenţă publicate miercuri, 13 martie, în Monitorul Oficial.

Însă, Executivul nu a acceptat propunerea Ministerului Educaţiei, lansată pe 4 martie, de a-i scuti total de la clasă, în cazul în care altfel actul managerial ar fi afectat.

Ca atare, dascălii vor fi scutiţi numai de la o parte din orele din program pentru a-şi îndeplini atribuţiile manageriale, aşa cum era şi până acum, însă vor rămâne cu salariul de profesor neredus. 

În ceea ce-i priveşte pe sindicaliştii care vor participa la activităţile de monitorizare a calităţii învăţământului preuniversitar, aceştia vor putea fi degrevaţi de asemenea parţial şi tot fără a le fi afectate drepturile salariale.

La aceste activităţi ar urma să participe în jur de 100 de sindicalişti din toată ţara formaţi penrtru funcţiile de monitori, unul sau doi din fiecare judeţ, depinde de judeţele mari, a declarat Simion Hancescu, liderul Federaţiei Sindicatelor LIbere din Învăţământ, citat de HotNews.ro.

Ministerul ar fi vrut degrevarea totală

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică, pe 4 martie 2013, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care le-ar fi permis profesorilor care deţin şi funcţii de conducere, îndrumare şi control în grădiniţe, şcoli şi licee să fie scutiţi parţial sau total de la obligaţia de a preda, fără a li se tăia bani din salariul de dascăl, fondurile fiind asigurate de fiecare instituţie de învăţământ.

De aceeaşi clemenţă urmau să beneficieze şi dascălii-sindicalişti care participă la activităţi de monitorizare.

Până acum, degrevarea era posibilă doar parţial, iar în cazul directorilor de grădiniţă nu era permisă nicio abatere de la norma didactică.

Scutirea totală de la orele de predare ar genera costuri uriaşe pentru minister, pentru că la nivel naţional sunt peste 18.000 de directori şi directori adjuncţi, iar dascălii-directori şi-ar ieşi din mână, însă măsura ar putea îmbunătăţi modul în care sunt administrate şcolile şi ar putea introduce manageri privaţi şi în sistemul de educaţie, arată o analiză realizată de „Adevărul“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite